Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Αντιπερισπασμός με εκλογικό νόμο


- Να βγει από τον κλοιό της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της, επισπεύδοντας το θέμα του εκλογικού νόμου, επιχειρεί η κυβέρνηση
- Ζητεί συναίνεση της Ν.Δ. για να εφαρμόσει το "γερμανικό σύστημα" στις πρώτες βουλευτικές εκλογές
Θέμα εκλογικού νόμου κατά προτεραιότητα ανοίγει η κυβέρνηση, προκειμένου, με τη συναίνεση της Ν.Δ., που θα της εξασφαλίσει την αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, οι πρώτες εκλογές να γίνουν με το λεγόμενο "γερμανικό σύστημα". Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών και θα υποβάλει το σχέδιό της στα μέσα του μήνα, θα προβλέπει την εκλογή 180 βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες και των υπολοίπων από γενικές λίστες, ενώ θα διατηρείται το μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Με την κίνησή της αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τη δημόσια ατζέντα και να ξεφύγει από το στρίμωγμα για την οικονομική της πολιτική. Επίσης, προσπαθεί να βάλει δύσκολα στη νέα ηγεσία της Ν.Δ., καθώς ο Α. Σαμαράς έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το γερμανικό σύστημα, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη έχει ταχθεί υπέρ.
Εισαγωγή στις "θεσμικές" πρωτοβουλίες Παπανδρέου θεωρείται το χθεσινό νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη "διαφάνεια" στη δημόσια ζωή, δηλαδή την ανάρτηση όλων των διοικητικών αποφάσεων, πλην των αποφάσεων για τους εξοπλισμούς, στο Διαδίκτυο.
Πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: