Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής


Με αφορμή την ανάγνωση από το δικαστήριο των μαρτύρων κατηγορίας που κλήθηκαν από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα γραπτή δήλωση στην οποία προέβη ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος έχει προταθεί από την Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών συνδικαλιστών που δέχτηκαν την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα.
«Η Χρυσή Αυγή από την άποψη της ιδεολογίας, της οργάνωσης και των εκδηλώσεών της είναι ένα κακέκτυπο του Χιτλερισμού - Ναζισμού», τονίζει στη δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «ο φασισμός όσο και ο ναζισμός είχαν ως βασικό τους στόχο την εξόντωση του κομμουνισμού.
Δεν υπολόγισαν όμως σωστά τη θέληση των λαών και την απόφαση της ιστορίας να είναι ο κομμουνισμός ο νεκροθάφτης τους».
Ο Μ. Θεοδωράκης εκτιμά ότι «η σημαντική ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής οφείλεται στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει τη χώρα και το λαό μας τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αδυναμία της πολιτικής εξουσίας, που αντί να βρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που μας καταδυναστεύουν, μας οδηγεί σε όλο και βαθύτερες δοκιμασίες. Εννοείται ότι δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και την πολύπλευρη στήριξη που είχε η Χρυσή Αυγή από μηχανισμούς του συστήματος και από διάφορα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος».
«Για όποιον έχει μελετήσει τη σύγχρονη Ιστορία και ειδικά της Γερμανίας, αυτή η ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής είναι πανομοιότυπη με την άνοδο και την πλήρη επικράτηση του Χίτλερ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη βαθιά εθνική, οικονομική και κοινωνική κρίση στη δεκαετία του 1920 - 1930 και την αγωνία και το θυμό του γερμανικού λαού εκείνης της εποχής», υπενθυμίζει ο Μ. Θεοδωράκη, και κάνει μια σειρά παραλληλισμούς που αποδεικνύουν την ομοιότητα της δράσης της Χρυσής Αυγής με αυτή του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Χίτλερ.
Ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει ολόκληρη τη γραπτή δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη στο φύλλο της Κυριακής, 12 Ιούλη.

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: