Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα πρόστιμα σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος για τα απαράδεκτα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες μέσα απ’ την υποχρεωτική ένταξη τους στον 4178/2013. Αναλυτικά, το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Για τα απαράδεκτα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες μέσα απ’ την υποχρεωτική ένταξη τους στον 4178/2013.

Δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται σε αγανάκτηση λόγω των ληστρικών προστίμων που καλούνται να πληρώσουν, μέσα απ’ την υποχρεωτική ένταξη στον νόμο 4178/2013. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση στον Δήμο Ηρακλείου και Μαλεβιζίου όπου περισσότερες από 40 χιλιάδες, στην πλειοψηφία τους, λαϊκές οικογένειες ζουν το τελευταίο διάστημα με τον φόβο τέτοιων προστίμων.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα το αστικό κράτος, συγκεκριμένα ο Δήμος Ηρακλείου, προχωρά σε μπαράζ βεβαιώσεων προστίμων εναντίον των λαϊκών στρωμάτων μέσω της πολεοδομίας. Η τελευταία, με τον φόβο ενός ενδεχόμενου προσωπικού καταλογισμού των υπαλλήλων, δηλαδή την προσωπική χρέωση ευθυνών για απώλεια εσόδων του Δήμου Ηρακλείου, προωθεί προς την Οικονομική Υπηρεσία εκατοντάδες περιπτώσεις προστίμων απειλώντας τους ιδιοκτήτες, ακόμα και με κατασχέσεις οικοσυσκευών προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση, πληρώνοντας μεγάλα ποσά που φθάνουν τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών δεν ευθύνονται για την αυθαίρετη δόμηση. Η εφαρμοζόμενη πολιτική του αστικού κράτους σήμερα και τις προηγούμενες δεκαετίες, η εμπορευματοποίηση της γης είναι οι αιτίες για τις οποίες εξαναγκάστηκαν να καταφύγουν στις λύσεις αυτές προκειμένου να καλύψουν τις επιτακτικές ανάγκες τους για στέγαση. Είναι θύματα και όχι παράνομοι. Δεν έχουν καμία σχέση με το μεγάλο κεφάλαιο που νόμιμα είτε παράνομα διατηρεί παράνομα κτίσματα, καταλαμβάνει αιγιαλούς, μπαζώνει ρέματα και επεκτείνει ποικιλότροπα τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, με μοναδικό στόχο το κέρδος.
Για την αυθαιρεσία και την έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης αποκλειστικά υπεύθυνες είναι όλες οι αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές που ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να σχεδιάσουν ολοκληρωμένα πολεοδομικά-οικιστικά το συγκρότημα Ηρακλείου-Μαλεβιζίου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Ούτε και σήμερα μπορούν και θέλουν να λύσουν το πρόβλημα παρά τις όποιες διακηρύξεις τους! Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέσα στην τελευταία 20ετία δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε μια πολεοδομική μελέτη του δήμου Ηρακλείου.
Για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε τελευταία ανάλυση δεν έχουν ευθύνη τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και δεν πρέπει να πληρώσουν. Ευθύνη έχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κράτος τους, η ΕΕ που στηρίζει την κερδοφορία τους. Η φιλομονοπωλιακή πολιτική και στη γη εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν:
1) Για την κατάργηση του αντιλαϊκού νόμου 4178/2013;
2) Για την άμεση απόσυρση όλων των προαναφερθέντων εκβιαστικών προστίμων εναντίον λαϊκών οικογενειών;
3) Για την άμεση εξασφάλιση όλων των πολεοδομικών προϋποθέσεων στις περιοχές που κατοικούν λαϊκά στρώματα περιλαμβανομένης και της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών (αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, υποδομές μεταφορών, ύδρευσης-αποχέτευσης, ενεργειακών δικτύων κ.λπ.) με ευθύνη και δαπάνες του κράτος φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο;».
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: