Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

”Το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει, θα είναι καθαρή, έντιμη, δημιουργική, αλλά δυναμική αντιπολίτευση κοντά στο λαό μας".Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον ρ/ς Βήμα fm [21/1/2015].

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον ρ/ς Βήμα fmΚαλημέρα. Πώς πάει ο αγώνας; Πώς πάνε οι συγκεντρώσεις;

«Πολύ καλά πάνε οι συγκεντρώσεις».

Πολύ καλά ήταν στη Θεσσαλονίκη, το είδαμε.

«Δυναμώνει το προεκλογικό κλίμα. Χθες ήμουν στη Θεσσαλονίκη, προχτές αλλού. Θήβα, Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα, σε όλη την Ελλάδα». 

Γίνεται χαμός με την Αθήνα όμως με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα βλέπουμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ναι. Την έχουμε εξαγγείλει εδώ και ένα μήνα, έχουν βγει ανακοινώσεις, διαφημιστικά, πανό. Συζητούσαμε τότε ποιος άλλος έχει, δεν είχε κανείς.
Δεν υπήρχε πρόβλημα, όπως παλιότερα, για την πλατεία Συντάγματος, επειδή είχαν εκλογικά περίπτερα, εκλογικά κέντρα εκεί. Τώρα δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, ήταν ελεύθερη η πλατεία Συντάγματος. Περίμενε και ο δήμος και η αστυνομική διεύθυνση τις αιτήσεις, ρώτησε όλα τα κόμματα, δεν προτίθετο κανένας να κάνει την Πέμπτη, δεν είχε δηλώσει, και έτσι πήραμε την άδεια και προχωρήσαμε. Κανονικά έγιναν όλα τα πράγματα. Και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα πάει την ίδια μέρα στο ταε κβο ντο. Ήταν εντελώς σε άλλη κατεύθυνση, δεν υπήρχε πρόβλημα. Και ξαφνικά τις τελευταίες μέρες, πριν τέσσερις - πέντε μέρες, τέθηκε το ζήτημα από τον εκπρόσωπό του στη διακομματική, πράγμα που δεν είχε τεθεί ούτε στις ευρωεκλογές ούτε στις προηγούμενες εκλογές. Όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα παλιά και χωρίς να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, τότε είχε 3% στη βουλή έκανε την ίδια ημέρα που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, η ΝΔ αν θυμάμαι καλά. Ποτέ δεν γινόντουσαν τέτοια πράγματα. Και Πέμπτη και Παρασκευή κάνανε όλα τα κόμματα, εφόσον δεν συνέπιπταν ούτε οι ώρες, ούτε πολύ περισσότερο οι πλατείες. Και μετά άλλαξε και κάνει ανοιχτή συγκέντρωση στην Ομόνοια. Δικαίωμά του είναι, δεν ξέρω, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο του γιατί τα κάνει αυτά».

Έχει τεθεί θέμα διεκδίκησης του ίδιου χώρου, δηλαδή να γίνει η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος; Όχι. Ποιο το πρόβλημα;

«Όχι. Απλώς δε θέλει την ίδια μέρα γιατί λέει θα καλυφθεί η προβολή της συγκέντρωσής του κι αυτός τη δικαιούται εφόσον είναι αξιωματική αντιπολίτευση και πάει για κυβέρνηση. Και μόνο απ' αυτό καταλαβαίνει κανείς, όταν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης συμπεριφέρεται έτσι σε αντιπάλους του, στους οποίους  μάλιστα τείνει και χείρα συνεργασίας κλπ, τι θα κάνει αύριο ως κυβέρνηση...».

Εσείς έχετε τοποθετηθεί επανειλημμένα στην προεκλογική περίοδο ότι ψήφο ανοχής δεν δίνετε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο και ψήφο συνεργασίας. Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και τα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, εσείς θα είστε στην αντιπολίτευση της κυβέρνησης αυτής από την πρώτη μέρα ή της αναγνωρίζετε μια περίοδο χάριτος να δείτε τι θα κάνει;

«Από την πρώτη στιγμή. Τι περίοδο χάριτος να του δώσεις; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θα του δώσουν περίοδο χάριτος. Όταν εδώ και πέντε χρόνια, ας μην πάω πίσω πέντε χρόνια, ας πάω απ' όταν έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση. Έχει υποσχεθεί δεξιά και αριστερά τόσα πολλά. Χτες στη Θεσσαλονίκη ήταν στη συγκέντρωση του κ. Τσίπρα - τα  μάθαμε και από τα κανάλια που τα μετέδωσαν και γιατί ήρθαν εργαζόμενοι από εκεί και μας βρήκαν - ήταν και οι σχολικοί φύλακες με πανό και οι καθαρίστριες και οι απολυμένοι της ΕΡΤ και οι απολυμένοι της ΕΒΖ. Σε όλους αυτούς έχει υποσχεθεί ότι θα τους πάρει ξανά στις θέσεις εργασίας, ότι θα κάνει το ένα, το άλλο.. Και μάλιστα του φώναζαν μέσα «ε, εμάς μας ξέχασες». Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ είπαν «είπες μόνο για τις καθαρίστριες, είπες για τις Σκουριές, δεν είπες για εμάς. Εμείς είμαστε εδώ». Και απόφυγε να πει.
Τέλος πάντως δική του επιλογή, δικά του ζητήματα. Τα θέτω όμως αυτά για να πω το εξής: Δεν είναι ένα, δυο, τρία ζητηματάκια για να πεις μήπως είναι τίποτα θετικό ρε παιδί μου, ένας φιλολαϊκός νόμος που θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους. Θα πρόκειται για εκατοντάδες καθημερινά ζητήματα. Διότι ο καθένας θα έχει το δικό του ως προτεραιότητα. Και ο άνεργος που θα ψάχνει τη δουλειά του και εσύ του έχεις υποσχεθεί ελαφρά τη καρδία ή χωρίς να έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα ή συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις. Αν δεν έχεις, που εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχει, κατά το μεγαλύτερο μέρος κοροϊδεύει ή τέλος πάντων το κάνει για προεκλογικούς λόγους, πλήρη συνείδηση για το τι έχει να αντιμετωπίσει αύριο. Όταν είσαι σε μια λογική και με τους μεν και με τους δε και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, και με τους εταίρους στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους, τους μονοπωλιακούς ομίλους, με όποιους τέλος πάντων συζητάς απ' το Διεθνές Ταμείο, την ΕΚΤ, θα είσαι εντάξει και θα συμφωνείς μαζί τους και θα αντιμετωπίσεις και τα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας ταυτόχρονα, συνολικά τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, της βιομηχανίας, τα μεγάλα προβλήματα της απασχόλησης και της ανάπτυξης της παραγωγής στη χώρα και δεν ξέρω οτιδήποτε άλλο, μέχρι ζητήματα εξωτερικής πολιτικής... Τότε λες πάει στο καλό, δεν υπάρχει συνείδηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. Γι' αυτό το λόγο και επειδή τέτοιο αναξιόπιστο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, εμείς τους ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ο λαός μας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, από την πρώτη μέρα. Τώρα αν θα βγει στο δρόμο, αν θα κάνει απεργία, αν θα κάνει συλλαλητήριο, αν θα κάνει κινητοποίηση αυτό είναι άλλο ζήτημα. Όποιος ζητάει χάρη και ανοχή έχει λερωμένη τη φωλιά του».

Ούτε καν αυτή την περίοδο ανοχής που έτσι κι αλλιώς έχουν οι κυβερνήσεις από την κοινωνία, τον πρώτο καιρό που αναλαμβάνουν την εξουσία θα τους δώσετε;

«Μα κοιτάξτε να δείτε, κατ' αρχήν θα έχουμε κανένα μήνα να συζητάμε. Θα γίνει κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας».

Δεν βλέπετε αυτοδυναμία δηλαδή...

«Όχι, βλέπουμε και αυτοδυναμία, πιθανή».

Βλέπετε ότι έχει κερδίσει ήδη την αυτοδυναμία;

«Ναι, έτσι φαίνεται. Δηλαδή είναι τόσο ισχυρό αυτό, όλα αυτό δείχνουν, αν και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει τόσο μεγάλη δυσαρέσκεια και απόφαση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να φύγουν αυτοί που μας κυβέρνησαν, που μας έφτασαν σε αυτό εδώ το χάλι, σ' αυτή την κατάσταση, που ο κόσμος δεν βλέπει ο κόσμος, ή αν θέλετε κλείνει τα μάτια και επιλέγει έναν οποιοδήποτε, τον πιο πιθανό. Πιο πιθανός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι δεύτερο κόμμα, ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Πάει μπροστά και στις δημοσκοπήσεις και ο κόσμος το βλέπει πιο ρεαλιστικό να γίνει αυτός κυβέρνηση, άρα θα του δώσει και αυτού, στη λογική μήπως και κάνει κάτι, που δυστυχώς είναι παγίδα. Εμείς το λέμε, προειδοποιούμε, θεωρούμε ότι ο λαός μας πρέπει να μετρήσει τώρα με βάση την πείρα του και τη μνήμη που διαθέτει, μια μεγάλη πλειοψηφία τουλάχιστον, απ' το πώς παίχτηκε αυτό το δικομματικό παιχνίδι χρόνια τώρα που μας έφερε ως εδώ και βεβαίως να κοιτάξει και να δει ποιες δυνάμεις, και αυτές κατά τη γνώμη μας σήμερα είναι πρωταρχικά και κύρια, μοναδικά θα έλεγα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που πρέπει να ενισχυθεί όσο γίνεται περισσότερο σ' αυτή τη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρχει μια δύναμη πραγματικής αντίστασης, αντιπολίτευσης, διεκδίκησης, πίεσης, έτσι ώστε να μπορούν να πάρει κάποιες κατακτήσεις ο λαός, να ανακουφιστεί και να ανοίξει ένας δρόμος αύριο για μια πραγματική ανατροπή και αλλαγή, που χρειάζεται».

Ο στόχος του ΚΚΕ ποιος είναι κ. Κουτσούμπα; Να βγει τρίτο κόμμα;

«Κοιτάξτε, εμείς ποτέ δεν έχουμε βάλει, το ξέρετε πολύ καλά, ούτε στόχους κατάταξης, τη σειρά των κομμάτων και του δικού μας κόμματος, ούτε αριθμητικούς στόχους. Φαίνεται απ' αυτά που βλέπουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να βγει τρίτο κόμμα, τρίτη δύναμη, το παλεύει γερά. Και αν θέλετε το δικαιούται, γιατί αν θα μπορούσε κανείς αντικειμενικά και με όχι με κάποιες άλλες βλέψεις ή σχεδιασμούς πολιτικούς, που μπορεί να έχουν άλλες δυνάμεις, στο μυαλό τους -μιλώ για τον απλό κόσμο- αν έβλεπε ποιος θα μπορούσε να είναι πραγματική αντιπολίτευση, δύναμη που ουσιαστικά θα συμβάλλει την επομένη των εκλογών υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αυτή είναι το ΚΚΕ. Δεν είναι ούτε το Ποτάμι, ούτε διάττοντες αστέρες, ούτε σχήματα να το πω απλά μιας χρήσης, γιατί έτσι το θεωρώ ότι θα αξιοποιηθεί για να κολλήσει είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ, για να γίνει μια κυβέρνηση μιας συνεργασίας. Ούτε πολύ περισσότερο -δεν το συζητώ καν- η Χρυσή Αυγή, με αυτούς τους ψευτοτσαμπουκάδες που φτάνουν μέχρι και εγκληματικές πράξεις, ναζιστικές πρακτικές. Για τα υπόλοιπα κόμματα δεν βλέπω καμιά πιθανότητα να βρίσκονται εκεί.
Το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει, θα είναι καθαρή, έντιμη, δημιουργική, αλλά δυναμική αντιπολίτευση κοντά στο λαό μας, θα παλέψει για να ανασυγκροτηθεί το κίνημα, για να διεκδικηθούν κάποιες λύσεις. Εμείς έχουμε πει ότι αν έρθει κάποιος φιλολαϊκός νόμος από οποιονδήποτε, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση, όποιος υπουργός τον φέρει, όποιο πολιτικό κόμμα, θα τον ψηφίσουμε αν είναι όντως φιλολαϊκός και δεν είναι «φιλολαϊκός μαϊμού». Γιατί πολλοί εμφανίζονται ως καλοί για το λαό νόμοι και τελικά αποδεικνύονται χειρότεροι από τους προηγούμενους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε στήριξη ούτε ανοχή».

Επειδή αναφερθήκατε και στην Προεδρική Εκλογή, που είναι η πρώτη εκκρεμότητα που έχει η νέα βουλή. Το ΚΚΕ τι θα κάνει, θα καταψηφίσεις και πάλι την όποια υποψηφιότητα προταθεί από το κυβερνών κόμμα ή θα εξαρτήσετε την ψήφο σας από το πρόσωπο;

«Έχουμε σταθερή θέση και σ' αυτό επιμένουμε. Ξέρετε και εσείς και οι ακροατές που μας ακούνε ότι εμείς έχουμε σταθερές θέσεις, δεν τις αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα κι ανάλογα τι συμφέρει εμάς μικροκομματικά ή τι θα μπορούσε να συμφέρει κάποιους άλλους. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι το κριτήριο το πρόσωπο. Πρόσωπα υπάρχουν πάρα πολλά και καλά, που θα μπορούσαν να είναι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το πρόβλημα είναι -εμείς θεωρούμε- με την ουσία του θεσμού. Άρα το «παρόν» θα εξακολουθήσει να υπάρχει όσον αφορά το ΚΚΕ, ανεξάρτητα ποιος θα προτείνει το πρόσωπο ή οποιοδήποτε πρόσωπο».

Με το θεσμό τι έχετε δηλαδή, σε τι σας φταίει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

«Στην ουσία είναι εντολοδόχος της εκάστοτε κυβέρνησης για να υπογράφει αντιλαϊκούς νόμους. Αν υπάρξει μια κυβέρνηση όπως εμείς την οραματιζόμαστε, όπως εμείς την προτείνουμε, μια κυβέρνηση όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο για την οικονομία, για την κοινωνία, σε μια νέα κοινωνική οργάνωση -δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να το αναπτύξω αναλυτικά αυτό. Μιλάμε για κοινωνικοποίηση, μιλάμε για αποδέσμευση από συγκεκριμένους οργανισμούς και λυκοσυμμαχίες, μιλάμε για μονομερή διαγραφή του χρέους, μιλάμε για ανάπτυξη σε όφελος του λαού, που σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά κλπ. Είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο που έχει να κάνει και με την οικονομία και την οικονομική βάση της χώρας, με ριζικές αλλαγές. Αν ήταν αυτή η κυβέρνηση, τότε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να παίξει τέτοιο ρόλο. Άρα τον συνδέουμε άμεσα επειδή ουσιαστικά είναι ο εντολοδόχος κάθε κυβερνητικής απόφασης, κάθε νόμου αντιλαϊκού - κυβερνητικού, γι' αυτό τον καταψηφίζουμε σήμερα».

Χτες με τον Τσίπρα στο αεροπλάνο μιλήσατε στο αεροπλάνο ή όχι;

«Ε, τι να μιλήσουμε... Είπαμε «γεια χαρά - καλησπέρα», με ρώτησε πως πάει ο λαιμός μου γιατί έχω αυτή τη βραχνάδα, με έχει ακούσει στην τηλεόραση, μου είπε ότι και αυτός βραχνιάζει όταν μιλάει, με ρώτησε τι ώρα αρχίζουμε τη συγκέντρωσή μας στο Βελλίδειο, του είπα, τον ρώτησα εσείς πότε αρχίζετε, μου είπε θα καθυστερήσουμε λίγο για να έρθει ο κόσμος. Ε, αυτά».

Πηγή : KKE

Δεν υπάρχουν σχόλια: