Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Νίκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ! Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Ρωμανός- Πέρασε η τροπολογία για το βραχιολάκι !

Διέκοψε την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός μετά από 30 ημέρες , καθώς η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα την τροπολογία με την οποία του χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες υπό την προϋπόθεση να φορά βραχιολάκι.



Μετά την εξέλιξη αυτή ο Νίκος Ρωμανός άρχισε να σιτίζεται σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου νοσηλεύεται ο 20χρονος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεράποντες ιατροί του προχωρούν σε σταδιακή επανασίτισή του από το στόμα, με συγκεκριμένες τροφές και σε περιορισμένες ποσότητες, καθώς αυτό απαιτεί η θεραπευτική αγωγή, έπειτα από την πολυήμερη απεργία πείνας που ακολούθησε ο Νίκος Ρωμανός. Η κατάσταση της υγείας του νεαρού είναι σταθερή.
Η τροπολογία

Η τροπολογία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής μετά την προσθήκη στην τροπολογία για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών με βραχιολάκι,  εφόσον ο κρατούμενος φοιτητής έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως με επιτυχία το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.
«Η τροπολογία αφορά όλους τους φοιτητές κρατούμενους και όχι τον Ν. Ρωμανό. Να μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση χωρίς τους περιορισμούς του νόμου αφού έχουν ήδη παρακολουθήσει με επιτυχία εξ αποστάσεως το 1/3 μαθημάτων επί ένα εξάμηνο σε αυτή τη περίπτωση δεν απορρίπτεται η αίτηση για παρακολούθηση με ηλεκτρονική ψηφοφορία εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρηματολογία», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Νωρίτερα όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά από έντονες διαβουλεύσεις και συζητήσεις και έχοντας συγκεράσει όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν.
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της τροπολογίας μήνυμα ελπίδας.
«Αποσύρουμε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και θα καλέσουμε το Νίκο Ρωμανό να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας και να μην χαρίσει τη ζωή του. Είναι μια τεράστια νίκη αυτή του Νίκου Ρωμανού και πάνω από όλα είναι της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης έκανε λόγο για μια πολύ καθαρή τροπολογία που κάμπτει όλους τους περιορισμούς και καλύπτει και την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού καθώς και άλλων φοιτητών κρατουμένων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το κόμμα του, ώστε όπως είπε, να δοθεί άμεσο και απτό αποτέλεσμα και να σταλεί από όλους το μήνυμα ότι πάνω από όλα είναι το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης, μίλησε για ένα καλό τέλος, μετά από μια δύσκολη συζήτηση.
«Η Βουλή έδειξε θεσμική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Αγωνιστήκαμε για να υπάρξει σύγκλιση και παρά τις διαφορές μας λύθηκε υπέρ της ζωής το θέμα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.
Για σοβαρή προσπάθεια που έγινε και είχε αποτέλεσμα, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από τους ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και η Ραχήλ Μακρή που μίλησε για λύση του προβλήματος προς τη θετική κατεύθυνση.
Σαμαράς-Τσίπρας επικοινώνησαν με τον Παπούλια
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είχε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Ο κ. Παπούλιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις, που αφορούν την υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το περιεχόμενο της τροπολογίας, που κατατέθηκε στη Βουλή, και γενικότερα το νομικό πλαίσιο, που διέπει την περίπτωση του νεαρού.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Παπούλια και τού ζήτησε να παρέμβει, ως εκ του ρόλου του, προκειμένου να βρεθεί λύση για το θέμα του Νίκου Ρωμανού.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο ζητώντας να λυθεί το ζήτημα προκειμένου να προστατευθεί η ζωή του 21χρονου απεργού πείνας. Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγο στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Πηγή : matrix24.gr

4 σχόλια:

faros είπε...

Το θέμα δεν έληξε ...

Θα υπάρξει και συνέχεια ...

Ούτε φυσικά η τροπολογία έλυσε τίποτα.

Όμως όπως περιγράφω και στο γλόμπινγκ, ο Ρωμανός σοφά έπραξε και σταμάτησε την απεργία.

faros είπε...

Το θέμα δεν έληξε ...

Θα υπάρξει και συνέχεια ...

Ούτε φυσικά η τροπολογία έλυσε τίποτα.

Όμως όπως περιγράφω και στο γλόμπινγκ, ο Ρωμανός σοφά έπραξε και σταμάτησε την απεργία.

faros είπε...

Το θέμα δεν έληξε ...

Θα υπάρξει και συνέχεια ...

Ούτε φυσικά η τροπολογία έλυσε τίποτα.

Όμως όπως περιγράφω και στο γλόμπινγκ, ο Ρωμανός σοφά έπραξε και σταμάτησε την απεργία.

Red Star είπε...

Ήταν μια κάποια λύση συμβιβασμού και συμφωνώ με την άποψη σου που διάβασα και στο γκλόμπινγκ