Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ : Ερώτηση για την απαγωγή του δημοσιογράφου στην Ανατολική Ουκρανία.

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ



Την απαγωγή του δημοσιογράφου Σεργκέι Ντολγκόφ στη Μαριούπολη της Ανατολικής Ουκρανίας από εθνικιστικές, φασιστικές δυνάμεις που συνδέονται με τις αρχές του Κιέβου, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της ΕΕ για τη στήριξη των δυνάμεων αυτών, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της, στον ανταγωνισμό της με την καπιταλιστική Ρωσία στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η απαγωγή έγινε στις 21 Ιούνη, την περίοδο που στην περιοχή δρούσαν τα εθνικιστικά φασιστικά τάγματα «Αζόφ» και «Ντνιπρ 1».

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στη Μαριούπολη, σε δηλώσεις του στα τέλη Ιούνη, είπε ότι ο Ντολγκόφ «συνελήφθη από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και κρατείται στην πόλη Ζαπορίζια», έκτοτε όμως δεν έχει υπάρξει καμία άλλη επίσημη αναφορά για την τύχη του εκδότη, ενώ δεν δόθηκε η δυνατότητα στη σύζυγό του να επισκεφτεί τη στρατιωτική βάση «Α 1978», όπου βρίσκεται το κέντρο κράτησης της SBU στη Ζαπορίζια. Παράλληλα, μέσω φημών και δημοσιευμάτων καλλιεργείται η φήμη ότι ο Σ. Ντολγκόφ πέθανε από βασανιστήρια στα χέρια των απαγωγέων του. Σύμφωνα με την καταγγελία της συζύγου του, η απαγωγή έγινε ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουκρανική Αλήθεια», στο οποίο «καταγγελλόταν» το γεγονός ότι μία εφημερίδα με τίτλο «Θέλω να είμαι με την ΕΣΣΔ» κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ουκρανία...
Στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημειώνεται:
«Τον Ιούνιο του 2014 άγνωστοι απήγαγαν από τη Μαριούπολη τον δημοσιογράφο Σεργκέι Ντολγκόφ, από τα γραφεία της εφημερίδας που εξέδιδε "Θέλω να είμαι στην ΕΣΣΔ" (Khochu v SSSR ("I want to be in the USSR"). Παρά την προσπάθεια της συζύγου του, Ολγας, αλλά και διεθνών οργανώσεων, όπως της "Διεθνούς Αμνηστίας" και του "Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", η τύχη του αγνοείται μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με την καταγγελία της συζύγου του, ο Ντολγκόφ απήχθη σε "εκκαθαριστική επιχείρηση", που έκαναν στην πόλη της Μαριούπολης εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που συνδέονται με τις αρχές του Κιέβου.
Οπως είναι γνωστό, η Μαριούπολη, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ουκρανία, υπάγεται στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, οι σημερινές αρχές του Κιέβου, που ευθύνονται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Σεργκέι Ντολγκόφ, εξακολουθούν να σιωπούν.
Το γεγονός της στήριξης από την ΕΕ των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, για την προώθηση των συμφερόντων της, αποτελεί πρόκληση στη μνήμη των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έπεσαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς κρίνει τις εξαφανίσεις ανθρώπων στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται οι σημερινές αρχές του Κιέβου;
Πώς συμβαδίζουν οι διακηρύξεις της ΕΕ ότι στην Ουκρανία "προωθεί τη δημοκρατία", με τις εξαφανίσεις δημοσιογράφων και την πραγματοποίηση "εκκαθαριστικών επιχειρήσεων";
Προτίθεται να προβεί η Επιτροπή σε ενέργειες που θα συντείνουν να βρεθεί ο αγνοούμενος δημοσιογράφος Σεργκέι Ντολγκόφ;».

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: