Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ : Για τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Μολδαβίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ



Η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Μολδαβίας επιβάλλει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνουν τον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία στην περιοχή. Τα παραπάνω τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε παρέμβασή της σχετικά με την έγκριση της Συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στη Συμφωνία Σύνδεσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα επισημαίνει τα ακόλουθα :

«Η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Μολδαβίας και η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών που τη συνοδεύει εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και των τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου της χώρας αυτής, που βλέπει τα συμφέροντά του να υπηρετούνται καλύτερα από τις σχέσεις με την ΕΕ. Με τις συμφωνίες αυτές επιταχύνεται η απελευθέρωση της αγοράς της Μολδαβίας με σειρά καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που διευκολύνουν τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων, όπως ευρείας έκτασης ιδιωτικοποιήσεις, ανάθεση δημόσιων συμβάσεων σε ξένες επιχειρήσεις, λειτουργία της δημόσιας διοίκησης για την εξυπηρέτηση των "επενδυτών".
Η σύναψη των συμφωνιών με τη Μολδαβία εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λεγόμενης" Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης", στη στρατηγική δηλαδή της ΕΕ για διείσδυσή της σε χώρες που αποτελούσαν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και σήμερα αποτελούν πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, με επίκεντρο την εκμετάλλευση των πλούσιων πλουτοπαραγωγικών, ιδίως ενεργειακών, πόρων τους.
Οι συμφωνίες αυτές και οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στις καπιταλιστικές ενώσεις εντείνουν την εκμετάλλευση του λαού της Μολδαβίας και των άλλων λαών της περιοχής, γεννούν κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων και αιματοκυλίσματος, όπως δείχνει και η εμπειρία της Ουκρανίας.
Το συμφέρον των λαών δε βρίσκεται στην επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου αλλά στη σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους για να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: