Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Βουλή: Την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γάζα κατήγγειλλε το ΚΚΕ Παρέμβαση του Ν.Καραθανασόπουλου στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Η δραματική κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου υπήρξε και ενημέρωση από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, που όπως αναμενόταν κινήθηκε στην γνωστή γραμμή των ίσων αποστάσεων από τον θύτη και το θύμα.


Την ξεκάθαρη καταδίκη του ΚΚΕ, του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος του Ισραήλ στην Γάζα, ανέπτυξε ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος που σημείωσε:
«Τις εξελίξεις στη λωρίδα της Γάζας πρέπει να τις δούμε ως κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ, το οποίο το συνθέτουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.
Από αυτήν την άποψη, η «αραβική άνοιξη» στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στη Συρία με την ιμπεριαλιστική επέμβαση, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και, βεβαίως, τα τελευταία γεγονότα στη λωρίδα της Γάζας, αναδεικνύουν αυτό το παζλ των εύθραυστων ισορροπιών και της όξυνσης των αντιθέσεων, σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να επαναχαραχθούν τα σύνορα και να ελεγχθούν οι αγορές και οι δρόμοι μεταφοράς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, εμείς ως ΚΚΕ είμαστε ξεκάθαροι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, αυτό που συμβαίνει σήμερα στο λαό της Γάζας και της Παλαιστίνης, οι αιτίες του οποίου είναι οικονομικές και γεωστρατηγικές. Είναι ο φυσικός ορυκτός πλούτος, είναι η ΑΟΖ της περιοχής με τα οικόπεδα στη λωρίδα της Γάζας που δεν θέλουν οι ισραηλινοί με τίποτα να περιέλθει σε αυτήν και να χάσουν την ευκαιρία και είναι η ενέργεια και οι δρόμοι μεταφοράς. Σε τελική ανάλυση, είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και το μονοπωλιακό κέρδος και, από αυτήν την άποψη, πρέπει να καταδικαστεί η εγκληματική επιθετικότητα του Ισραήλ χωρίς δεύτερη κουβέντα, να εκφραστεί η αμέριστη αγωνιστική αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, η οποία πρέπει να πάρει και έμπρακτα χαρακτηριστικά και βεβαίως να αποκαλυφθεί και να καταδικαστεί ο ρόλος και οι τεράστιες ευθύνες που έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τη στιγμή που στα λόγια καταδικάζουν οι ΗΠΑ τον βομβαρδισμό των σχολείων του ΟΗΕ, την ίδια στιγμή εξοπλίζουν το Ισραήλ, αλλά και η ΕΕ, με τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει αναπτύξει με το Ισραήλ στα πλαίσια της πολιτικής της γειτονίας.
Όμως, κατά τη γνώμη μας και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ευθύνες. Δεν έχει επιδείξει αφωνία. Έχει πάρει έμπρακτα το μέρος του Ισραήλ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από αυτή την άποψη, εδώ πρέπει να δούμε τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις συνεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα έντονα η Ελληνική Κυβέρνηση με το Κράτος του Ισραήλ, που αφορούν το οικονομικό, το εμπορικό και το στρατιωτικό επίπεδο, με κοινές ασκήσεις προσομοίωσης, αλλά και σχέσεις που εστιάζουν στα επίπεδα της ενέργειας. Ο ενεργειακός άξονας Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος και τα «πανηγύρια» της εγχώριας αστικής τάξης γιατί απομονώνεται ο ρόλος της Τουρκίας, το εμπόριο όπλων, οι κατασκευές και ο τουρισμός βρίσκονται στο επίπεδο αυτών των συμφωνιών.
Τέλος, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, είναι εγκληματική η λογική των ίσων αποστάσεων, ότι φταίει και η Χαμάς και το Ισραήλ. Αυτή η λογική της εξίσωσης του θύτη με το θύμα αποθρασύνει τον θύτη, δηλαδή το Ισραήλ, απενοχοποιεί τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους και, δυστυχώς, δεν τον έχει μόνο η επίσημη πολιτική της Ε.Ε., αλλά και διάφορες άλλες δυνάμεις στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, όπως το κατάπτυστο ψήφισμα μιας σειράς νομπελιστών, ακαδημαϊκών και πρώην και νυν Ευρωβουλευτών, όπου φιγουράρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Die Linke και του KEA, που ακριβώς αναπαράγουν αυτήν την επικίνδυνη λογική της ίσης απόστασης ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα. Από αυτήν την άποψη, για μας είναι παράλογη η λογική της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν υπάρχει καμία ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχει μια ιμπεριαλιστική επέμβαση που γεννά δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες θύματα.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: