Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Τα αποτελέσματα των Περιφερειακών εκλογών : 500 χιλιάδες ψήφοι και 8,81 % για τη Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζει το ΚΚΕ.Πρωτιά για τη Ν.Δ. με το φτωχό 26,31 %.Γράφει ο Red Star.

 500 χιλιάδες ψήφοι και 8,81 % για τη Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζει το ΚΚΕ, στο 99,5 % των εκλογικών τμημάτων.Έγκυρα ψηφοδέλτια 5.629.879


Το ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκέντρωσε 496.550 και στο τελικό αποτέλεσμα θα ξεπεράσει τις 500 χιλιάδες, ενώ το ποσοστό αγγίζει το 9 % ( 8,81%)
Το αποτέλεσμα αυτό είναι θετικό αν μάλιστα συνδυαστεί και με τις επιτυχίες σε πολλούς δήμους της χώρας όπως π.χ. την μεγάλη νίκη των κομμουνιστών στη Πάτρα.Το ΚΚΕ κατάφερε να ανατρέψει το κακό αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2012 και να θέσει νέες βάσεις για αντεπίθεση.
Μια λαϊκή αντεπίθεση που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στις ευρωεκλογές, όπου η πόλωση, αλλά και τα αναχώματα νέων κομμάτων(Σχέδιο Β,ΕΠΑΜ, Ποτάμι κλπ) θα δυσκολέψουν την εκλογική μάχη.Προσωπική μου αίσθηση είναι πως το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει με βάση το 6 % και από εκεί και πέρα μπορεί να επαναλάβει ακόμα και το χτεσινό αποτέλεσμα και υπό προϋποθέσεις να το βελτιώσει όσο απίθανο και αν ακούγεται αυτό.

Θετικό είναι ότι το ΚΚΕ ξεπέρασε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής (8,09%) την οποία κέρδισε σε 8 από τις 13 περιφέρειες.Πίσω από τους νεοναζί βρέθηκε στην Αττική,στη Στερεά Ελλάδα,στη Πελοπόννησο, στη Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. 

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κρατηθεί στη πρώτη θέση στις Περιφερειακές εκλογές με ένα χαμηλότατο όμως ποσοστό 26,31 % και 1.481.732 ψήφους και χωρίς να υπολογίζουμε τον αντάρτη Νεοδημοκράτη υποψήφιο Τζιτζικώστα στη Κεντρική Μακεδονία που συγκέντρωσε 320.000 ψήφους δηλαδή 5,5 % στο σύνολο της χώρας.Με αυτά τα δεδομένα η Ν.Δ. μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη, αλλά στις ευρωεκλογές όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα είναι δεύτερη μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και δύσκολα θα καταφέρει να μαζέψει τις ψήφους που πήραν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της.Η εκτίμηση μου είναι ότι το ποσοστό της θα είναι κάτω από 25 %.

Στη δεύτερη θέση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 1.000.425 ψήφους και 17,76 % που όπως αναμενόταν ,με τις υποψηφιότητες του  (πέρα της Ρένας Δούρου στην Αττική που είχε θετικό αποτέλεσμα ) δεν έπεισε τους ψηφοφόρους.Στις ευρωεκλογές όμως ,με αυξημένη την πόλωση και δεδομένη την αντικυβερνητική βούληση του λαού, θα συγκεντρώσει ψήφους διαμαρτυρίας και θα ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία με μια διαφορά άνω των 3 μονάδων .Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση και αίσθηση από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών.Στο δε δεύτερο γύρο, σε όποιες περιφέρειες  έχει περάσει θα καταφέρει να συγκεντρώσει (ακόμα και αν χάσει) σημαντικά ποσοστά.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να χαίρεται για τις 846.188 και το 15 % γιατί είναι ένα πλαστό αποτέλεσμα πολιτικών που κατέβηκαν χωρίς να θέλουν να έχουν σχέση με το κόμμα του Βενιζέλου, παίζοντας το βρώμικο παιχνίδι του Ανεξάρτητου υποψηφίου.Στην ευρωκάλπη η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική και είναι ζήτημα αν καταφέρει να πιάσει το μισό από αυτό το ποσοστό δηλαδή το 7,5 %.Το πιο πιθανό είναι η Ελιά κάτω από την οποία κρύβεται το ΠΑΣΟΚ να μη καταφέρει να ξεπεράσει ούτε το 6 %.Ας κάνουμε υπομονή ως την επόμενη Κυριακή.

Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής με 455.980 ψήφους και 8,09 % δείχνουν μια μικρή άνοδο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 ,αλλά στις Ευρωεκλογές κανείς δεν ξέρει που θα κινηθεί το ποσοστό τους.

Η Δημοκρατική Αριστερά με τις  377.117 ψήφους και το  6,7 % που πήραν οι υποψήφιοι που στήριξε  φαίνεται πως θα αποτελέσει έναν από τους τροφοδότες του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.Δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει το 4 % στην καθαρά κομματική αναμέτρηση της 25ης Μάη.

Τέλος πολύ  καλό ήταν το αποτέλεσμα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 127.712 ψήφους και 2,26 %.Στις ευρωεκλογές λόγω της πόλωσης και έχοντας στο μυαλό μας την εκλογική της συντριβή τον Ιούνιο του 2012, ίσως τη δούμε σε χαμηλότερα ποσοστά.Αν καταφέρει να επαναλάβει τα ίδια ποσοστά θα είναι σίγουρα μια επιτυχία της.

Θα κρατήσω μια μικρή επιφύλαξη για όλες τις παραπάνω προβλέψεις.Στις επόμενες μέρες και ανάλογα με τη δράση των κομμάτων, αλλά και του λαού μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και οι δυναμικές.Εδώ θα είμαστε να τα κουβεντιάσουμε.

Μακάρι ο Ελληνικός λαός να στείλει στα τσακίδια τους δυνάστες του, που σε αυτή την εκλογική μάχη τους κράτησε ακόμα στη ζωή και στην εξουσία.


Red Star



Δεν υπάρχουν σχόλια: