Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Κατέρριψαν ελικόπτερο με Ουκρανό στρατηγό οι Φιλορώσοι. Συνολικά 14 οι νεκροί.


Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κατέρριψαν σήμερα ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού κοντά στο Σλαβιάνσκ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 στρατιώτες, ανακοίνωσε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.



Πρόκειται για μια από τις πιο αιματηρές ημέρες για τον ουκρανικό στρατό από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά.
Στις 22 Μαΐου 17 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί: 16 στην πόλη Βολνοβάχα στην επαρχία Ντονέτσκ και ένας σε μια άλλη επίθεση των ανταρτών στη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ.

«Μόλις ενημερώθηκα ότι οι τρομοκράτες κατέρριψαν, κοντά στο Σλαβιάνσκ, ένα ελικόπτερο που μετέφερε στρατιώτες, με αντιαεροπορικούς πυραύλους. (Το ελικόπτερο) μετέφερε στρατιώτες για την αλλαγή βάρδιας», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ στο κοινοβούλιο.

«Δεκατέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ο στρατηγός (Βολοντίμιρ) Κουλτσίσκι», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, παραδέχθηκε ότι κάποιοι από τους άνδρες που σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού τη Δευτέρα για την ανακατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ ήταν «εθελοντές» από τη Ρωσία.

«Όσοι είναι εθελοντές από τη Ρωσία θα μεταφερθούν στη χώρα σήμερα», είπε ο Πουσίλιν αναφερόμενος στις σορούς των ανταρτών που σκοτώθηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κρύβεται πίσω από τα βίαια επεισόδια στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Τα όπλα που συγκεντρώθηκαν μετά την αποχώρηση των ανταρτών από τον χώρο του αεροδρομίου έπειτα από τις αεροπορικές επιθέσεις και την επιδρομή αλεξιπτωτιστών έχουν έρθει από τη Ρωσία, επεσήμανε ο Αβάκοφ.

«Αυτά δεν είναι δικά μας όπλα, έχουν έρθει από τη Ρωσία. Οι αριθμοί σειράς, το έτος κατασκευής, συγκεκριμένα μοντέλα (. . .). Δημοσιοποιώ αυτή τη φωτογραφία ως απόδειξη της επίθεσης του καθεστώτος Πούτιν», κατήγγειλε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Οι ηγέτες του Κιέβου ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι η Ρωσία, μετά τη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο, υποκινεί την εξέγερση των αυτονομιστών στα ανατολικά με στόχο τον διαμελισμό της χώρας.

Η Μόσχα το αρνείται, όμως το Κίεβο επιμένει ότι η Ρωσία αποτυγχάνει να εμποδίσει μαχητές από τη χώρα να περάσουν στην Ουκρανία μαζί με φορτηγά γεμάτα από όπλα και εξοπλισμό.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κοβάλ δήλωσε σήμερα: «Έχουμε τοποθετήσει όλες τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό μας στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Καλύπτουμε όλο το μήκος των συνόρων της χώρας».

Πηγή : matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: