Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση Κ.Σ. ΕΔΟΝ για την πολιτική της Ε.Ε για την ανεργία στους νέους.

 Ανακοίνωση Κ.Σ. ΕΔΟΝ για την πολιτική της Ε.Ε για την ανεργία στους νέους.


 Η συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού προκύπτει η ανάγκη αντιμετώπισης της καλπάζουσας ανεργίας στους νέους η οποία αποτελεί την πιο σκληρή έκφραση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.


Η συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση της ανεργίας αποκτά νόημα βέβαια, όταν αυτή συνοδεύεται από τη σωστή ερμηνεία γύρω από τους λόγους και τις αιτίες που δημιουργούν την ανεργία. Την ίδια στιγμή πρέπει να χαρακτηρίζεται από προτάσεις που δημιουργούν αφενός πραγματική ανάπτυξη και αφετέρου προωθούν το σεβασμό στα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Όλα τα πιο πάνω, δεν τα λαμβάνει υπόψη η πολυδιαφημισμένη πολιτική της Ε.Ε για την νεανική απασχόληση, κομμάτι της οποίας είναι και το Σχέδιο Εφαρμογής Εγγύησης για τη Νεολαία. Πρόκειται για μια συζήτηση-πυροτέχνημα κι αυτό γιατί:

-       Τα ποσά που παρέχονται είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ε.Ε των 27 εκ. ανέργων. Τα 6 δις που προορίζονται για το σκοπό αυτό αντιστοιχούν στο 0,05% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

-       Στο επίκεντρο της πολιτικής αυτής βρίσκεται η προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης μέτρων και συνεπακόλουθα η απορρύθμιση της σταθερής και ρυθμισμένης σχέσης εργασίας.

-       Προωθείται η δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας, με μισθούς πείνας δημιουργώντας την προοπτική απολύσεων για αντικατάσταση των σταθερών και ρυθμισμένων θέσεων εργασίας με φτηνή εργατική δύναμη.

Η προσέγγιση αυτή δεν προσθέτει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά αντίθετα ανακυκλώνει την ανεργία κτυπώντας τα εργασιακά δικαιώματα. Οι διακηρύξεις περί επίλυσης του προβλήματος μέσα από αυτή τη συνταγή, αποκρύβουν τον πραγματικό σκοπό που δεν είναι άλλος από το μοίρασμα της εργασίας και κατ’ επέκταση της φτώχειας ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Η θριαμβολογία από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επικείμενα αυτά μέτρα, γίνεται για να καλύψει την αδυναμία της Ε.Ε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς και να απορροφήσει την κοινωνική κατακραυγή που εντείνεται μέρα με τη μέρα στις χώρες της Ε.Ε.

Κάτι ανάλογο, πράττει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας στην ωραιοποιημένη κατάσταση που θέλουν να δημιουργήσουν περί γρήγορης και ασφαλούς ανάκαμψης μέσα από το μονόδρομο του μνημονίου. Βέβαια, οι εξελίξεις διαψεύδουν την αυταπάτη που θέλουν να δημιουργήσουν, αφού όσο παραμένουμε εντός του μνημονίου η κατάσταση θα επιδεινώνεται όπως άλλωστε συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία.

Τα 10 εκ. που εξασφάλισε η κυβέρνηση Αναστασιάδη και που παρουσιάζονται ως σωτήρια ένεση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα τη στιγμή μάλιστα που οι δαπάνες για την ανάπτυξη και οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται. Όσο ακολουθούμε το δρόμο της λιτότητας και του μνημονίου, άλλο τόσο οι στρατιές ανέργων θα μεγαλώνουν.

Ως ΕΔΟΝ, ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά πως οι προϋποθέσεις μείωσης της ανεργίας μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με έξοδο από το μνημόνιο και ριζικό αναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων. Έτσι, που τα διάφορα μέτρα να απευθύνονται στον πλούτο και όχι στη λαϊκή οικογένεια και τον νέο εργαζόμενο.

Τούτη την ώρα ιδιαίτερα, η Κυβέρνηση πρέπει να στρέψει στην προσοχή της στην προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, προσεγγίζοντας την κοινωνική διάσταση του προβλήματος και όχι την αριθμοκεντρική. Σε αυτά τα πλαίσια, η ΕΔΟΝ έχει καταθέσει σειρά από προτάσεις.



Κ.Σ. ΕΔΟΝ

15/11/2013

Πηγή : ΕΔΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: