Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η ΠΑΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΡΑΤΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ…

Συνάδελφοι,
Δεν ξεχνάμε…
40 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όλα αυτά τα χρόνια το σύστημα και οι κυβερνήσεις του προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχει νόημα να παλεύουμε και να τιμάμε την εξέγερση. Κάνουν τα πάντα για να ξεχαστούν τα λαϊκά χαρακτηριστικά της. Δεν χάνουν την ευκαιρία να μας πουν, ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης και η αστική δημοκρατία που ζούμε σήμερα ήταν οι πόθοι και οι στόχοι του εξεγερμένου λαού. Εκφυλίζουν το ιστορικό νόημα της ημέρας με «γιορτές και ποιηματάκια» στα σχολεία. Παρόλη όμως αυτήν την προσπάθεια του, κάθε χρόνο, αυτήν την μέρα, δεκάδες χιλιάδες νεολαίοι, αγωνιστές, λαϊκοί άνθρωποι διαδηλώνουν και τιμούν με τον καλύτερο τρόπο την εξέγερση και τους νεκρούς της. Γιατί τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, αλλά τα βασικά αιτήματα του Πολυτεχνείου για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ παραμένουν ανάγκη για τον λαό μας.Τι κατάσταση ζούμε σήμερα…
Η πανταχού παρούσα εξάρτηση
Στην χώρα μας η εξάρτηση από Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές επιταχύνει και πολλαπλασιάζει τους ρυθμούς της επίθεσης. Είναι η εξάρτηση που επέβαλλε την αποβιομηχάνιση, τη διάλυση της αγροτικής παραγωγής, το ξεπούλημα όλου του πλούτου της χώρας (ακόμα και τεράστιων εκτάσεων γης, όπως στην Χαλκιδική). Αυτό έχει οδηγήσει την χώρα να μην μπορεί να παράγει τίποτα, άρα και -ως «φυσική» συνέπεια- να δένεται ακόμα περισσότερο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ξένου κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις και συνολικά το σύστημα στην χώρα μας, έχοντας ως όρο ύπαρξής τους την ιμπεριαλιστική κηδεμονία, εξυπηρετούν με πλήρη ευθυγράμμιση τα συμφέροντά τους.

Η φτώχεια και η ανεργία το παρόν και το μέλλον που μας τάζουν
Η κατάσταση στον λαό είναι τρομακτική. Τα απανωτά μέτρα και μνημόνια, το πετσόκομμα των μισθών, τα χαράτσια, η διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος οδηγούν το σύνολο του λαού στην φτώχεια και στην απόγνωση. Το αυτονόητο δικαίωμα στην δουλειά έχει γίνει πλέον προνόμιο, αφού η ανεργία «χτυπάει κόκκινο». Η νεολαία αυτήν την στιγμή βιώνει το περιθώριο. Η ανεργία στους νέους έχει φτάσει το 60% (εκ των οποίων χιλιάδες είναι οι άνεργοι πτυχιούχοι) και ανεβαίνει. Η μόνη (α)διέξοδος που μπορούν αυτή την στιγμή να της προσφέρουν είναι η μετανάστευση. Μέσα σε όλα αυτά, τολμάνε να μιλάνε για “success story” και για «ελπιδοφόρα σημάδια ανάπτυξης» ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζουν νέα πακέτα μέτρων.

Φασιστικοποίηση, τρομοκρατία, καταστολή
Επειδή δεν μπορούν να πείσουν τον λαό, τον τρομοκρατούν και χτυπάνε τους αγώνες του. Η καταστολή των διαδηλώσεων, η καταπάτηση του ασύλου, οι διώξεις αγωνιστών έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των συλλήψεων αγωνιστών της Χαλκιδικής αλλά και μαθητών που «τόλμησαν να κάνουν κατάληψη». Χρησιμοποιούν την Χρυσή Αυγή για περισσότερη τρομοκρατία αλλά και για να ανοίξουν την θεωρία των δύο άκρων. Άλλωστε, το «άλλο άκρο το οποίο θα παταχθεί» είναι αυτό που λέει «Έξω η ΕΕ, και το ΝΑΤΟ». Εχθρός τους λοιπόν είναι η αριστερά και το λαϊκό κίνημα. Εδώ πρέπει να αξιολογήσουμε σοβαρά το πρόσφατο γεγονός της δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής. Αυτή η επίθεση μόνο υπέρ του λαϊκού κινήματος δεν μπορεί να λειτουργήσει, αντίθετα λειτουργεί προβοκατόρικα. Άλλωστε βλέπουμε πώς χρησιμοποιείται από το σύστημα. Εξισώσουν πάλι τους αγωνιστές με τους φασίστες και ανοίγουν ένα νέο κύκλο τρομοκρατίας και καταστολής.

Η διάλυση της δωρεάν εκπαίδευσης είναι μπροστά μας
Και εμείς στα πανεπιστήμια βιώνουμε αυτήν την επίθεση. Η φοιτητική καθημερινότητά μας έχει γίνει ασφυκτική (με τεστάκια, παρουσίες, εργασίες). Παράλληλα, μας κόβουν και ό,τι δωρεάν παροχή είχαμε κατακτήσει. Στην σίτιση, στην στέγαση, στο βιβλίο. Απολύουν προσωπικό (στην καθαριότητα, στις γραμματείες κτλ) και μετά μας λένε ότι «η σχολή δεν μπορεί να λειτουργήσει» και ότι «πρέπει» να κλείσει. Αρκετοί από μας αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε για να συνεχίζουμε να σπουδάζουμε αλλά διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στα δύο. Επιπλέον, μας λένε ότι πρέπει να τελειώσουμε στα ν+2, γιατί αλλιώς θα μας διαγράψουν. Ετοιμάζονται να μας βάλουν δίδακτρα. Να πληρώνουμε για να σπουδάζουμε(!). Είναι φανερή η κατεύθυνση του συστήματος. Θέλουν να μας πετάξουν έξω από τι σχολές, να αποδεχτούμε τον κοινωνικό μεσαίωνα και την ζούγκλα της αγοράς εργασίας-ανεργίας.

Το Πολυτεχνείο δεν δικαιώθηκε ακόμη…

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, λοιπόν, δεν δικαιώθηκε ούτε με αυτό που την διαδέχτηκε (μεταπολίτευση) ούτε με την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Δεν διεκδίκησε την «αστική δημοκρατία» και την κυβερνητική εναλλαγή. Ούτε την είσοδο στην ΕΟΚ. Το Πολυτεχνείο έβαλε στόχους τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού και της εργατικής τάξης σε μια Ελλάδα χωρίς ξένους και ντόπιους προστάτες. Τα αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα συμπυκνώθηκαν στο «Έξω οι ΗΠΑ- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ». Κανένα δικαίωμα δεν έχουν η κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό σύστημα να αυτοαποκαλούνται πρωτεργάτες της εξέγερσης. Όχι μόνο γιατί οι περισσότεροι ως βουλευτές, υλοποιούν την πιο βάρβαρη πολιτική απέναντι στα λαϊκά κεκτημένα. Αλλά κυρίως γιατί τάχθηκαν υπέρ της αστικής εναλλαγής και του κοινοβουλευτισμού κόντρα στο αίτημα της λαοκρατίας και της ανεξαρτησίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ! Οι φοιτητές στο πλευρό της λαϊκής αντίστασης…

Και φέτος καλούμαστε να διαδηλώσουμε. Και θα το κάνουμε! Για να τιμήσουμε την εξέγερση και τους νεκρούς της. Για να υπερασπίσουμε την αλήθεια απέναντι σε αυτούς που θέλουν να την διαστρεβλώσουν («δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο» κτλ). Αλλά και για να παλέψουμε και στο σήμερα. Γιατί η προοπτική μας βρίσκεται μέσα στους αγώνες. Δεν μπορεί να βρεθεί στις κάλπες, αλλά σε σύγκρουση με το σύστημα της εξάρτησης, της εκμετάλλευσης, της φασιστικοποίησης. Μαζί με τον υπόλοιπο λαό. Το μέλλον μας θα το χτίσουμε με την πάλη μας για ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Σε μια χώρα που ΜΟΝΟΣ αφέντης θα είναι ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: