Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα [1/11/2013].

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ  


Απαιτείται μαζική αντίθεση και κινητοποίηση των εργαζομένων στο εμπόριο, των μικροκαταστηματαρχών, όλων των εργαζομένων ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, ξεκινώντας από την ερχόμενη. Πολύ περισσότερο που το μέτρο αυτό αποτελεί τον προπομπό για γενικευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπορίου, αλλά άμεσα και σε πολλούς άλλους κλάδους.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των  εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Την ίδια στιγμή οδηγεί τα μικρά καταστήματα - όσα δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, εξαιτίας της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην αγορά, της φτώχειας του λαού και της φοροληστείας - ακόμα πιο μαζικά στο κλείσιμο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων αλλά και του ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε 7ήμερη, 12ωρη δουλειά.

Οι μόνοι που ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη είναι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες που θα λειτουργήσουν παρά και ενάντια στα όσα λέει η κυβέρνηση, πατώντας στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού που η ΕΕ κατοχυρώνει και υπερασπίζεται. Γι' αυτό και οι μεγαλέμποροι είναι οι μόνοι που στηρίζουν το παραπέρα άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές και ταυτόχρονα απαιτούν νέα μείωση στους μισθούς και τα μεροκάματα. 

Υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, πέρα από την κυβέρνηση, είναι και οι αιρετοί στην Τοπική Διοίκηση, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμβάλλουν στην υλοποίηση του μέτρου για άνοιγμα των καταστημάτων κάτω από 250 τμ περισσότερες - ή και όλες - τις Κυριακές του χρόνου. Μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.

Οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είναι ανάγκη να ορθώσουν, από κοινού, τείχος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, να βρουν την ενεργητική στήριξη από όλους τους  εργαζομένους. Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή μέρα ανάπαυσης για όλους. Άλλωστε είναι πλέον γνωστό τι ακολουθεί, όταν ανοίξει μία κερκόπορτα.

Χρειάζεται τώρα κοινός αγώνας, Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Πηγή : ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: