Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σχόλιο του Red Star για την απόφαση του Ριζοσπάστη να "κόψει" την στήλη "Ημεροδρόμος" του Νίκου Μπογιόπουλου.

Η είδηση που μαθεύτηκε και διαδόθηκε από φίλους και εχθρούς στο διαδίκτυο  είναι αληθινή.Δεν θα ξαναδούμε μια αγαπημένη μας στήλη, τον Ημεροδρόμου, του Νίκου Μπογιόπουλου στον Ριζοσπάστη.



Αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν αλλάζει και μπορώ να το βεβαιώσω προσωπικά από εγκυρότατη πηγή.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον στο διαδίκτυο τις συζητήσεις που γίνονται σε φόρουμ, μπλογκς και sites σχετικά με το θέμα.
Όπως πάντα μια είδηση μη αναμενόμενη προκαλεί αυτόματα εύλογους  προβληματισμούς, ερωτηματικά, αυθαίρετες σκέψεις, υποθέσεις εργασίας, κακοπροαίρετα ή καλοπροαίρετα σχόλια.

Η βιασύνη αυτή είναι εν μέρει κατανοητή όταν η είδηση αφορά έναν καταξιωμένο δημοσιογράφο και πολιτικό ,όπως ο Νίκος Μπογιόπουλος, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα σε φίλους αλλά και μη ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε.

Προτείνω όμως όλοι μας να δείξουμε υπομονή, να μάθουμε την άποψη του Νίκου Μπογιόπουλου, από τον ίδιο, καθώς και τις όποιες  ανακοινώσεις του Ριζοσπάστη και του Κ.Κ.Ε υπάρξουν .Έχοντας όλα τα στοιχεία , μπορούμε με ψυχραιμία αργότερα να εκφράσουμε την γνώμη μας.

Μέχρι εκείνη να έρθει αυτή η ώρα έχουμε τον καιρό να αναλογιστούμε, πόσο στηρίξαμε ή όχι την εφημερίδα του Κ.Κ.Ε, πόσο βοηθήσαμε ή όχι στη διάδοση του Ριζοσπάστη, πόση σημασία δώσαμε στο να βρίσκεται ο Ριζοσπάστης σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά.Γνωρίζοντας λοιπόν την εκλογική επιρροή του Κ.Κ.Ε και την αντίστοιχα χαμηλή κυκλοφορία του Ριζοσπάστη δεν χρειάζονται πολλά λόγια.

Δεν κάναμε αρκετά.

Μιλάω για τους φίλους και ψηφοφόρους του κόμματος και όχι για τους υπεύθυνους του κόμματος για τον Ριζοσπάστη.

Το έχω ξαναγράψει αυτό, ακόμα και ασπρόμαυρος και με ένα φύλλο να κυκλοφορούσε ο Ριζοσπάστης ,από την στιγμή που ακολουθούμε τα πολιτικά βήματα Κ.Κ.Ε στον ένα ή άλλο βαθμό,έχουμε και την υποχρέωση να διαδίδουμε τη φωνή του Κ.Κ.Ε.

Πόσο μάλιστα όταν ο Ριζοσπάστης και σε αντίθεση με άλλες φυλλάδες, δεν κρύβει τι πρεσβεύει και έχει ένα αξιόλογο περιεχόμενο, χωρίς "κίτρινες" ειδήσεις ή σαχλά θέματα.

Αλήθεια, όλοι οι εκτός Κ.Κ.Ε που τώρα κόπτονται και "κλαίνε" δήθεν  για την στήλη "Ημεροδρόμος" αγόραζαν τον Ριζοσπάστη για να ενισχύσουν την φωνή του Νίκου Μπογιόπουλου ; 

Η υποκρισία περισσεύει και το ενδιαφέρον για το μέλλον του καλού δημοσιογράφου του Ριζοσπάστη από την Iskra ή το Tvxs και το Left.gr , είναι κάλπικο.Γιατί όπως μια ιστοσελίδα που στηρίζει το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το αν ο άλφα ή βήτα πολιτικός συντάκτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  ή της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α πάει καλά , έτσι συμβαίνει και το αντίστροφο.


Τέλος να επισημάνω πως όταν λέμε πως εκτιμούμε ,διαβάζουμε και εμπιστευόμαστε έναν δημοσιογράφο όπως το Νίκο Μπογιόπουλο, πρέπει να έχουμε και την αρετή της υπομονής να ακούσουμε τον ίδιο να μιλά και να γράφει κάτι για το θέμα και να μην προστρέχουμε στους πολιτικούς του αντιπάλους να μάθουμε τι λένε "εκ μέρους του".

Αυτά και θα επανέλθω όταν έχουμε επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις.


Red Star


10 σχόλια:

Λυσίμαχος Μαρτάκης είπε...

1.Τι θυμάμαι.

1.1. Για πολλά χρόνια εκπροσωπούσε το ΚΚΕ σε τηλεοπτικές συζητήσεις με τεράστια επιτυχία. Χωρίς να θέλω να μειώσω τους υπόλοιπους εκπροσώπους, ο Μπογιόπουλος ήταν ο μόνος που έφερνε σε τρομερή αμηχανία όλους τους υπόλοιπους. Όλες του οι παρεμβάσεις συζητιόντουσαν για μήνες ή για χρόνια, ακόμα και σήμερα, μέσω των αποσπασμάτων του youtube.

1.2. Συμμετείχε για ένα χρόνο περίπου στην πιό πετυχημένη εκπομπή του 902 "από μέρα σε μέρα" την οποία παρακολουθούσα καθημερινά.

1.3. Εγραψε το πιό πετυχημένο βιβλίο, κατα τη γνώμη μου πάντα, "Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε". Το βιβλίο αυτό πετυχαίνει εκτός των άλλων να καταρρίψει τις, βολικές για το σύστημα, θεωριές της κρίσης σαν τυχαίο σκάσιμο φουσκών ακινήτων και να επαναφέρει τη συζήτηση στις νομοτέλειες του καπιταλιστικού συστήματος.

1.4. Είχε την προσωπική του στήλη "Ημεροδρόμος" στον Ριζοσπάστη.Τα κείμενά του αναδημοσιευόνται σε πάρα πολλά ιστολόγια και φυσικά συζητούνται.

2. Το κριτήριο του Μρέχτ για την αλήθεια.

2.1. Ο Ριζοσπάστης (Κυριακή 3-2-2013) δημοσιεύει το κλασικό κείμενο του Μπρέχτ «Πέντε δυσκολίες στο γράψιμο της αλήθειας» Αυτές είναι: α) Το θάρρος, να γράφεις την αλήθεια. β) Η εξυπνάδα, να ξεχωρίζεις την αλήθεια. γ) Η τέχνη, να χειρίζεσαι την αλήθεια σαν όπλο. δ) Η κρίση, να διαλέγεις εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια γίνεται αποτελεσματική. ε) Η μαεστρία, να διαδίδεις την αλήθεια σε πολλούς.

2.2. Από το κείμενο αυτό προκύπτει αβίαστα ότι δεν φτάνει να έχεις το θάρρος και την θεωρητική επάρκεια για να αποκαλύψεις την αλήθεια, χειάζεται μαεστρία και πονηριά για να μπορέσεις να την διαδόσεις σε αυτούς που μπορούν να την χρησιμοποιήσουν σαν όπλο.

2.3. Κατά συνέπεια ΔΕΝ αποτελέι λαιφστάιλ οποιαδήποτε προσπάθεια να προσεγγίσεις και να εκμεταλευτείς τα χαρακτηριστικά του κοινού σου για να του μεταδώσεις την αλήθεια.

2.4. Την αλήθεια ότι καπιταλισμός γεννάει τις κρίσεις μπορεί να την έχεις κατακτήσει και σε εκατοντάδες κείμενά σου να το επαναλαβμάνεις, χωρίς σχεδόν κανένας να πέιθεται. Ο τίτλος λοιπόν "Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε" και το 250 σελίδων κείμενο που ακολουθεί διαθέτει επίσης και τη μαεστρία και την πονηριά για να διαδόσει την Αλήθεια σου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λάιφστάιλ!!!!!!!

3. Μπογιόπουλος.

3.1. Πέντε στα πέντε στα κριτήρια του Μπρέχτ.!!!!!!!!! Μπράβο του.!!!!!

3.2. Φαντάζομαι ότι έχει κοπιάσει πάρα πολύ για να συνειδητοποιήσει και ξεπεράσει ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ δυσκολίες.

3.3. Αυτό το κατόρθωμα δεν μπορεί παρά να είναι έργο ζωής ανθρώπου ταγμένου απόλυτα στο σκοπό του.


4. Τι Βλέπω. (χωρίς να ρωτήσω το κόμμα)

4.1. Αντί για δημόσια βράβευση από το κόμμα του, παρατηρώ ότι πλέον εδώ και καιρό δεν εκπροσωπεί το ΚΚΕ σε τηλεοπτικές συζητήσεις (προς μεγάλη χαρά των παρουσιαστών τους).

4.2. Αντί να δημιουργηθεί γύρω του ολόκληρη σχολή δημοσιογραφίας με την ελπίδα να ξεπεταχτούν άλλοι 50 Μπογιόπουλοι, σιγά σιγά έχει χάσει όλα τα δημόσια βήματα (ραδιόφωνο, ριζοσπάστης).

4.3. Αντί να ενθαρύνεται να γράφει σε 500 μπλόγκ, 50 εφημερίδες, οπουδήποτε μπορεί, ακούω περί ασυμβίβαστου να γράφει κανείς στο ριζοσπάστη και ταυτόχρονα οπουδήποτε αλλού.

5. Συμπεράσματα.

5.1. Δικά σας.!!!

5.2. Προσωπικά περιμένω να δώ τα νέα του καθήκοντα στο ριζοσπάστη. Μετά από αυτό θα βγάλω τα δικά μου.

jorje7 είπε...

Οπως ακριβως τα εγραψε ο φιλος πιο πανω ειναι.
Ας κανουμε οντως υπομονη να δουμε ολες τις πτυχες και εξελιξεις αλλα ας κρατησουμε και ολη την αναλυση που εκανε

Για τα οικονομικα του ΚΚΕ με βαζεις σε πειρασμο φιλε RED να γραψω αναλυτικα πολλα και διαφορα αλλα καλυτερα να μην το κανω...

Θα ελεγα συνοπτικα οτι δεν υπαρχει ουτε μια αποφαση του ΚΚΕ τα τελευταια χρονια που να αφορα τα οικονομικα του και την διαχειριση τους, την διαχειριση και τελικα εκποιηση των ΜΜΕ του κομματος , την αντιληψη περι εκλαικευσης του λογου και των θεσεων του κομματος , την αντιμετωπιση οσων εχουν ενα ρημαδι χαρισμα σε αυτο που λεμε επικοινωνια κλπ που να μην εχει πικρανει σιωπηρους πολλες φορες αλλα αμετακινητους, αγνους οπαδους και φιλους του κομματος και καποιες φορες επληξε(απολυσεις εργαζομενων, εκποιηση μηχανηματων που καποτε αγοραστηκαν απο το υστερημα του καθε οπαδου μελους κλπ) και το ιδιο το κυρος του ΚΚΕ και την ηθικη ανωτεροτητα που ειχε η Ελληνικη αριστερα.
Μονη εξαιρεση αποφασης σε αλλη κατευθυνση ,το ιστολογιο το επισημο του ΚΚΕ, ο διαδικτυακος 902.

Red Star είπε...

Νομίζω τα 2 παραπάνω σχόλια εκφράζουν πολλούς και πολλές φίλους-ες που στηρίζουν το Κ.Κ.Ε χωρίς να είναι μέλη.Γνωρίζω από την άλλη ότι μέλη του κόμματος ίσως αντιλαμβάνονται αλλιώς την πραγματικότητα, μη ξεχνάμε πως ο Νίκος Μπογιόπουλος δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους για να εκλεγεί σύνεδρος στο 19ο συνέδριο του κόμματος...Σαφέστατα εκεί αποδοκιμάστηκε η γνωστή σε όλους αντίθεση του στις θέσεις του κόμματος του και όχι η πορεία του ως τώρα και η προσωπικότητα του (προσωπική εκτίμηση).

Τέλος να πω πως έχω δεχτεί καταιγισμό μηνυμάτων-τηλεφωνημάτων για το θέμα, μάλιστα περισσότερων από τότε που είχε δημιουργηθεί το θέμα με το κείμενο του Ν.Μπογιόπουλου στο προσυνεδριακό διάλογο.Αυτό κάτι σημαίνει...θέλουμε δεν θέλουμε να το δούμε...

Σταυρος Τ. είπε...

Εγώ ξέρω ότι ο Μπογιόπουλος εξ'εδωσε το τελευταίο του βιβλίο στον Λιβάνη και όχι στην Συγχρονη Εποχή σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο . Αυτό έχει δημιουργήσει μια πικρία στα απλήρωτα για μήνες στελέχη του κόμματος. Με άλλα λόγια πολλοί θεωρούν ότι ο Μπογιόπουλος θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα με αυτον τον τρόπο ωστε να δωθεί μια οικονομική ανάσα, ωστόσο αυτός προτίμησε τον Λιβάνη.

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Προς τον jorje7 :
Αυτήν την διαβόητη πλέον "σούπα" περί "αδιαφάνειας" των οικονομικών του ΚΚΕ ... και τα λοιπά τα ρέστα..... την καλλιεργούμενη προ πολλού από το φυρερίσκο Καρατζαφέρη και μέχρι πρόσφατα από την εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χ.Α., σας συνιστώ να μην την ξαναζεσταίνετε, έχει "χειλώσει" πλέον, φτάνει πιά η αντιΚΚΕδίλα και ο ύπουλος, εκ των έσω, "φιλικός" βρώμικος πόλεμος.. Κι άν εσύ παριστάνεις το φίλο του τιμημένου ΚΚΕ, ΔΕΝ σε θέλουμε για "φίλο" μας, σώνει πιά με τους μεταλλαγμένους "αριστερούς" συμβουλάτορες...
Προς τον Σταύρο.
Φίλε Σταύρο,
θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μην είσαι τόσο σίγουρος για την πραγματική βάση των λεγομένων σου, αλλά να το "ψάξεις" περισσότερο το θέμα : O Μπογιόπουλος δεν θέλησε να εκδώσει το βιβλίο του η Σύγχρονη Εποχή Η οι αρμόδιοι του Κόμματος α ρ ν ή θ η κ α ν να χρηματοδοτήσουν την έκδοσή του για "δικούς τους" λόγους ;;;
Για φρόντισε να μαθαίνεις την αλήθεια, προτού "αποφαίνεσαι" με τόση δοκησισοφία για την οντότητα του Μπογιόπουλου...
Φιλικά
Σπύρος

RATM είπε...

ΣΠΥΡΟ τα μελη του ΚΚΕ οταν γραφουν ενα βιβλιο πολιτικου περιεχομενου πανε το εκδιδουν στη Σ.Ε. η διαδικασια για να εκδοθει ειναι συγκεκριμενη. αυτη προβλεπει το βιβλιο να βασιζεται στην πολιτικη του ΚΚΕ, να την εκλα'ι'υει και να την αποδιδει οπως ακριβως ειναι...αυτο ειναι ετσι και αλλιως η υποχρεωση των μελων του ΚΚΕ ποσο μαλλον οταν εισαι δημοσιογραφος του Ριζοσπαστη και ποσο μαλλον οταν γραφεις πολιτικου περιεχομενου βιβλιο. Το οτι δεν εκδοθηκε στη Σ.Ε. σημαινει ή οτι ο Μπογιοπουλος δεν το πηγε ποτε ή οτι δεν εγκριθηκε πολιτικα απο το ΚΚΕ... Η αληθεια δεν ειναι καπου ενδιαμεσα. Για οποιον γνωριζει.

Σταυρος Τ. είπε...

Προς Σπύρο

Εγώ απλός μεταφέρω αυτά που άκουσα από μέλη και επαγγελματικα στελέχη στην περιοχή μου σε ανύποπτο χρόνο πριν μήνες σε μια ιδιωτικού τύπου συζήτηση και όχι σε δημόσια εκδήλωση ή κατι τέτοιο. Δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί ακριβώς. Παντως τα συγκεκριμένα μέλη και στελέχη υπονοούσαν ότι ο Μπογιόπουλος το πήγε μόνος του στον Λιβάνη. Εγώ δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο του ώστε δεν μπορώ να το κρίνω.

jorje7 είπε...

Προς τον ΣΠΥΡΟ

Το σχολιο σου για αυτο που εγραψα ειναι εκτος τοπου και χρονου
Ξαναδιαβασε το και πες μου σε ποιο σημειο μιλαω για αδιαφανεια κλπ...ποσο μαλλον να με ταυτιζεις με ενα μαγικο τροπο με καρατζαφερη και χρυση αυγη...


Μιλαω για τις απολυσεις και την οικονομικη διαχειριση που οδηγησε σε αποφασεις που πληγωνουν το ΚΚΕ και τους φιλους του.Μηπως δηλαδη εσυ δηλωνεις χαρουμενος ποου δεν εχει πεον ραδιοφωνο το κομμα;; Μηπως χαρηκες με τις απολυσεις σε 'Ρ' κλπ:;;
Για το αρθρο 99 της Τυποεκδοτικης;;;(εχεις καθολου ιδεα τι σημαινει αυτο;; εχεις ιδεα οτι αυτο σημαινει ενδεχομενως απληρωτοι προμηθευτες σε καποιο ποσοστο; και ενα βημα πριν την πτωχευση;;)
Μηπως αυτα δηλωνουν καποια επιτυχημενη οικονομικη διαχειριση;

Οσο για αυτο που λες πιο μετα...αστο καλυτερα, αδεια δεν θελω και δεν ζηταω απο κανεναν για να στηριξω το ΚΚΕ, το κανω ετσι κι αλλιως.


Τρικυμια εν κρανιω;

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Ακου "Γιώργη",
εξακολουθείς να ανακατεύεις την "κουτάλα" της "αδιαφανούς" οικονομικής διαχείρισης που τώρα μετατρέπεις σε "κακοδιαχείριση" που είτε σ' αρέσει είτε όχι αναπαράγεται κατά κόρον από τη χρυσαυγίτικη συμμορία...
Αλλ' ειδικά αυτό που αναφέρεις στο τέλος "...άδεια δεν θέλω και δεν ζητάω από κανέναν για να στηρίξω το ΚΚΕ, το κάνω έτσι κι αλλιώς", είναι ακριβώς εκείνο στο οποίο αναφέρομαι : Οτι κάποιοι, όπως εσύ, επικαλείσαι ότι "στηρίζεις" το ΚΚΕ, για να εξασφαλίσεις το πρόσχημα και το προκάλυμμα του "φίλου" που "ανησυχεί" για τα οικονομικά του Κόμματος, για τον περιορισμό των μέσων προπαγάνδας του Κόμματος (λες και σύ "νοιάζεσαι" περισσότερο από τα κομματικά όργανα που το αποφάσισαν..., για τους...προμηθευτές !!! που θα μείνουν απλήρωτοι (βρε παιδί μου τι κλάμμα είναι αυτό, ακόμη και για τους προμηθευτές - μη χειρότερα), ώστε να νομιμοποιείσαι εκ των έσω να χύνεις το δηλητήριό σου με άθλια υπονοούμενα και αοριστολογίες για την ηθική ακεραιότητα και ανωτερότητα του τιμημένου ΚΚΕ...
Ε, λοιπόν, περί αυτού πρόκειται : Τ έ τ ο ι ο υ είδους "στήριξη" Δ Ε Ν την χρειαζόμαστε οι ΚΚΕέδες, την επιστρέφουμε στα μούτρα σας συστημένη και με την ένδειξη "Σας μάθαμε, σας γνωρίσαμε, είσαστε α ν ε π ι θ ύ μ η τ ο ι....Σε τούτα ΄δω τα μάρμαρα,κακιά σκουριά δεν πιάνει.
Σπύρος

Red Star είπε...

Ο σύντροφος και συνεργάτης του kk4ever, υποστηρίζει όσο λίγοι το ΚΚΕ,το γράφω γιατί παρεξηγήσεις γίνονται και θα γίνονται, αλλά δεν μπορώ να κάθομαι να διαβάζω απαξιωτικά σχόλια χωρίς να βάζω τα πράγματα στη θέση τους.

Επί της ουσίας η κουβέντα αυτή για τον 902, τον Ριζοσπάστη κ.ο.κ μεταξύ συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ μπορεί να γίνει καλύτερα σε παρέα από κοντά και όχι από το απρόσωπο φόρουμ που είναι εύκολα να ειπωθούν 1,2 κουβέντες. Κι ο σύντροφος ΣΠΥΡΟΣ έχει γράψει δεκάδες αξιόλογα σχόλια στο μπλογκ και τον κατανοώ να "παρεξηγεί" και να θεωρεί ύποπτο το σχόλιο του Γιώργου, ΑΛΛΑ ΞΑΝΑΤΟΝΙΖΩ , ο ΓΙΩΡΓΟΣ πονάει το κόμμα (και συγγνώμη σύντροφε που μιλώ εκ μέρους σου) και αγωνίζεται σε μια περιοχή της χώρας που είναι δύσκολη για τους κομμουνιστές.

Ο αγώνας μας σύντροφοι συνεχίζεται πέρα από λάθη και παραλείψεις.Γιατί είναι αγώνας αγνός για μια καλύτερη κοινωνία και για τον σοσιαλισμό.