Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Βάρβαρη καταστολή διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη.Δεκάδες βαριές τραυματίες.Το ΚΚ Τουρκίας καταδικάζει την καταστολή.

Βάρβαρη καταστολή διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη


Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του Δήμου Κωνσταντινούπολης, να καταστρέψει το Γκεζί Παρκ στην Πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου για την ανέγερση εμπορικού κέντρου και αναπαλαίωση κτιρίων κατά τα πρότυπα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει επί μέρες στο σημείο, με την αστυνομία να ξεκινά την επίθεση εναντίον τους από την Πέμπτη και να συνεχίζει και χτες, με στόχο τη διάλυσή τους.
Λόγω της βίαιης επίθεσης της αστυνομίας, η οποία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα, κατέρρευσε σκαλωσιά, με περισσότερους από 100 διαδηλωτές τραυματίες συνολικά στην επίθεση της αστυνομίας. Πολλοί είναι αυτοί που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, Τουρκοπαλαιστίνια, όπως αναφέρεται, η οποία υπεβλήθη σε επέμβαση στο κεφάλι (μετά από χτύπημα από μικρή απόσταση με δακρυγόνο) και η κατάστασή της για τα επόμενα 24ωρα κρίνεται κρίσιμη.
Παράλληλα, από την Πέμπτη και μετά έχει σταματήσει η απευθείας μετάδοση από τα ΜΜΕ εικόνων από το σημείο, όπου εξελίσσονται τα επεισόδια, με την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία και τα γεγονότα να γίνονται γνωστά μέσω του διαδικτύου, προκαλώντας πρόσθετες αντιδράσεις. Συγκρούσεις έγιναν και στην Αγκυρα έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Τις μεθοδεύσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης καθώς και την καταστολή στις κινητοποιήσεις καταδίκασε και το ΚΚ Τουρκίας, με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «αν υποκύψουμε τώρα, στο τέλος δε θα μπορούμε να βγούμε καν στο δρόμο». Οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει, από την αρχή της βδομάδας, που έφτασαν οι πρώτες μπουλντόζες, την περιφρούρηση του Πάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: