Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Νέα σύσκεψη των αρχηγών της συγκυβέρνησης σήμερα για την ΕΡΤ - Προηγήθηκε συνάντηση Βενιζέλου-Κουβέλη


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι τακτικισμοί στις πλάτες των εργαζoμένων της ΕΡΤ από τους κυβερνητικούς εταίρους, στο φόντο της απόφασης του ΣτΕ και της σημερινής νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται σε αυτή να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο γα να προχωρήσει το αντιδραστικό «πρόγραμμα αναδιάρθρωσης» με τις χιλιάδες απολύσεις.

Το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και γι' αυτό θα δημιουργηθεί αρμόδια διεύθυνση. Θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη όπως φέρεται να δεσμεύτηκε ο Α. Σαμαράς στους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Το θέμα της ΕΡΤ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης Ε. Βενιζέλου - Φ. Κουβέλη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή. Μετά τη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα περίπου, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι «έγινε μια συνεννόηση» ενώ ο Φ. Κουβέλης είπε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα ενδεχόμενα που υπάρχουν».
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Σαμαρά είχε το βράδυ της Τρίτης ο Ε. Βενιζέλος.
Με ανακοινώσεις τους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κάλεσαν την Τρίτη επί της ουσίας τον πρωθυπουργό να «αξιοποιήσει» την απόφαση του ΣτΕ για επαναλειτουργία της συχνότητας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που διευκολύνει τη συγκυβέρνηση να προχωρήσει στη διάλυση της σημερινής ΕΡΤ, στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ενόψει και της δημιουργίας του νέου φορέα.
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου.
Στελέχη της κυβέρνησης διέρρεαν ότι θα «εκπέμψουν πρόγραμμα από άλλες συχνότητες» και στη «μεταβατική περίοδο» θα λειτουργήσουν την «κρατική ραδιοτηλέοραση με μερικούς δεκάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς, με δίμηνες συμβάσεις εργασίας», ώστε να βγαίνει ένα «στοιχειώδες ζωντανό πρόγραμμα». Άλλες πληροφορίες ήθελαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα να προβάλλεται από όλα τα κρατικά κανάλια που έκλεισε η κυβέρνηση «προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους τηλεοπτικούς δέκτες».
Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυε και την Τρίτη ότι «η ΕΡΤ δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει με το προηγούμενο καθεστώς» και καλούσε τους κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν το σχέδιο του πρωθυπουργού για το μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μέχρι να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ ΑΕ. Όπως υποστήριζε το Μέγαρο Μαξίμου, με το συγκεκριμένο σχέδιο «ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, δεν αμφισβητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: