Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Ο λαός δεν ξεχνά τις σφαγές των ακροδεξιών και ιμπεριαλιστών στη Γουατεμάλα: Για γενοκτονία καταδικάστηκε ο πρώην δικτάτορας Ρίος Μοντ.


Το δικαστήριο της Γουατεμάλας έκρινε ένοχο για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τον πρώην δικτάτορα, Εφρέν Ρίος Μοντ, για τα όσα διέπραξε κατά τη «βασιλεία» του, που ήταν και η πιο αιματηρή περίοδος του 36ετή εμφύλιου πολέμου στη χώρα.

President Ronald Reagan meeting with Guatemalan dictator Efrain Rios Montt.
credit - Consortium News
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 50 χρόνια κάθειρξη για την κατηγορία της γενοκτονίας και επιπλέον 30 έτη για την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην αρχηγός κράτους κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται για γενοκτονία στη δική του χώρα.
Ο 86χρονος Ρίος Μοντ ανήλθε στην εξουσία μετά από πραξικόπημα το 1982 και κατηγορήθηκε για βιαιοπραγίες με την εφαρμογή της πολιτικής της αποκαλούμενης «καμένης γης», όπου τα στρατεύματά του έσφαξαν χιλιάδες αυτόχθονες σε περιοχή της Γουατεμάλας.

Οι δικαστές ανέφεραν ότι ο πρώην δικτάτορας «έκανε τα στραβά μάτια» όταν οι στρατιώτες του χρησιμοποιούσαν τους βιασμούς, τα βασανιστήρια και τους εμπρησμούς σε μια προσπάθεια να «απαλλαγεί» η Γουατεμάλα από τους αριστερούς αντάρτες κατά τη διάρκεια της περιόδου 1982-1983, που ήταν η πιο βίαιη περίοδος του εμφυλίου που κράτησε από το 1960 έως το 1996, όπου κάπου 250.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρώην δικτάτορας, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για τη σφαγή τουλάχιστον 1.771 ιθαγενών, αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή  : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: