Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ



Με την ευκαιρία του Πάσχα το ΑΚΕΛ απευθύνει στον κυπριακό λαό τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχές.
Το φετινό Πάσχα βρίσκει το λαό μας κάτω από το βάρος και το άλγος της συνεχιζόμενης για 39 χρόνια, κατοχής του 37% της πατρίδας μας από την Τουρκία αλλά και των επαχθέστατων - καταστροφικών όρων του μνημονιακού ζυγού, όπως αυτοί επιβλήθηκαν από τους «εταίρους» μας στις συνόδους του eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου 2013.
Ο μαρτυρικός Γολγοθάς του κυπριακού λαού, στον οποίο βαδίζει για δεκαετίες, έχει καταστεί ακόμη πιο ανηφορικός και επώδυνος, μετά τις τραγικές εξελίξεις στην οικονομία του τόπου.
Βιώνοντας τα δικά του πάθη, μαρτύρια και θυσίες, ο κυπριακός λαός προσβλέπει στην ανάσταση. Προσβλέπει στο φως της ελπίδας και της δικαιοσύνης.
Ο λαός μας, προσβλέπει ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου, μαζί με την κυβέρνηση, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ότι με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα αναζητήσουν, μέσα από συλλογικότητα και συναινετικό πνεύμα, τη χάραξη κοινής στρατηγικής για αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τόπος.
Προϋπόθεση, όμως, για τη χάραξη μιας ενιαίας - κοινής στρατηγικής που θα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα αναγεννά την ελπίδα ανάμεσα στο λαό μας, αποτελεί η κοινή εκτίμηση των αιτιών και των αιτιατών της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε καθώς επίσης και η κοινή διαπίστωση των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί.
Προϋποθέτει, συνακόλουθα, την εγκατάλειψη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ιδεοληψιών και αγκυλώσεων, ώστε ελεύθερα να κριθεί τι είναι το ωφελιμότερο και ορθότερο από τις περιστάσεις για το τόπο και το λαό μας.
Τα πιο πάνω ισχύουν τόσο για τη διαχείριση των επερχόμενων εξελίξεων στο κυπριακό, όσο για τη διαχείριση των τραγικών δεδομένων στα οποία έχει βρεθεί η οικονομία.
Κατά συνέπειαν επιβάλλεται, μακριά λοιπόν από υπερβολές, ακραία και κενού περιεχομένου συνθηματολογία, μέσα από ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες πολιτικές, να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα αφενός στο συνολικό επανασχεδιασμό της κυπριακής οικονομίας μέσα από ρηξικέλευθες αποφάσεις, που δεν μπορούν όμως να αποδειχθούν επιτυχείς εντός του μνημονιακού ζυγού.
Αφετέρου, σ΄ ότι αφορά το Κυπριακό, θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στον ιστορικό συμβιβασμό της λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τη διχοτόμηση και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του λαού μας.
Με αυτή την ευκαιρία, το ΑΚΕΛ καλωσορίζει την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να συγκαλέσει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, το Εθνικό Συμβούλιο με στόχο τη συζήτηση των προκλήσεων στην οικονομία.
Παράλληλα, εκφράζει εκ νέου την ετοιμότητα του, πέραν των πρωτοβουλιών που το ίδιο αναλαμβάνει, να στηρίξει μέτρα και πολιτικές που θα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, και θα εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
Πρόσθετα, το ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα τούτες τις γιορτάρες μέρες, θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει η προσφορά στήριξης, αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν πληγεί βάναυσα από τις συνέπειες της κρίσης.
Γενικότερα, πολιτεία, εκκλησία αλλά και στο σύνολο τους οργανωμένα σύνολα και ξεχωριστά οι πολίτες που έχουν την δυνατότητα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε έμπρακτα μέτρα αλληλεγγύης και ανακούφισης εκείνων των κοινωνικών ομάδων και συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δεινή θέση συνεπεία της κρίσης.
Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, φυσιολογικά, είναι πρωτίστως θέμα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, την οποία επίσης ως ΑΚΕΛ θα στηρίξουμε αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τέλος, τη δέσμευση του να συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα για αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πατρίδα, ο λαός μας και οι εργαζόμενοι, πάντοτε στηριγμένο σε αρχές και στην κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα που ανέκαθεν το χαρακτηρίζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: