Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Νότια Αφρική - Ιδρύεται το «Κόμμα Εργαζομένων και Σοσιαλιστών» – WASP

 Ανταπόκριση από τη Ν. Αφρική
Μετάφραση – επιμέλεια Νίκος Κοκκάλης 

 Περίπου πεντακόσιοι συνδικαλιστές, ανθρακωρύχοι, φοιτητές και αγωνιστές από διάφορες περιοχές συναντήθηκαν στην ιδρυτική συνέλευση του Κόμματος Εργαζομένων και Σοσιαλιστών (WASP) στην πρωτεύουσα την Ν. Αφρικής Πρετόρια, στα μέσα του Μάρτη. 


Η ίδρυση του νέου κόμματος, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (DSM - αδερφή οργάνωση του «Ξ» στη Ν. Αφρική) και μαχητικών συνδικαλιστών μεταλλωρύχων, συνδέεται άμεσα με το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία της χώρας. 

Στην ιδρυτική συνέλευση συμμετείχαν πολλοί αγωνιστές συνδικαλιστές καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων από τα περισσότερα ορυχεία της χώρας. Από το εξωτερικό συμμετείχε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ιρλανδία, σύντροφος Τζο Χίγκινς. 

Το «κόμμα της Μαρικάνα»

 Ήδη, ρεπορτάζ του αστικού τύπου της χώρας μιλάνε για το «κόμμα της Μαρικάνα». Μαρικάνα είναι η περιοχή που το καλοκαίρι που πέρασε συγκλόνισε τη χώρα λόγω της ηρωικής απεργίας και της σφαγής των ανθρακωρύχων (πάνω από 70 νεκροί) από την αστυνομία. 

 Είναι φανερή η ανησυχία του κατεστημένου της χώρας από τη δημιουργία του WASP, κάτι που εκφράζεται τόσο από στελέχη του κυβερνώντος ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) όσο και από ηγετικά στελέχη της εργατικής συνομοσπονδίας COSATU (αντίστοιχης της εδώ ΓΣΕΕ) η οποία έχει παίξει έναν ανοιχτά προδοτικό, απεργοσπαστικό ρόλο στις πρόσφατες μεγαλειώδεις απεργίες. Από αυτό και μόνο φαίνεται ότι το WASP, έχει όλες τις δυνατότητες για να αποτελέσει ένα μόνιμο «αγκάθι» στα πλευρά της Νοτιοαφρικάνικης άρχουσας τάξης. 

 Ενδεικτικά, το πρόγραμμα του WASP μιλά για 
εθνικοποίηση των ορυχείων, των μεγάλων αγροτικών εκτάσεων και των τραπεζών με εργατικό έλεγχο και διαχείριση, 


 καθιέρωση βασικού μισθού στα 12.500 rand (1.035 ευρώ) 


 σταμάτημα των εξώσεων και της διακοπής στην παροχή υπηρεσιών όσων αδυνατούν να πληρώσουν, 


 μαζικές δημόσιες επενδύσεις για την δημιουργία κατοικιών και υποδομών για τον λαό, 


 δημόσια δωρεάν παιδεία (από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο) και 


 υγειονομική περίθαλψη για όλους.


 Σημαντική είναι η απόφαση του κόμματος, ότι σε περίπτωση που εκλέξει βουλευτές, οι αντιπρόσωποι του θα είναι άμεσα ανακλητοί και θα αμείβονται με τον μέσο μισθό ενός ειδικευμένου εργάτη, ενώ όλα τα υπόλοιπα χρήματα από τις όποιες αποζημιώσεις τους, θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στο Κόμμα. 

 Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του WASP, προκειμένου να ψηφιστεί καταστατικό, έτσι ώστε οι δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό του να πάρουν και επίσημη μορφή, να εκλεγεί η ηγεσία του, να επεξεργαστεί ένα περισσότερο λεπτομερές πρόγραμμα, αλλά και να καθοριστεί το σχέδιο δράσης μέσα από το οποίο το νέο κόμμα θα βαθύνει παραπέρα τη σχέση του με τη νοτιοαφρικανική κοινωνία. 


Ανάμεσα στα πρώτα βήματα του επόμενου διαστήματος, αναμένεται να είναι δύο μεγάλες εκστρατείες: η πρώτη θα αφορά στη μάχη ενάντια στη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων, και θα συνδεθεί με το αίτημα να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με την προετοιμασία γενικής απεργίας, σε περίπτωση που οι εργοδότες στα ορυχεία προχωρήσουν σε μαζικές εκδικητικές μετατάξεις των απεργών της προηγούμενης περιόδου, όπως σχεδιάζουν.

ΠΗΓΗ - ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: