Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

"Ποντικοπαγίδα" χωρίς πυρασφάλεια το κτήριο της Marfin.Ρεπορτάζ της Λαζαρίδου Ε. στην εφημερίδα "ΑΥΓΗ".


Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης προέκυψε ότι είχε δοθεί εντολή στους υπαλλήλους να μη φύγουν πριν τις τρεις




"Δεν αναιρώ τη σημασία της εγκληματικής ενέργειας, αλλά αν υπήρχε έξοδος κινδύνου, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το γεγονός κι όχι να χάσουν τη ζωή τους σ' αυτήν την ποντικοπαγίδα". Με την ψυχραιμία που της δίνει πλέον η χρονική απόσταση, αλλά και τη σαφήνεια που της υπαγορεύει η επαγγελματική της ιδιότητα ως δικηγόρος, η αδελφή της αδικοχαμένης Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, που έχασε τη ζωή της στον εμπρησμό της Marfin τον Μάιο του 2010, έδωσε χθες το περίγραμμα της τραγικής ιστορίας που στοίχισε τη ζωή συνολικά σε τρεις ανθρώπους.


Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτηρίου Εμμανουήλ Βελονάκης, η διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου και η υποδιευθύντρια, Αναστασία Κούκου. Οι τέσσερις κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκληματικές βλάβες.

Η Αναστασία Παπαθανασοπούλου στην κατάθεσή της ήταν κατηγορηματική: "Αν υπήρχε έξοδος κινδύνου, η αδελφή μου θα ήταν τώρα ζωντανή. Έτσι όπως ήταν διαμορφωμένο το κτίριο ήταν ποντικοπαγίδα". Κι όταν ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης σημείωσε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν αλλαγές στο κτήριο της Marfin γιατί το κτίριο ήταν νεοκλασικό κι είχε κριθεί διατηρητέο, η απάντησης της μάρτυρος ήταν αποστομωτική: "Να μη λειτουργούσε σαν τράπεζα αν δεν υπήρχε η δυνατότητα!". Στις προσπάθειες δε των συνηγόρων να συνδέσουν τους θανάτους αποκλειστικά με τον εμπρησμό, η μάρτυρας ήταν καταπέλτης: "Η εγκληματική ενέργεια από μόνη της προκάλεσε την πυρκαγιά. Μέχρις εκεί. Δεν μπορούσε από μόνη της να επιφέρει το τραγικό αποτέλεσμα"... 


Ούτε μία συγνώμη, ούτε ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης

Νωρίτερα, είχε καταθέσει η μητέρα της άτυχης Αγγελικής, που όταν βρήκε φριχτό θάνατο ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί. Η Παναγιώτα Παπαθανασοπούλου τόνισε ότι, "παρ' όλο που ζήτησαν να φύγουν νωρίτερα τη μέρα εκείνη, έζησαν την αγωνία που μετατράπηκε σε εφιάλτη για τη ζωή τους" και πρόσθεσε: "Το κτήριο δεν διέθετε πυρασφάλεια και μετατράπηκε γρήγορα σε θάλαμο αερίων. Ούτε μια συγγνώμη δεν ακούσαμε από αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης δεν μας έκαναν".

Ακολούθησε ο πατέρας της, που έκανε λόγο για "εγκληματική αδιαφορία" των υπευθύνων της τράπεζας και απουσία οποιουδήποτε μέτρου προστασίας για τους 27 εργαζόμενους. "Έπρεπε να είχαν θωρακίσει το κατάστημα με τζάμια ασφαλείας, αφού και στο παρελθόν η τράπεζα είχε δεχτεί επιθέσεις". Αναφέρθηκε επίσης σε δύο προηγούμενες φωτιές που είχαν ξεσπάσει στην τράπεζα, τις οποίες, όπως είπε, έσβησαν οι εργαζόμενοι με ίδια μέσα. "Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά μπορεί να τους είπαν να παραμείνουν στην τράπεζα για να σβήσουν πάλι τη φωτιά", είπε ο τραγικός πατέρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνήγορος μίας εκ των κατηγορουμένων, στη δήλωσή του κατά την έναρξη της διαδικασίας, είπε ότι η εντολέας του, μόλις ξέσπασαν οι ταραχές, τηλεφώνησε στους ανωτέρους της για οδηγίες και η απάντηση που της έδωσαν ήταν: "Συνεχίστε τη δουλειά, κάντε ταμείο και κλείστε στις τρεις...".

Εκτός από την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, στον εμπρησμό της Marfin επίσης είχαν χάσει τη ζωή τους η Παρασκευή Ζούλια και ο Νώντας Τσακάλης.

Η δίκη διακόπηκε και θα επαναληφθεί στις 29 Απριλίου.

Πηγή : www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: