Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Κύπρος: Κατάργηση 13ου μισθού προτείνει το ΔΝΤ ! Σκληρές περικοπές δαπανών σε μια χώρα που η φιλολογία για το «μεγάλο δημόσιο» ήταν ανέκδοτο.


Συναντήσεις μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου είχε κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τέσσερις γενικούς διευθυντές κυπριακών Υπουργείων και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας. Μετά τις συναντήσεις αυτές το ΔΝΤ συνέταξε μνημόνιο, που στάλθηκε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας) μία εβδομάδα, πριν η Κύπρος κλείσει τις τράπεζες της. 

Προτείνει περικοπές 5% μισθών στο δημόσιο, κατάργηση 13ου μισθού και μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών.


O επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Φωτογραφία: Reuters


Με την ένδειξη «μόνο για επίσημη χρήση», το δεύτερο μνημόνιο, όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πολίτης» ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Θεοδώρου, προβλέπει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από το 3% (που είχαν συμφωνηθεί στο πρώτο μνημόνιο, αρχίζοντας από το 2014) στο 5%. Με αυτό το μέτρο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξοικονομείται 0,3% από το ΑΕΠ του κράτους.

Το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο υπογράφεται μόνο από το ΔΝΤ, και όχι τα άλλα μέλη της τρόικας, προβλέπει ακόμα κατάργηση του 13ου και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται συνολικά δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ.

Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία κρίνονται ως και τα σημαντικότερα, εξαρτώνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Δεδομένου του γεγονότος ότι το μνημόνιο γράφτηκε πριν η Βουλή καταψηφίσει την πρώτη συμφωνία με το Eurogroup της 15ης Μαρτίου, εξάγεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αβίαστα το συμπέρασμα ότι σήμερα τα μακροοικονομικά αυτά μέτρα είναι μάλλον υποχρεωτικά για την Κύπρο».

Το σοβαρότερο μέτρο για την εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή εκείνο που θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, δεν περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο εκπαίδευσης, αλλά στο γενικότερο κεφάλαιο για το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας, προβλέποντας την έξοδο από το υπουργείο Παιδείας 2.000 εργαζομένων μέχρι το 2016, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί, αν πρόκειται περί εκπαιδευτικών ή άλλου προσωπικού.

«Διαψεύδω ότι το Υπουργείο Παιδείας ή ο υποφαινόμενος Υπουργός έχει δεχθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα για ένα δεύτερο μνημόνιο και σε αυστηρά μέτρα, που αυτό προβλέπει για τους εκπαιδευτικούς.

Ηδη έχει βγει στη δημοσιότητα το μνημόνιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπονται αυξήσεις φόρων και τελών: του εταιρικού φόρου στο 12,5%, των τόκων και μερισμάτων στο 30%, των τελών δημοτικών υπηρεσιών στο 17% και των τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Επίσης δίδονται οδηγίες για συρρίκνωση δαπανών στο δημόσιο με επίκεντρο την υγεία και την εκπαίδευση και συστάσεις για προσαρμογή του μισθολογικού κόστους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να συμβαδίζει με την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μείωση συντάξεων και ορίων ηλικίας, καθώς και σχέδια ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγή : www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: