Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Επικίνδυνη ιμπεριαλιστική κλιμάκωση στην Κορεατική Χερσόνησο.Τα "βρήκαν" οι Αμερικάνοι με τους Κινέζους !


Η πρωτοφανής «συμμαχία» ΗΠΑ και Κίνας με στόχο την έκδοση ψηφίσματος και την επιβολή νέων, βαρύτερων, κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή της 12ης του περασμένου Φλεβάρη, σε συνδυασμό με τα νέα στρατιωτικά γυμνάσια επίδειξης ισχύος που πραγματοποιούν στην περιοχή αμερικανικές και νοτιοκορεατικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυξάνουν, για μία ακόμη φορά, επικίνδυνα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. 
Το θερμόμετρο της έντασης χτυπά κόκκινο και έπειτα από την ανακοίνωση Βορειοκορεάτη εκπροσώπου του Λαϊκού Στρατού Κορέας πως η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει σε ακύρωση της συμφωνίας εκεχειρίας του 1953 που τερμάτισε τον Πόλεμο της Κορέας (1950-'53)...

Σύμφωνα με ανακοινώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, το νέο αμερικανο-κινεζικό σχέδιο απόφασης φέρεται πως θα περιλαμβάνει «εξαιρετικές σε εύρος και βάθος» κυρώσεις έναντι της ΛΔ Κορέας. Για πρώτη φορά θα τεθούν στο στόχαστρο και Βορειοκορεάτες διπλωμάτες αφού, όπως διευκρίνισε η Σούζαν Ράις, το επικείμενο ψήφισμα «θα στοχεύει στις παράνομες δραστηριότητες του διπλωματικού προσωπικού της ΛΔ Κορέας, στις βορειοκορεατικές τραπεζικές σχέσεις και στην παράνομη μεταφορά μετρητών...». Σε πιο χαμηλούς τόνους κυμάνθηκαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος από το Κατάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πιονγιάνγκ «θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για να κατευνάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και θα σταματήσει να απειλεί ότι θα καταργήσει την 50ετή εκεχειρία με τη Νότια Κορέα».
Ο Λι Μπαοντόνγκ, πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι το ψήφισμα απόφασης θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αύριο, Πέμπτη.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ρωσία θα δείξει «εποικοδομητική στάση», ψηφίζοντας δηλαδή υπέρ του σχεδίου απόφασης στον ΟΗΕ υπό την προϋπόθεση πως το κείμενο θα περιοριστεί «σε πυρηνικά ζητήματα».

Οι εξελίξεις αυτές έκαναν τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της ΛΔ Κορέας να ανακοινώσει ακύρωση της εκεχειρίας του 1953 και αποχώρηση της ομάδας αξιωματούχων από τις συναντήσεις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Πανμουτζόμ. Ο ίδιος προειδοποίησε τη γείτονα Νότια Κορέα ότι εάν συνεχίσει τα απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια ανοιχτά των κορεατικών ακτών και άλλες μορφές «εχθρικής πολιτικής» σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τότε ο Λαϊκός Στρατός θα προβεί «σε περισσότερα και ισχυρότερα αντίμετρα...».
Από την 1η του μήνα έχουν ξεκινήσει οι (δίμηνης διάρκειας!) στρατιωτικές ασκήσεις «Foal Eagle» με τη συμμετοχή 10.000 Αμερικανών και 200.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών, ενώ σύντομα ξεκινούν τα γυμνάσια «Κey Resolve» (διάρκειας δύο βδομάδων) με τη συμμετοχή 10.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών και 3.500 Αμερικανών πεζοναυτών.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: