Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,
 ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Το βασικότερο χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε είναι η ένταση της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί σε βάρος του λαού μας απ’ το ντόπιο και το ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο. Παράλληλα προωθείται και μια τεράστια επιχείρηση ξεπουλήματος και αρπαγής, κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας μας. Κοινός παρονομαστής είναι η επιδίωξη της αύξησης των κερδών για τα κοστουμάτα όρνια –και παράλληλα παράσιτα- του καπιταλιστικού –ιμπεριαλιστικού συστήματος. Αύξηση των κερδών, που για να πραγματοποιηθεί, προϋποθέτει το ρήμαγμα ολόκληρων περιοχών και την καταστροφή της ζωής του λαού μας.

Από αυτό το γενικό πλαίσιο δε θα εξαιρούνταν ασφαλώς η περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Πόσο μάλλον όταν διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για ‘’παραγωγή’’ γρήγορων και τεράστιων κερδών, μιας και κρύβει στα σπλάχνα της μεταλλεύματα , όπως ο χρυσός, ο χαλκός, κ.ά.
Προσφέρεται λοιπόν απ’ τις ελληνικές κυβερνήσεις στην πολυεθνική ELDORADO GOLD και την ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα, μια τεράστια περιοχή έναντι ‘’πινακίου φακής’’ για να προωθήσουν την εξόρυξη και τη μεταλλουργία χρυσού, χαλκού, κ.ά. επιδιώκοντας κέρδη δισεκατομμυρίων.
Όμως, ο φερετζές της ‘’ανάπτυξης’’, ‘’των θέσεων εργασίας’’, ‘’της ακίνδυνης επένδυσης’’, κτλ., κτλ. δεν μπορούν να κρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο αυτού που πραγματικά προωθείται. Το ξεκοίλιασμα δηλαδή μέσα σε λίγα χρόνια, και μάλιστα επιφανειακά, μιας ολόκληρης περιοχής και την καταστροφή της από πολλές απόψεις. Καταστροφή αρχέγονων δασών, στράγγισμα των βουνών και πολλών περιοχών που υδροδοτούνται από αυτά, απ’ το πολύτιμο νερό. Ρύπανση με βαρέα μέταλλα και δηλητήρια μιας τεράστιας έκτασης στη γη, στον αέρα, στο νερό, στη θάλασσα. Τεράστια ζημιά στην υπαρκτή παραγωγική βάση της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σ’ αυτή που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μελλοντικά σε τομείς όπως η κτηνοτροφία, η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, η αλιεία, η μελισσοκομία, κ.ά.
Αλήθεια ποιος θα τρώει το μέλι, τα ψάρια της περιοχής, ή τις ντομάτες της κάτω Χαλκιδικής, όταν θα ξέρουμε ότι τα επικίνδυνα υλικά θα έχουν μεταφερθεί μέσω του νερού ή του αέρα εκεί; Ακόμα, πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν λόγω της προαναφερόμενης ζημιάς στην περιοχή;
Το θέμα της υγείας των κατοίκων είναι από μόνο του τεράστιο και δεν μπαίνει καν στη συζήτηση αν θα το ανταλλάσαμε με οποιαδήποτε μορφή ‘’ανάπτυξης’’. Αρκεί να αναρωτηθεί ο καθένας , αν θα αντάλλασε την υγεία του παιδιού του (π.χ. πιθανότητα καρκίνου) με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.
Για όλα τα παραπάνω, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους και της ζωής τους που φέρνει η προώθηση της εξόρυξης και η μεταλλουργία χρυσού. Κάθε τόσο δίνουν πραγματικές μάχες με τις δυνάμεις καταστολής. Μάχες που κάθε φορά τους κάνουν και πιο αποφασισμένους, πιο δυνατούς. Ούτε τα χημικά, ούτε η ρίψη τους κατευθείαν στο ψαχνό, ούτε οι πλαστικές σφαίρες, ούτε τα δικαστήρια τους σταματούν, γιατί απλούστατα στην άλλη πλευρά της πλάστιγγας βρίσκεται η ζωή τους και ιδιαίτερα η ζωή των παιδιών τους και αυτό βαραίνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Ξέρουν ότι ο αντίπαλος είναι ισχυρός. Δεν αντιμετωπίζουν μόνο το ντόπιο και ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο, αλλά και τα λογής λογής τσιράκια των παραπάνω. Την κυβέρνηση της τρόικας και των μνημονίων και τον κρατικό μηχανισμό, τα φανερά ή κρυφά κόμματα του συστήματος, τα τοπικά ανδρείκελα της εταιρείας, τα ΜΜΕ που έχουν εντελώς επιλεκτική ‘’οικολογική ευαισθησία’’ ανάλογα με το αν θίγονται ή όχι τα συμφέροντα των καπιταλιστών αφεντικών τους.
Και προφανώς το να σηκώνει ένα κομμάτι του λαού μας κεφάλι, να αγωνίζεται και να διεκδικεί, πολύ σωστά κρίνουν ότι είναι εχθρική πράξη προς αυτούς, γι’ αυτό προσπαθούν με νύχια και με δόντια είτε να το αποσιωπήσουν είτε να το συκοφαντήσουν.
Παρόλη όμως την ισχύ τους, ξέρουν ότι δεν μπορούν να επιβληθούν σε ένα λαό αποφασισμένο να παλέψει. Το φάντασμα μιας νέας Κερατέας πλανάται πάνω απ’ τη Χαλκιδική. Βλέπουν ότι όλο και περισσότεροι Χαλκιδικιώτες μπαίνουν στον αγώνα. Επίσης διαπιστώνουν ότι και το κίνημα αλληλεγγύης και στήριξης εξαπλώνεται. Γι’ αυτό προσπαθούν να εφαρμόσουν το ‘’διαίρει και βασίλευε’’. Πάνε να εμφανίσουν ότι κάτοικοι είναι εναντίον κατοίκων. Γείτονες εναντίον άλλων γειτόνων. Για να το επιτύχουν αυτό, εκβιάζουν πολλούς κατοίκους πατώντας πάνω στην ανάγκη για δουλειά σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας. Ανεργίας που έχουν δημιουργήσει και συντηρούν οι ίδιοι με τις πολιτικές τους. Το δίλημμα απλό: « Ή δέχεστε την καταστροφή του τόπου σας με αντάλλαγμα κάποιες θέσεις εργασίας -με μνημονιακές πάντα συνθήκες εργασίας και αμοιβές- ή δεν έχει τίποτα.»
Πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που τους στήνουν. Ο εχθρός όλων είναι το ντόπιο και το ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο, τα τσιράκια τους και η απληστία όλων αυτών. Η προσπάθεια διχασμού στους κατοίκους δεν έχει στόχο μόνο όσους αγωνίζονται ενάντια στην ‘’επένδυση’’, αλλά και αυτούς που εργάζονται στα μεταλλεία ή θα δουλέψουν αύριο. Είναι σίγουρο –θέμα χρόνου- ότι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία θα έρθουν σε αντιπαράθεση με την εταιρεία, λόγω των γενικότερων ή ειδικότερων αντιλαϊκών –αντεργατικών πολιτικών. Στις μάχες που θα χρειαστεί να δώσουν, θα χρειαστούν συμμάχους. Ένα ρήγμα στην τοπική κοινωνία, είναι σίγουρο ότι μόνο την εταιρεία θα ωφελήσει και θα υπονομεύσει τις δικές τους διεκδικήσεις.
Πιστεύουμε επίσης, ότι οι Χαλκιδικιώτες –όπως όλοι- έχουν δικαίωμα να διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία. Αυτό γίνεται αντιληπτό από όλους και ιδιαίτερα από όσους έχουν το πρόβλημα της ανεργίας μέσα στο σπίτι τους. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται στη λογική ‘’ο θάνατός σου η ζωή μου’’, ούτε με τίμημα την καταστροφή της περιοχής. Γιατί ο τόπος πρέπει να ταϊσει τους τωρινούς αλλά και τους αυριανούς ανθρώπους. Και για να το κάνει αυτό πρέπει να μείνει όρθιος.
Ακόμα θεωρούμε ότι η διεκδίκηση πρέπει να στραφεί προς εκείνους που κατέχουν την εξουσία και είναι υπεύθυνοι για την ανεργία, καθώς και για τα αδιέξοδα πολλών ανθρώπων. Το ότι σήμερα χαμογελάνε και χτυπάνε στην πλάτη μια σειρά κατοίκους, καθόλου δεν μπορεί να κρύψει ότι το χαμόγελό τους είναι ψεύτικο και ότι αύριο μεθαύριο πολύ εύκολα θα δείξουν τα δόντια τους σε όσους τολμήσουν να αμφισβητήσουν τα συμφέροντα που υπηρετούν.
Βασιζόμενη σ’ όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι δίκαιος, γι’ αυτό και τον στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις. Τόσο μέσα στη Χαλκιδική, όσο και πέρα απ’ αυτή. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες -ή να συνεχιστούν όπου υπάρχουν- για την παραπέρα οργάνωση και προβολή του αγώνα σε κάθε χωριό σε κάθε πόλη.
Οι Χαλκιδικιώτες- όπως και όλος ο λαός μας-θα δικαιωθούν μέσα απ’ το δρόμο του αγώνα ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή για όλους , με όρους και προϋποθέσεις δικές τους και όχι των αρπακτικών του καπιταλιστικού συστήματος που ξεπουλάνε χώρα και λαό αλυσοδένοντάς την ακόμα περισσότερο στο άρμα του ιμπεριαλισμού και της καταστροφής.

Πρωτοβουλία για
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
 http://p-a-a-s.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: