Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ–ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
AΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ»

Η απόφαση του διοικητή του ΠΕΣΥ Θεσσαλονίκης Βεντούρη για τη μετακίνηση τριών κλινικών του Νοσοκομείου «Παναγία» στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» στο οποίο υπάγεται και τη σαλαμοποίηση του νοσοκομείου ουσιαστικά ισοδυναμεί με το οριστικό κλείσιμό του.
Είναι χαρακτηριστικό πως η απόφαση αυτή πάρθηκε χριστουγεννιάτικα και προσωρινά δεν πραγματοποιήθηκε ύστερα από την κινητοποίηση μέσα στις γιορτές έξω από το ΠΕΣΥ αλλά και την κινητοποίηση του σωματείου έξω από το Νοσοκομείο «Παναγία» στις 3/1 του νέου χρόνου.
Η πραγματικά μαζική αυτή κινητοποίηση (που πλαισιώθηκε και από πολίτες της Καλαμαριάς) ξεκίνησε με ομιλία της προέδρου του σωματείου και άλλων φορέων έξω από το νοσοκομείο, διέσχισε όλους τους γύρω από την Αρετσού-Κρήνη κεντρικούς δρόμους και μέσα από τα χειροκροτήματα των πολιτών κατέληξε πάλι στο νοσοκομείο. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν κατευθύνθηκε στο κέντρο του δήμου, μια μέρα μάλιστα που είχε μια από τις μεγάλες λαϊκές αγορές.
Το Νοσοκομείο «Παναγία», που ανήκε παλιά στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, πέρασε μέσα από ένα ιδιόμορφο καθεστώς στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές μορφές εργασιακών σχέσεων (ο ιδιώτης του ομίλου Euromedica που κράτησε τις βασικές υπηρεσίες υποστήριξης, οι παλιότεροι εργαζόμενοι και οι νέοι). Είναι φανερό πως με τη μετακίνηση των κλινικών κινδυνεύουν οι πάνω από εξήντα εργαζόμενοι που έχουν σύμβαση εργασίας.
Η επίθεση αυτή αναγκαστικά ενοποιεί τους εργαζόμενους μέσα στο «Παναγία», όμως αυτό δεν φτάνει καθώς μέχρι τώρα όλες οι κινητοποιήσεις γίνονται με πρωτοβουλία του σωματείου και δεν έχει υπάρξει σοβαρή πλαισίωση από τα υπόλοιπα νοσοκομειακά σωματεία, την ΕΔΟΘ και το Εργατικό Κέντρο.
Η κινητοποίηση στην οποία καλεί το σωματείο του «Παναγία» ίσως αποτελέσει (και πρέπει να αποτελέσει) την απαρχή ενός πλατύτερου αγκαλιάσματος του αγώνα αυτού από τους εργαζόμενους της πόλης.


Όχι στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία»

Η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ), καταγγέλλει την απόφαση της τρικομματικής συγκυβέρνησης να κλείσει το νοσοκομείο «Παναγία», κατ’ εντολή της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ). Η εσπευσμένη μεταφορά  τριών βασικών κλινικών στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» μέσα στις γιορτές, έτσι ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, είναι η αρχή για το οριστικό λουκέτο ενός νοσοκομείου που λειτουργούσε πάνω από 40 χρόνια, αναγκαίου για την περίθαλψη ασθενών από την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα. Η  αγωνιστική αντίδραση των εργαζόμενων στο νοσοκομείο αλλά και κατοίκων της περιοχής, απέτρεψαν προς το παρόν την μεταφορά, αλλά μόνο προσωρινά. H κυβέρνηση  όμως επιμένει στο κλείσιμο και γι αυτό δεν ανακοίνωσε προϋπολογισμό για το 2013, όπως έκανε και για άλλα νοσοκομεία της πόλης. Στο σχέδιο κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης περιλαμβάνει το κλείσιμο του Ψυχιατρικού νοσοκομείου, του Λοιμωδών και των Αφροδισίων ενώ για τα υπόλοιπα,  τα χρήματα που δίνει για το 2013, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση τους.

Το κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία» και των υπόλοιπων νοσοκομείων στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα,  αποτελεί τμήμα μιας σαρωτικής κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης που επιχειρείται αυτό το διάστημα με βάση τις δεσμεύσεις  απέναντι στους δανειστές. Αποτελεί προσφορά στο αρπακτικό ιδιωτικό κεφάλαιο  και υπονομεύει τα στοιχειώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού για υγειονομική υποστήριξη. 

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να υποστηρίξουν  τον αγώνα των εργαζόμενων για να  μην κλείσει το νοσοκομείο Παναγία, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να σταματήσει η κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζόμενων  στα νοσοκομεία και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι επιτροπές και οι συνελεύσεις γειτονιών. Τους καλεί να αγωνιστούν στην κυριολεξία για την ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους!


Θεσσαλονίκη  9/1/2013
Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: