Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΧΑΝΙΑ : Βεβήλωσαν μνημείο της ΕΑΜικής Αντίστασης


Το νέο κρούσμα καταγγέλλει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και μαζικοί φορείς της περιοχής.

Την προηγούμενη φορά, στην περιοχή Φώκιες, τα φασιστοειδή άφησαν εμφανή τα πειστήρια της ενοχής τους για τη βεβήλωση του μνημείου


Νέο κρούσμα βεβήλωσης μνημείου της ΕΑΜικής αντίστασης από άγνωστους καταγράφηκε το βράδυ των Χριστουγέννων στην Κρήτη, όταν άγνωστοι αφαίρεσαν και έσπασαν την αναμνηστική πλακέτα από το μνημείο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη θέση «Καλή Αχλάδα», δίπλα στο συνοικισμό Κεχρές των Παλαιών Ρουμάτων στα Χανιά. Είχε προηγηθεί η καταστροφή του μνημείου στη θέση «Φώκιες», μεταξύ Λάκκων και Ομαλού.
Στην τοποθεσία «Καλή Αχλάδα», στις 15 προς 16 Ιούλη 1944, ΕΛΑΣίτες έστησαν ενέδρα με καταιγιστικά πυρά στους άνδρες του Τάγματος Ασφαλείας του Παπαγιαννάκη, συνεργάτη των Γερμανών (την εποχή εκείνη η Κρήτη ήταν ακόμα υπό γερμανική κατοχή). Σε λίγα λεπτά παραδόθηκαν και οι 49 χωροφύλακες, που είχαν σκοπό να μπουν στο χωριό, να λεηλατήσουν σπίτια και να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους. Από τη συμπλοκή ο ΕΛΑΣ πήρε λάφυρα 43 όπλα, 19 πιστόλια, 30 χειροβομβίδες και ανάλογα πυρομαχικά.
Την ώρα της συμπλοκής έρχονταν και άλλοι Παπαγιαννακαίοι με αυτοκίνητα, όμως ο φόβος τούς έκανε να γυρίσουν πίσω. Υπήρχαν πληροφορίες ότι μαζί τους ερχόταν και ο ίδιος ο Παπαγιαννάκης. Στη θέση «Χαμαλεύρι» έγιναν πρόχειρες ανακρίσεις από το διοικητή των ΕΛΑΣιτών ίλαρχο Κρίτωνα Κυανίδη. Τους αφαίρεσαν τα όπλα και μερικό ρουχισμό και τους άφησαν ελεύθερους. Το χτύπημα των Παπαγιαννακαίων στην «Καλή Αχλάδα» συνέβαλε αποφασιστικά στην οριστική διάλυση του προδοτικού τάγματος στη μάχη που έδωσε τις επόμενες μέρες ο ΕΛΑΣ στην Κρύα Βρύση, στο ίδιο το χωριό του Παπαγιαννάκη.
Τη βεβήλωση του μνημείου στη συγκεκριμένη περιοχή καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τοΠαράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ. Οπως σημειώνει, η αφαίρεση της πλάκας «αποτελεί πράξη άνανδρων εγκληματικών στοιχείων που δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν το χανιώτικο λαό. Το χτύπημα έγινε πάλι μέσα στη νύχτα, δίχως να φαίνονται, και μάλιστα τη νύχτα των Χριστουγέννων, φέρνοντας στο μυαλό μας τον τρόπο που δρούσαν την περίοδο της κατοχής: Με την κουκούλα».
Καταγγελία για το περιστατικό εξέδωσαν επίσης μαζικοί φορείς της περιοχής. Συγκεκριμένα, το Σωματείο της λαϊκής βιβλιοθήκης, ο Σύλλογος Γυναικών, ο ποδοσφαιρικός αθλητικός σύλλογος ΔΙΓΕΝΗΣ και ο αγροτικός σύλλογος Παλαιών Ρουμάτων. Τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η βεβήλωση «αποτελεί πράξη ανεγκέφαλων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι όσα μνημεία και αν βεβηλώσουν είναι αδύνατο να σβήσουν από τη μνήμη τω ανθρώπων τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους».

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: