Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Συνεχίζεται η απεργία στην «Κόκα Κόλα» στη Γερμανία.


Συνεχίζεται έως την ερχόμενη Τρίτη η απεργία των εργαζομένων στα 50 εργοστάσια της «Κόκα Κόλα» στη Γερμανία, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις 6% στους μισθούς για 12 μήνες.


 Απεργοί στο Mannheim
 Οι περίπου 10.000 εργαζόμενοι είχαν αποδεχτεί το 2006 και το 2010 περικοπές μισθών, για να μην γίνουν απολύσεις, πράγμα που αποδείχτηκε αυταπάτη, καθώς το μονοπώλιο προγραμματίζει απολύσεις, την ανάθεση δραστηριοτήτων σε άλλες εταιρείες και την παραπέρα ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται συνάντηση της διοίκησης με εκπροσώπους των απεργών για παραπέρα συζητήσεις, ενώ η επιχείρηση έχει προτείνει μια αύξηση κατά 2,5% στους μισθούς φέτος και 2% για του χρόνου.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η «Κόκα Κόλα» είχε καταθέσει προς διαβούλευση μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, όμως την ίδια στιγμή θεωρεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση ένα ελαστικότερο ωράριο εργασίας. Εξάλλου, ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με το σύστημα «stand by», δηλαδή περιμένουν πότε θα τους καλέσουν για βάρδια, ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες της επιχείρησης.
  • Εως και 6.000 θέσεις εργασίας - πάνω από το 10% του προσωπικού της - σχεδιάζει να περικόψει έως το 2016 η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, «Commerzbank», υποστηρίζοντας πως έχει εκτεθεί στις συνέπειες της κρίσης στην Ευρωζώνη. Επιπρόσθετα, απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε χτες το προσωπικό ασφαλείας στα δύο γερμανικά αεροδρόμια - το Ντίσελντορφ και Κολωνίας - Βόννης - απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους καθώς το 70-80% των εργαζομένων στην ασφάλεια λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό που φτάνει μόλις 8 ευρώ την ώρα. Οι απεργοί απαιτούν να αυξηθεί σε 16 ευρώ την ώρα και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν και σήμερα την απεργία τους.

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: