Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Δήλωση του Π. Τριγάζη με αφορμή την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα 10 χρόνια του Γκουαντάναμο


 

«Να δοθεί τέλος στη ντροπή του Γκουαντάναμο»
Ο υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα 10 χρόνια του Γκουαντάναμο:
Συμμεριζόμαστε την εκτίμηση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι «Η αποτυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει το κέντρο κράτησης στον κόλπο του Γκουντάναμο αφήνει μια τοξική κληρονομιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δυστυχώς, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν τήρησε τη δέσμευσή του για το κλείσιμο της φυλακής/στρατοπέδου, που άνοιξε πριν ακριβώς 10 χρόνια στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους, που επέφερε πολλά δεινά σε όλη την ανθρωπότητα μεταξύ των οποίων και οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, που συνεχίζεται πάνω από 10 χρόνια.
Παρά τη δέσμευση του προέδρου Ομπάμα –επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία- να κλείσει το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2010 κρατούνται εκεί 171 άντρες και σε 11 από αυτούς δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Στα 10 αυτά χρόνια –συνεχίζει η διεθνής οργάνωση- μία μόνο από τις 779 περιπτώσεις κρατουμένων στη βάση του Γκουαντάναμο έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ για την άσκηση δίωξης σε κανονικό ομοσπονδιακό δικαστήριο. Λοιποί κρατούμενοι αντιμετώπισαν άδικες δίκες από στρατιωτικές επιτροπές. Η διοίκηση τώρα σκοπεύει να ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής σε 6 από τους κρατούμενους που παραβρέθηκαν σε τέτοιες δίκες.
Η παγκόσμια δημοκρατική κοινή γνώμη και οι αρμόδιοι διεθνείς θεσμοί καλούνται να επιμείνουν στην απαίτησή τους να δοθεί τέλος στην ντροπή του Γκουαντάναμο, που σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία «έγινε σύμβολο βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης από την έναρξη της λειτουργίας του».
Η κυβέρνηση Ομπάμα επικαλείται τα εμπόδια από το, ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους, Κογκρέσο για την αποτυχία της να κλείσει το Γκουαντάναμο. Όμως δεν στέκει αυτή η δικαιολογία μπροστά στην ωμή παραβίωση του Διεθνούς δικαίου και πολλών διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η συνέχιση της λειτουργίας του Γκουαντάναμο αποτελεί μεγάλο στίγμα για τις ΗΠΑ και ανοιχτή πληγή για την υπόθεση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
Η ηγεσία της ΕΕ, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, οφείλουν να θέσουν το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο των επαφών τους με την Αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: