Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

O υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπογράψει δεύτερο μνημόνιο.


Γράφει ο Τάσος Περδίος


Στον ΔΗΣΥ ήδη κάνουν σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της CYTA και μάλιστα έχουν καταλήξει και στην τιμή των 500 εκατομμυρίων ευρώ!  «Εκείνος που θα αγοράσει τη CYTA σε πέντε χρόνια θα γίνει εκατομμυριούχος» αποκάλυψε χθες στον κυπριακό λαό ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Την ίδια ώρα μιλώντας σε συγκέντρωση στο Μενεού, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει δεύτερο μνημόνιο και προκάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να καταθέσει δημόσια ενώπιον του λαού την ίδια δέσμευση.
«Επειδή γνωρίζω ότι τα προβλήματα είναι πολλά και η αγωνία για την Τρόικα μεγάλη δεσμεύομαι ότι δεν θα υπογράψω δεύτερο μνημόνιο και καλώ τον κ. Αναστασιάδη ενώπιον του λαού να δεσμευτεί ότι δεν θα υπογράψει δεύτερο μνημόνιο.  Επειδή (ο Ν. Αναστασιάδης) υποστήριζε ένα τρισχειρότερο μνημόνιο» εξήγησε ο Σ. Μαλάς. Παράλληλα προειδοποίησε τον κυπριακό λαό ότι αν δεν δεσμευτεί επί τούτου ο Ν. Αναστασιάδης, ο κυπριακός λαός πρέπει να υποθέσει ότι θα χρησιμοποιήσει το πρώτο μνημόνιο για να επιβάλει εκβιαστικά τις πολιτικές που ήθελε εξαρχής να επιβάλει.  
Ο υποψήφιος Πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο και έστειλε χαρακτηριστικό μήνυμα για τις επιλογές του δεύτερου γύρου.  «Θα είμαστε σίγουρα στο δεύτερο γύρο και άλλοι πρέπει να αρχίσουν να καλλιεργούν τις συνειδήσεις τους για την επιλογή του δεύτερου γύρου και εύχομαι να ψηφίσουν με αυτά που διακηρύττουν σήμερα, ότι νοιάζονται να μην εκλεγεί ο Αναστασιάδης, να μην επικρατήσουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να μη χειροτερεύσει η οικονομία» διαμήνυσε.
Ρεσιτάλ διαστρέβλωσης και πολιτικού δονκιχωτισμού
Ο Σταύρος Μαλάς σχολίασε τις θέσεις των ανθυποψηφίων του και έκανε λόγο για ρεσιτάλ διαστρέβλωσης και πολιτικού δονκιχωτισμού τις τελευταίες μέρες από Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα αντίστοιχα.
Οπως είπε, ο Γ. Λιλλήκας αρχικά υποστήριζε τις θέσεις της Τρόικας, ενώ προχθές κάλεσε τον κυπριακό λαό να απορρίψει τις τροϊκανές συνταγές όπως απέρριψε το σχέδιο Ανάν! Σε ό,τι αφορά στον Νίκο Αναστασιάδη, υπέδειξε ότι επιχειρεί πλέον να στείλει στον κόσμο στην αποχή αντιλαμβανόμενος ότι δεν εκλέγεται με ποσοστά 37%.
«Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες προσπαθούσε να εκβιάσει τη συνομολόγηση ενός χειρότερου μνημονίου και τώρα άρχισε να εκβιάζει με συνθήματα ότι θα φέρουμε 5 χιλιάδες Σύριους. Ενας που διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας και θέλει να παρουσιάζεται ως σοβαρός πολιτικός οφείλει πρώτα να διασταυρώνει την πληροφορία.  Αν χρησιμοποιεί μια πληροφορία για να ενσπείρει το φόβο, κρύβεται πίσω από το λαό και τέτοιου είδους ηγέτες είναι ηγέτες πολυτελείας και προσπαθούν μέσα από την παραπληροφόρηση να στείλουν τον κόσμο στην αποχή» παρατήρησε.  Απαντώντας δε στη θέση του Ν. Αναστασιάδη ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι δημοσιονομικό, σχολίασε ότι είτε δεν έχει καταλάβει πού είναι το πρόβλημα, άρα δεν μπορεί να διεκδικεί την Προεδρία είτε πιστεύει πραγματικά ότι το πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό.  «Αν νομίζει ότι πραγματικά το πρόβλημα της οικονομίας είναι το δημοσιονομικό, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι στηρίζονται από το κράτος να φοβούνται τρεις φορές» προειδοποίησε.
Εξαιρετικής σημασίας το επιτόκιο
Ο Σταύρος Μαλάς κατέθεσε τις δικές του πολιτικές θέσεις προτάσσοντας το ύψος του επιτοκίου ως τη σημαντικότερη παράμετρο για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά το επιτόκιο που θα καθορίσει αν θα μπορούμε να πληρώνουμε τη δόση μας» σημείωσε καθορίζοντας ως δεύτερη πολιτική πράξη τη διασφάλιση της απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών.  
Η τρίτη πολιτική πράξη, όπως είπε, θα είναι η προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Λαϊκή και ίσως και την Τράπεζα Κύπρου για να μπουν χρήματα και να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος.  Επιπλέον, εκτίμησε ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει από την πρώτη στιγμή να εφαρμόσει πολιτικές ανάπτυξης με προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς που αποτελούν τις οικονομικές αρτηρίες για την Κύπρο.
Διχοτόμηση είτε με Λιλλήκα είτε με Αναστασιάδη
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι θέσεις και του Νίκου Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία και του Γιώργου Λιλλήκα για έναρξη από μηδενική βάση και αχρήστευση όλων όσα έχουν συμφωνηθεί σήμερα, οδηγούν στη διχοτόμηση. «Ποιου κύριου Λιλλήκα να πιστέψουμε;  Της σχολής Βασιλείου, της σχολής ΑΚΕΛ, της σχολής δίπλα από τον Παπαδόπουλο, του κυρίου Λιλλήκα συγγραφέα ή του σημερινού ο οποίος μετά από ένα διάλειμμα στην πολιτική, μας παρουσιάζεται ως από μηχανής θεός να λύσει το Κυπριακό;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στον Νίκο Αναστασιάδη, υπογράμμισε ότι η χαλαρή ομοσπονδία θα οδηγήσει σε ένα βελούδινο διαζύγιο με την πρώτη ευκαιρία.  «Βελούδινη διχοτόμηση από τον Νίκο Αναστασιάδη, ντε φάκτο διχοτόμηση από τον Γιώργο Λιλλήκα» ξεκαθάρισε τονίζοντας ότι η λύση της ισχυρής ομοσπονδίας είναι η μοναδική πειστική λύση και η μοναδική λύση που εγγυάται την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.
«Οι παλινδρομήσεις και οι ερασιτεχνισμοί δεν μπορούν να αποτελούν απάντηση για το Κυπριακό» σχολίασε επίσης ο Σταύρος Μαλάς.
 
Οποιος απέχει, ψηφίζει Νίκο Αναστασιάδη

Ο Σταύρος Μαλάς κατέληξε στην ομιλία του στο Μενεού με ένα ηχηρό μήνυμα κατά της αποχής.  «Τι να κάνω τους πολιτικούς που έχουν θητεύσει τόσα χρόνια στην πολιτική και απαρνούνται την πολιτική τους καριέρα;  Τι να κάνω τους πολιτικούς που επειδή έχουν εξαντλήσει τη δεξαμενή επιδίδονται σε στρεβλώσεις για να οδηγήσουν το λαό στην αποχή;» διερωτήθηκε καθιστώντας σαφές ότι η εντολή των επικοινωνιολόγων του Νίκου Αναστασιάδη είναι να οδηγηθεί ο κόσμος στην αποχή επειδή οι περισσότεροι αναποφάσιστοι προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.  «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σκληρή δουλειά αποδίδει και ότι έχουμε περάσει στον κυπριακό λαό τις αξιόπιστες μας θέσεις και ο κόσμος είναι σε στάση αναμονής.  Οι ψηφοφόροι που απορρίπτουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, αν παραμείνουν σπίτι τους, ψηφίζουν Αναστασιάδη» ξεκαθάρισε δίνοντας το σύνθημα της νίκης του αξιοπρεπούς πολιτικού λόγου.  «Στις 24 του Φεβράρη πρέπει να είναι η νίκη του αξιοπρεπούς και αξιόπιστου πολιτικού λόγου.  Μόνο με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία μπορούμε να πάμε μπροστά.  Οι πολιτικές του χθες και της άρνησης δεν αποτελούν πολιτικό ανάστημα ανδρών που θέλουν να ονομάζονται ηγέτες» κατέληξε.

Πηγή : ΧΑΡΑΥΓΗ

6 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Εκείνο που θα πω συναγωνιστές είναι το εξής απλό:
Το ΑΚΕΛ πρόδωσε το κόσμο και το λαό. Και με λύπη βλέπω να τυγχάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας και από την ελλην. αριστερά.
Εδώ στο τόπο μας, μιλάμε για δοσίλογους του μνημονίου. Εκεί που το ΑΚΕΛ διέπραξε το ίδιο συναφές έγκλημα γιατί δεν κατονομάζεται ως προδοτικό και οππορτουνιστικό έτσι να το πω απλά ;
Αυτή η λογική "δυο μέτρα και δυο σταθμά" πιστεύετε ότι δεν εκθέτει την αριστερά στα μάτια του κόσμου ;;

Red Star είπε...

Το ΑΚΕΛ πρόδωσε τον λαό της Κύπρου και πολλοί αριστεροί και κομμουνιστές θα απέχουν και δεν θα ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ.Είναι αλήθεια από την άλλη πως το ΑΚΕΛ δεν κυβερνούσε μόνο του, αλλά συγκυβερνούσε (χωρίς να δικαιολογώ τον Πρόεδρο Χριστόφια),όπως επίσης είναι αλήθεια ότι κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν είναι αντημνημονιακό.

Το κακό ξεκίησε από τν ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. (για εθνικούς λόγους) όπως λένε στο ΑΚΕΛ.

Όλοι θυμόμαστε την στάση του Κ.Κ.Ε. τότε που ήταν αντίθετο στην έναρξη του ΑΚΕΛ, την θέση που τήρησε στην Ευρωβουλή και την καταδίκη του από τα υπόλοιπα Ελληνικά κόμματα ως προδοτικής στάσης κλπ.(Το ΑΚΕΛ προς τιμή του τότε είχε σταθεί στο πλευρό του ΚΚΕ και είχε κατανοήσει την αρνητική στάση του.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ νομίζω καταδίκασε το ΑΚΕΛ για το μνημόνιο.

Τώρα προεκλογικά στην Κύπρο,να παρέμβει το Κ.Κ.Ε ας πούμε και να πει τα αυτονόητα ,δεν ξέρω αν θα ήταν ένα ακόμα επικοινωνιακό λάθος ή μια ξεκάθαρη θέση όπως τότε που ήταν αρνητικό στην ενταξιακή πολιτική της κύπρου στην Ε.Ε-Ευρωζώνη.

Δηλαδή ο Αναστασιάδης ,που είναι προσκυνημένος δεξιός και ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν θα είναι καλύτερος ;

Το έχω ξαναγράψει, το ΑΚΕΛ ποτέ δεν άσκησε σοσιαλιστικές πολιτικές στην Κύπρο και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με το Κ.Κ.Ε. και με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για λόγους που όλοι γνωρίζουμε.Και προς το παρόν και τα 2 κόμματα της αριστεράς κρατούν αποστάσεις και δεν κατακρίνουν τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ.

Red Star είπε...

Πάντως για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης το δημόσιο χρέος στην Κύπρο έφτασε το 85,8% του ΑΕΠ το 2012 και αναμένεται να φτάσει το 92 % του ΑΕΠ το 2013.Και εδώ στην Ελλάδα πανηγυρίζουν οι μνημονιακοί αν θα φτάσει το Δ.Χ.στο 124 % του ΑΕΠ το 2020...

Giannis Pit. είπε...

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις red star αλλά απ την άλλη θεωρώ ότι εκθέτει πολιτικά τόσο το ΚΚΕ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ το ελαφρύ αυτό "σφύριγμα"....
Το ΑΚΕΛ οφείλει να ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ στα ίσια και στα μούτρα του.....!
Οι επιλογές του, όχι μονάχα στον Μνημόνιο αλλά και στις κεντρικές εξωτερικές πολιτικές είναι ΤΡΙΣΑΘΛΙΕΣ.

Red Star είπε...

@ Giannis Pit

Έτσι είναι, δυστυχώς εγώ που στήριζα το ΑΚΕΛ από παλιά και έχω και συγγενείς Ελληνοκύπριους ,δεν μπορώ να πιστέψω αυτή την κατάντια.Κρίμα δλδ τους αγώνες που έχουν δώσει οι σύντροφοι εκεί.Αυτά να τα βλέπουμε και εμείς στην Ελλάδα, δεν αρκεί να είσαι στην κυβέρνηση ,αλλά να πάρει ο λαός την εξουσία.

Αντιφών είπε...

Εγώ πάντως πιστεύω ότι πρέπει να τελειώνει η παραμύθα με το ΑΚΕΛ. Δεν είναι ριζοσπαστικό, κομουνιστικό κόμμα. Τελεία και παύλα! Και οι κλάψες του Χριστόφια είναι κακοπαιγμένη σκηνή δράματος,