Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

«Ο θάνατός μας - τα κέρδη τους».Του Νίκου Μπογιόπουλου.


Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος.



Αυξήσεις μέχρι και 48,7% στο οικιακό τιμολόγιο! Αυτά ζητάει η Διοίκηση της ΔΕΗ με έκθεσή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύσουν το 2013.
«Αίτημα» που έρχεται να υποβληθεί, παρότι το 2011 οι μεσοσταθμικές αυξήσεις κατά 7,5% μεταφράστηκαν στην πραγματικότητα σε αυξήσεις που, για τα πάγια, σε ορισμένες κατηγορίες κατανάλωσης, όπως στο αγροτικό ρεύμα και στο νυχτερινό, ξεπέρασαν ακόμα και το 40%.

«Αίτημα» που έρχεται να υποβληθεί παρότι το 2012 οι αυξήσεις στο ρεύμα ξεπέρασαν το 15%.
«Αίτημα» που έρχεται να υποβληθεί την ίδια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα «παγώνουν», λόγω της αδυναμίας - μετά την επιβολή των ληστρικών φόρων - να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό έκτρωμα γονατίζει εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους. Την ίδια αυτή στιγμή που οι κυβερνώντες αρνούνται προκλητικά να αποσυνδέσουν το χαράτσι από τα τιμολόγια του ρεύματος, πόσο μάλλον να το καταργήσουν.
Αυτήν την ώρα, έρχεται η διοίκηση της ΔΕΗ και απαιτεί αυξήσεις - ηλεκτροπληξία για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες!
*
Και η κυβέρνηση τι θα κάνει; Αχ, η καημένη η κυβέρνηση... Βλέπετε, αφενός έχει ειδικευτεί στο γνωστό παιχνιδάκι, να επιβάλει τελικά αυξήσεις που θα λέει ότι είναι μικρότερες από το 48,7%, για να καμώνεται μετά ότι μας έκανε και χάρη! Αφετέρου, είναι «αναγκασμένη» να εφαρμόσει τον νόμο... Αλλά ποιο νόμο; Μα, φυσικά, αυτόν που η ίδια ψήφισε! Τον νόμο του Μνημονίου που, σε συνέχεια των προ δεκαετίας ευρω-ρυθμίσεων, προβλέπει απελευθέρωση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».
Με βάση αυτό ακριβώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι που η ΔΕΗ ζητά τις αυξήσεις, αφού... ο νόμος είναι νόμος!
Ως εκ τούτου - ένεκα ο... νόμος - οι 1.000 διακοπές ρεύματος που πραγματοποιεί η ΔΕΗ σε καθημερινή βάση, ήδη κατά τη διάρκεια του 2012, πολύ απλά θα πολλαπλασιαστούν...
Ως εκ τούτου, εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να ...συμβιβαστούν με την ιδέα ότι στην Ελλάδα του 2013 το ηλεκτρικό ρεύμα - ένεκα μνημονίου και τρικομματικής κυβέρνησης - αποτελεί είδος πολυτελείας.
Ο νόμος...
*
Είναι ο ίδιος νόμος που λέει ότι οι μέτοχοι της ΔΕΗ και οι επίδοξοι αγοραστές της (σ.σ.: ως γνωστόν η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί το 17% από το 51% των μετοχών της εταιρείας που σήμερα κατέχει το κράτος) θα θησαυρίσουν σε βάρος του ελληνικού λαού.
Απόδειξη;
Την επόμενη ακριβώς μέρα από τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια, η τιμή της μετοχής της εταιρείας σημείωσε θεαματική άνοδο κατά 7,54% στο χρηματιστήριο.
Γιατί;
Πώς εξηγείται;
Ποια είναι η αιτία για το γεγονός ότι την ώρα που εκατομμύρια τρέμουν στο άκουσμα της μετατροπής της ΔΕΗ σε «ηλεκτρική καρέκλα» για τη λαϊκή οικογένεια, την ίδια ώρα η περίφημη «αγορά» να κάνει «πάρτι»;
Μα η αιτία δε βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά στο γεγονός ότι, τελικά, ένας είναι ο υπέρτατος, ο πραγματικός, ο απόλυτος νόμος τους:
«Ο θάνατός μας - τα κέρδη τους»!


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: