Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ : Ξεκινάμε σήμερα με την πανεξόρμηση του «Ριζοσπάστη» και τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής.


Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα ξεχωριστή για το Κόμμα μας, την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα, για την εφημερίδα μας, τον «Ριζοσπάστη». 


Σήμερα ο «Ριζοσπάστης», σε ειδικό ένθετο, δημοσιεύει τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος, που περιλαμβάνουν την Εκθεση Δράσης της ΚΕ από το 18ο έως το 19ο Συνέδριο και τα νέα καθήκοντα του Κόμματος έως το 20ό Συνέδριο, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του ΚΚΕ.
Σήμερα, κομμουνίστριες και κομμουνιστές, ΚΝίτισσες και ΚΝίτες, οπαδοί και φίλοι μας, έχουμε ξεχυθεί στις πόλεις και στα χωριά σε όλη τη χώρα με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι και μ' ένα σκοπό.
Να γίνει το πρώτο βήμα επαφής όλων μας με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Είναι βασική προϋπόθεση για να ανοίξει μια πολύπλευρη δημιουργική δουλειά μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τέτοια που να δώσει τεράστια ώθηση στην κομματική δράση. Δεν είναι ένα απλό καθήκον. Η σπουδαιότητά του είναι άρρηκτα δεμένη με τη σημασία του ίδιου του Συνεδρίου, ως κορυφαίου κομματικού γεγονότος για το ίδιο το Κόμμα και κατ' επέκταση για το εργατικό κίνημα, τη λαϊκή κοινωνική συμμαχία, συνολικά για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τη νεολαία.
Οι ίδιες οι συνθήκες που διαμορφώνονται κάτω από τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, γενικευμένη στην ΕΕ αλλά και σε άλλες καπιταλιστικές οικονομίες ισχυρών κρατών, οι τεράστιες δυσκολίες του καπιταλισμού να τη διαχειριστεί με παλιά εργαλεία, προκειμένου να περάσει στην ανάκαμψη, μεγαλώνουν τα αδιέξοδα στο σύστημα, αλλά ταυτόχρονα κάνουν τον πόλεμο των αστών ενάντια στους λαούς ολοένα και πιο οδυνηρό και αδυσώπητο. Αποκαλύπτουν τα ξεπερασμένα ιστορικά όρια του συστήματος, που όμως δεν πρόκειται να καταρρεύσει, χρειάζεται να ανατραπεί. Κανένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα δεν καταρρέει, ανατρέπεται, επομένως ο σάπιος καπιταλισμός θα ανατραπεί από το ιστορικό υποκείμενο, την εργατική τάξη με επικεφαλής το Κόμμα, μαζί με τους συμμάχους της, για να οικοδομηθεί η σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.
Το περιεχόμενο όλων αυτών των στρατηγικών ζητημάτων μέσα από την πείρα της δράσης του ΚΚΕ στα τέσσερα χρόνια από το προηγούμενο 18ο Συνέδριό του, αλλά και τη συνέχεια αυτής της πάλης σε συνθήκες οξύτατης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που ενέχουν το σπέρμα ιμπεριαλιστικών πολέμων σε συνδυασμό με επεμβάσεις ιδιαίτερα στην περιοχή μας, μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε, αναδεικνύοντας τη διέξοδο και την προοπτική στην προσυνεδριακή διαδικασία με τον εσωκομματικό και το δημόσιο διάλογο, με τους οπαδούς, τους φίλους του Κόμματος, ριζοσπάστες αγωνιστές που δρουν μαζί με τους κομμουνιστές στο κίνημα, με άλλους δραστήριους ανθρώπους που αναζητούν την πολιτική διέξοδο, από τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα. Συζητάμε, επιδιώκουμε και τη δική τους ενεργητική συμμετοχή στη συζήτηση, με σκοπό να συμβάλλουν με γνώμες και παρατηρήσεις, αλλά και να εξοπλίζονται ώστε να γίνεται και δική τους υπόθεση η πάλη με τη στρατηγική του Κόμματος.
Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού προβάλλει σήμερα από όλες τις μεριές. Ζούμε ολοζώντανα σήμερα τα κοιλοπονέματα της Ιστορίας, τον ασίγαστο αγώνα του παλιού με το νέο. Η μεγάλη βαθιά οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα είναι ακριβώς η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο που γεννιέται. Είναι η βίαιη εκδήλωση των μεγάλων αντιθέσεων του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι αυτό το σύστημα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι σύστημα κόλαση για την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Να τους κάνουμε συμμέτοχους στους σκοπούς του Κόμματος

Απ' αυτήν την άποψη, χρειάζεται να μάθουν για το Συνέδριο, να πάρουν τον «Ριζοσπάστη» και τις Θέσεις της ΚΕ, γιατί προσδοκάμε και επιδιώκουμε να γίνουν συμμέτοχοι στους σκοπούς και τους στόχους του. Απευθυνόμαστε σ' αυτούς συνειδητά και υπεύθυνα, χωρίς να λογαριάζουμε κόπο και χρόνο. Γι' αυτό το σκοπό ξεκινάμε με τη σημερινή Πανεξόρμηση για τη διάδοση των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο που θα συνεχίσουμε και μετά. Αυτή η επιδίωξη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Απαιτεί την πιο δραστήρια δουλειά όλων των κομμουνιστών, την εξασφάλιση από όλους μας της ικανότητας ολοκληρωμένης συζήτησης πάνω σ' αυτές. Ετσι θα μπαίνουν όλες οι δυνάμεις στη μάχη. Αλλωστε, η προσυνεδριακή διαδικασία θα διεξάγεται σε συνθήκες πολύμορφης δράσης και λόγω των εξελίξεων και του ανελέητου ταξικού πολέμου των αστών για να σώσουν το κεφάλαιο από την κρίση συνθλίβοντας το λαό. Θα εξασφαλίζονται μάχιμες εφεδρείες που υπάρχουν αναξιοποίητες δίπλα μας, όπως οπαδοί και φίλοι του Κόμματος. Ανθρωποι που συμμετέχουν μαζί μας σε ψηφοδέλτια αρχαιρεσιών, που συμμετέχουν σε Επιτροπές Αγώνα, σε άλλες συσπειρώσεις, η νεολαία.
Η εξόρμηση δε σταματά σήμερα Κυριακή. Τη Δευτέρα χρειάζεται πολύ συγκεκριμένη δουλειά με την εφημερίδα. Με χαρτί και μολύβι, στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις σχολές και στα πανεπιστήμια, με συγκεκριμένη χρέωση. Ποιος σύντροφος, με πόσα φύλλα, σε ποιους εργαζόμενους και νεολαίους θα δώσει τον «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις της ΚΕ. Είναι προϋπόθεση για τη συνέχεια. Οι Θέσεις και η όλη διαδικασία να είναι κυριολεκτικά αφετηρία αντεπίθεσης σε όλα τα μέτωπα. Να δείξουμε, για άλλη μια φορά, την υπεροχή του ΚΚΕ σε όλα τα ζητήματα, με ακλόνητη πεποίθηση στην επαναστατική γραμμή πάλης.
Ξέρουμε ότι ο αντίπαλος διαθέτει ισχυρά όπλα και δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε στιγμή από τον πολύπλευρο πόλεμο σε βάρος του ΚΚΕ. Είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν νέο πιο ύπουλο και βρώμικο πόλεμο και θα αξιοποιήσουν πολλούς πρόθυμους. Και γι' αυτό, χρειάζεται, όλοι να δώσουμε τη μάχη για να σηκωθεί το Κόμμα ένα μπόι πιο ψηλά, με λιγότερες αδυναμίες και ακόμα πιο στέρεους δεσμούς με την εργατική τάξη, τους ανέργους, τη νεολαία, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους.
Βασικό καθήκον του Συνεδρίου είναι η σύγχρονη επεξεργασία του Προγράμματος
Οπως αναφέρεται στον πρόλογο των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής, «το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη χώρα, δεν πρόκειται να καταρρεύσει από μόνο του, λόγω των αντιθέσεών του. Η μεγάλη όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων θα οδηγήσει σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης της ταξικής πάλης κι ενώ θα έχει ωριμάσει και αναδειχτεί μέσα από τους καθημερινούς αγώνες ένα πανίσχυρο εργατικό κίνημα σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. Μέσα σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης θα κριθεί, με την κατάλληλη επιλογή των συνθημάτων και όλων των μορφών πάλης, η θέληση, η απόφαση του λαού να σπάσει και να καταργήσει τις αλυσίδες της ταξικής εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Προϋποθέτει εργατικό κίνημα, που δεν παγιδεύεται σε παραπλανητικές εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες το αστικό πολιτικό σύστημα αξιοποιεί για να οργανώσει το τσάκισμα του κινήματος, το χτύπημα του ριζοσπαστισμού, της επαναστατικής διάθεσης και θέλησης, για να προλάβει ή να ματαιώσει, για όσο διάστημα μπορεί, την ανατροπή του.
Το 19ο Συνέδριο θα επεξεργαστεί τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις των πολιτικών καθηκόντων του Κόμματος και της ΚΝΕ, που θα ισχύουν έως το 20ό Συνέδριο, στη βάση του απολογισμού και των εξελίξεων, της εκτίμησης των τάσεων.
Βασικό καθήκον του Συνεδρίου είναι η σύγχρονη επεξεργασία του Προγράμματος του Κόμματος, υπολογίζοντας τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί και τις σημερινές απαιτήσεις, και του Καταστατικού του. Από το 1996, όταν στο 15ο Συνέδριο διαμορφώθηκε το Πρόγραμμα του Κόμματος, που ισχύει έως σήμερα, κύλησε "αρκετό νερό στο αυλάκι", όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, τις τάσεις και μεταβολές στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στην ΕΕ, τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Το ίδιο αφορά τις εξελίξεις και διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τη σχετική αποσταθεροποίηση του μεταπολιτευτικού αστικού πολιτικού συστήματος. Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στις συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της στρατηγικής του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα τη γενικευμένη αύξηση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, την εκτόξευση της ανεργίας, του μεταναστευτικού κ.ά. Αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που η απήχησή τους πέρασε τα ελληνικά σύνορα.
Αναπόσπαστο στοιχείο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος είναι η μεγαλύτερη στροφή προς την αντίδραση, την καταστολή και την κρατική - εργοδοτική βία, την αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική επίθεση που αφορά ως πρόβλημα τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Η αντικομμουνιστική επίθεση επιδιώκει εναλλακτικά: Την πίεση στο ΚΚΕ, ώστε να ευοδωθούν οι ελπίδες για την αλλοίωση του χαρακτήρα του και τη μετεξέλιξή του σε συνιστώσα της κυβερνώσας αριστεράς ή την απομόνωσή του ή ακόμη να επιτύχει την απαγόρευση της δράσης του, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από το λαό, για να αποτραπούν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Επομένως, προκύπτουν νέα καθήκοντα για το εργατικό κίνημα, τη Λαϊκή Συμμαχία, ζητήματα, δηλαδή, στρατηγικής σημασίας.
Καρπός μακρόχρονης συλλογικής διαδικασίας
Το σχέδιο Προγράμματος ενσωματώνει τα συμπεράσματα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και γενικότερα στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα συμπεράσματα από την πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που εγκρίθηκαν στο 18ο Συνέδριο, καθώς και τα στρατηγικής σημασίας συμπεράσματα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για το "Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, Β΄ τόμος (1949 - 1968)".
Είναι, τελικά, καρπός μιας μακρόχρονης συλλογικής διαδικασίας, που συνεχίστηκε μετά το 15ο Συνέδριο σε όλη την πορεία έως σήμερα, εν μέσω αγώνων και σκληρών ταξικών αναμετρήσεων. Η πείρα του Κόμματος και του εργατικού και λαϊκού κινήματος είναι πολύτιμο ζωντανό υλικό που αξιοποιήθηκε όσο ήταν δυνατό στην επεξεργασία των Θέσεων του απολογισμού και του σχεδίου Προγράμματος. Το σχέδιο Προγράμματος θεμελιώθηκε με στοιχεία και εκτιμήσεις που προκύπτουν από τη μακρόχρονη έρευνα των εξελίξεων στην Ελλάδα και διεθνώς, από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, δηλαδή με γνώμονα τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, η οποία αποτελεί την ιδεολογία του ΚΚΕ.
Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου, η ΚΕ παραδίδει στη δημοσιότητα τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, οι οποίες αποτελούνται από τρία μέρη με βάση την ημερήσια διάταξη των εργασιών του.
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τον απολογισμό δράσης του Κόμματος από το 18ο Συνέδριο και την εκτίμηση της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 18ο Συνέδριο. Περιλαμβάνει, επίσης, σε γενικές γραμμές τα πολιτικά καθήκοντα του Κόμματος έως το επόμενο 20ό Συνέδριο.
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ. Το ισχύον μέχρι σήμερα Πρόγραμμα του Κόμματος αποφασίστηκε στο 15ο Συνέδριο (22 - 26 Μάη 1996). Το Πρόγραμμα εμπλουτίστηκε, εκσυγχρονίστηκε με βάση τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις στα επόμενα Συνέδρια, 16ο (14 - 17 Δεκέμβρη του 2000), 17ο (9 - 12 Φλεβάρη του 2005) και 18ο (18 - 22 Φλεβάρη του 2009).
Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει το σχέδιο Καταστατικού, στο οποίο αξιοποιήθηκε η παλαιότερη και πρόσφατη εμπειρία.
Η ΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να μελετήσουν το κείμενο των Θέσεων, να συμβάλουν στη βελτίωσή τους με προβληματισμό, προτάσεις, υποδείξεις, ώστε τα τελικά ντοκουμέντα να αποτελέσουν καρπό συλλογικής διαδικασίας, να αποκρυσταλλώσουν την πλούσια πείρα που συγκεντρώσαμε τα τελευταία χρόνια.
Ο προσυνεδριακός διάλογος συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση των Θέσεων, με σκοπό τη συγκέντρωση γνωμών και παρατηρήσεων από τους φίλους, οπαδούς του Κόμματος, από κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που - ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες απόψεις - κατανοεί ότι δίχως ισχυρό και με επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις ΚΚΕ δεν είναι δυνατή η ανάκαμψη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η αντοχή του μπροστά στις καμπές και στροφές που θα περάσει, δεν είναι δυνατή ούτε η άμυνα στη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, πολύ περισσότερο η επιθετική λαϊκή δράση για κοινωνική και πολιτική ανατροπή».

Πηγή : Κυριακάτικος Ριζοσπάστης
Σ. Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: