Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Λιθουανία: Συνεχίζονται οι αντικομμουνιστικές διώξεις.


Στη Λιθουανία συνεχίζεται η υστερική αντισοβιετική καμπάνια! 
                 Ο Αλγκιρντας Παλέτσκις,προέδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου της Λιθουανίας


Αυτή τη φορά με διώξεις των μαρτύρων στην υπόθεση του Άλγκιρντας Παλέτσκις, προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου της Λιθουανίας (ΣΛΜΛ), ο οποίος καταδικάστηκε στις 12 Ιουνίου το 2012 σε βαρύ χρηματικό πρόστιμο επειδή δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη αντικομμουνιστική εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα.

Στις 21 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δικαστηρίου της πόλης Βίλνιους που θα εξετάσει τις καταγγελίες της Γενικής Εισαγγελίας της Λιθουανίας σε βάρος της Ντάνγκουολ Ραουγκάλενε, που κατέθεσε στη δίκη του Άλγκιρντας Παλέτσκις ως μάρτυρας υπεράσπισης. Στη μαρτυρία της, κατά τη διάρκεια της δίκης του Α. Παλέτσκις, υποστήριξε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων και είδε πως ενάντια στους διαδηλωτές δεν πυροβόλησαν οι Σοβιετικοί στρατιώτες, αλλά προβοκάτορες τοποθετημένοι σε στέγες σπιτιών.
Η Ντ. Ραουγκάλενε κατηγορείται για ψευδορκία και απειλείται με φυλάκιση έως 2 ετών. Ο Εγκιντίους Σλέινιους, ο εισαγγελέας που κίνησε τη δίωξη εναντίον της, είναι ο ίδιος που ζήτησε για τον Α. Παλέτσκις την καταδίκη του με την ποινή φυλάκισης από 1 έως 2 έτη. Αναμένεται πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί ανάλογη δίκη σε βάρος του δεύτερου μάρτυρα, Γιανούτις Λιάκας, ενός ηλικιωμένου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, που επίσης κατηγορείται για ψευδορκία, επειδή με την κατάθεσή του διέψευσε στο δικαστήριο την αντισοβιετική περιγραφή των γεγονότων.
Ήδη το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση έξω από το δικαστήριο ενάντια στις διώξεις μαρτύρων.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: