Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ! - Fitch: Εκτός πορείας το ελληνικό πρόγραμμα- Μη βιώσιμο το χρέος!Moody΄s: «Βλέπει» περαιτέρω μείωση μισθών-αύξηση ανεργίας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ EPIKAIRA.GR




Ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απέχει πολύ από το να θεωρείται διασφαλισμένη, επισημαίνοντας ότι αν και το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο και εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.


Παράλληλα, εκτιμά ότι το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ έχει βγει εκτός πορείας και απαιτούνται επειγόντως αποφάσεις για το πακέτο νέων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013-2014.

Δεν αναμένει δε να υπάρξει απόφαση για την επανεκκίνηση του προγράμματος χορήγησης των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου.

Το PSI έχει μειώσει την ονομαστική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 110 δισ. ευρώ, έχει μειώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου και εξωτερικού χρέους και έχει «φρενάρει» την αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2012.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι περαιτέρω μειώσεις στο ονομαστικό ΑΕΠ σημαίνουν πως ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα αρχίσει και πάλι να κινείται ανοδικά το 2013-2014.

Όσο για την προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα πριν το β΄εξάμηνο του 2014 φαίνεται ιδιαίτερα απομακρυσμένη.

«Η εσωτερική υποτίμηση εξελίσσεται, αλλά δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις δομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, φέτος αναμένεται ύφεση 7%, το 2013 ύφεση 3% και στασιμότητα το 2014 (0%), ενώ το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 164,9% του ΑΕΠ, στο 176,2% το 2013 και στο 180,2% το 2014.


Μαύρα μαντάτα και από Moody's

Οι μισθοί θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και η ανεργία θα αυξηθεί περισσότερο και θα ανέλθει στα επίπεδα του 22,8% το 2012, από 17,7% στα τέλη του 2011, εκτιμά η Moody's.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας θα περιορίσουν ακόμη πιο πολύ τα καταναλωτικά εισοδήματα και θα αυξήσουν περαιτέρω τις τραπεζικές επισφάλειες.
Επίσης, θεωρεί πως σε σε βαθιά ύφεση θα παραμείνει και το 2012 η Ελλάδα, προσδιορίζοντας την πτώση του ΑΕΠ για φέτος στο 7%.

ΠΗΓΗ - WWW.EPIKAIRA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: