Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Εκφοβισμός και ψέματα για να «περάσουν» οι ανατροπές


Ανασύρουν την προπαγάνδα για ανεξέλεγκτη πτώχευση αν δεν εκταμιευθεί έγκαιρα η επόμενη δόση.

Να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση ή αναβολή στην οριστικοποίηση και ψήφιση του πακέτου των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που ισοπεδώνουν το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση, η οποία επιστρατεύει ταυτόχρονα κάθε προπαγανδιστικό επιχείρημα για να παραπλανήσει και τρομοκρατήσει το λαό, με στόχο να ελέγξει τις αντιδράσεις του.
Η προγραμματισμένη για μια βδομάδα διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς και οι πληροφορίες για παράταση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αξιοποιούνται από το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα εκφοβισμού για «απώλεια της δόσης» με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, κορυφώνοντας την επιχείρηση τρομοκρατίας και χειραγώγησης του λαού.
Σε αυτό το «φόντο» επιδιώκει να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση τη λήψη και εφαρμογή του συνόλου των προωθούμενων μέτρων και των αντιδραστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σπεύδει να επικροτήσει τη λεγόμενη «ρήτρα απόκλισης» και να επιβεβαιώσει στην πράξη τη βούλησή της να πάρει όποια και όσα αντιλαϊκά μέτρα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια για την επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος, που είναι και κοινοί στόχοι της εγχώριας πλουτοκρατίας και των ξένων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Η «ρήτρα», αν συμπεριληφθεί τελικά στη συμφωνία, προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να λάβει «ισόποσα μέτρα» σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα το Γενάρη του 2014, για κάθε μονάδα απόκλισης από το στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013.
Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζει τη «ρήτρα απόκλισης» ως λύση στο «αδιέξοδο» που έχει παρουσιαστεί με την τρόικα, επιχειρώντας να παρουσιάσει ως μονόδρομο την ταχεία υλοποίηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας. Από την άλλη όμως η «ρήτρα απόκλισης» κατεβάζει και το τελευταίο φύλλο συκής από τα προπαγανδιστικά κατασκευάσματα της κυβέρνησης, όπως ότι το πακέτο των μέτρων είναι το τελευταίο ή ότι η επιμήκυνση θα ανακουφίσει το λαό, αφού πλέον καταδεικνύεται ότι τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό, ούτε βέβαια υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».
Κλείνουν τις «εκκρεμότητες»
Οι εκκρεμότητες για να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα εξετάσθηκαν τη Δευτέρα, σε συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομικών είχε χτες και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντ. Σμιθ,χωρίς ωστόσο να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για την οριστικοποίηση και την ψήφιση του πακέτου των 13,5 δισ. Αν και αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να ψηφιστούν τα μέτρα μέχρι το Eurogroup στις 8 Οκτώβρη, ωστόσο λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Τα επιτελεία τους θεωρούν πιο πιθανό να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτώβρη, όπου λένε ότι θα τεθεί και το αίτημα για επιμήκυνση, ενώ εκτιμούν ότι τα διαδικαστικά ζητήματα για την εκταμίευση της δόσης θα καθοριστούν σε έκτακτη σύνοδο του Eurogroup το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί το θέμα σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μετά τις αμερικανικές εκλογές. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει, τέλος, η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει αύριο ή μεθαύριο, να είναι η τελευταία και σε αυτή να κλειδώσουν τα μέτρα και τα διαδικαστικά για την ψήφισή τους από τη Βουλή.

ΠΗΓΗ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: