Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ‘Η ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ;


ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ «ΤΡΙΩΝ» ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ!
ΚΑΚΙΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ
(Αναδημοσίευση από www.iskra.gr)

Δεν πρόλαβε να σχηματιστεί ο συνεταιρισμός των τριώνΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, και η συγκυβέρνηση μοιάζει κουρασμένη καισερνάμενη λες και έχει χρόνια στο τιμόνι της εξουσίας, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς συνεταίρους όχι απλώς είναικάκιστες αλλά και οι διαφωνίες μοιάζουν να παίρνουν, μέρα με τη μέρα, διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι οι τρεις αρχηγοί Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν υποκαταστήσει μια παραλυμένη και ασυντόνιστη κυβέρνηση, ενώ έχουν παρακάμψει και υποβαθμίσει κι αυτή τη Βουλή, έχουν καταστεί η θεμελιώδης έκφραση της κυβερνητικής κακοδαιμονίας.

Οι Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα πλήθος συναντήσεων και σήμερα Τετάρτη στις 5:00 μ.μ. πραγματοποιούν νέα συνάντηση, χωρίς με αυτές να έχουν λύσει κανένα πρόβλημα ούτε καν να έχουν δώσει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό, πέραν της γενικής ανάγκης να τηρηθεί το μνημονιακό πλαίσιο των 15 δισ. ευρώ, το οποίο ο καθένας συνδέει με σειρά άλλων παραμέτρων, ενώ για επικοινωνιακούς λόγους και λόγους πολιτικού κόστους του δίνουν καιδιαφορετικό, αν και όχι δεσμευτικό, περιεχόμενο!
Αντίθετα, μετά από κάθε νέα συνάντηση των «τριών», οι διαφωνίες και οι μεταξύ τους αντιθέσεις αντί να μειώνονται και να περιορίζονται, κλιμακώνονται και μάλλον έχουν προσλάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας, ενώ εντείνεται και η εσωκομματική τους αναταραχή.
Αποδεικνύεται ότι ούτε η σθεναρή βούληση για παραμονή «πάση θυσία» το ευρώ ούτε η αντι-ΣΥΡΙΖΑ μανία είναι αρκετά για να αποτελέσουν κυβερνητική συγκολλητική ουσία για τους τρεις αρχηγούς και πολύ περισσότερο για τα κόμματά τους.
Η όψιμη σύγκλιση Βενιζέλου-Κουβέλη και η από κοινού ανακάλυψη του λεγόμενου «στρατηγικού πλαισίου» συμφωνίας, για την παράκαμψη των συγκεκριμένων μέτρων του πακέτου των 15 δισ, περισσότερο από ουσία εκφράζει έναν εύσχημο τρόπο για να αποστασιοποιηθούν από το κόστος των μέτρων και να προσδώσουν τη δική τους απόχρωση στην κυβέρνηση.
Αυτή η τακτική, όμως, Βενιζέλου-Κουβέλη οξύνει στο έπακρο τις κυβερνητικές αντιθέσεις και την κυβερνητική παράλυση, ενώ προκαλεί ηφαιστειακές εκρήξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βρήκαν αφορμή για να εκδηλωθούν το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν να αποφύγουν το απομονωμένο πικρό ποτήρι του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και να το συνδέσουν με την επιμήκυνση, αν είναι δυνατόν με νέο «κούρεμα» στο χρέος και με τη «στρατηγική λύση» του προβλήματος της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Ο Α. Σαμαράς και η ΝΔ δεν μοιάζει να καίγεται για μια τέτοια «συνολική συμφωνία», πολύ περισσότερο που αυτή αποκλείεται από την τρόικα!
Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έχουν κανένα όφελος να «ξελασπώσουν» μια κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, Σαμαρά, αν οι ίδιοι δεν θα προσκομίσουν κάποιο σημαντικό όφελος.
Η κυβερνητική κρίση, μαζί με μια ανοιχτή εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ και μια υπόκωφη αλλάβαθιά κρίση στη ΔΗΜΑΡ αλλά και μια φαινομενική ηρεμία με σκληρά υπόγεια ρεύματα στη ΝΔ, έχουν ήδη ξεσπάσει πρόωρα!
Και αυτές οι πολλαπλές κρίσεις δεν φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν με ραντεβού των «τριών» και μάλλον θα προσλαμβάνουν όλο και πιο έντονες διαστάσεις.
Ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι δεν δίνουν προθεσμία πολλών μηνών μέχρι η κυβερνητική κρίση που ήδη ξεκίνησε να οδηγήσει τη συγκυβέρνηση σε διάλυση!
Ο μνημονιακός δρόμος είναι αδύνατο να προσφέρει το θεμέλιο για σταθερές κυβερνήσεις, πολύ περισσότερο μνημονιακής συνεργασίας και σίγουρα για θετική διέξοδο από την κρίση.
Αντίθετα, η χώρα παραμένοντας στο μνημονιακό πλαίσιο και στην πάση θυσία εμμονή στο ευρώ, θα βαδίζει ανεξάρτητα από μνημονιακές παραλλαγές και διασυνδέσεις, τάχιστα προς την καταστροφή, ενώ σύντομα, ίσως από τα μέσα Σεπτέμβρη, να έχουν ραγδαίες και μάλιστα πολύ ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μαζί, ίσως, με κοινωνικές εκρήξεις.
Όσο ποτέ ο τόπος χρειάζεται μια συμπαραταγμένη αλληλέγγυα και ριζοσπαστική Αριστερά! Τόσο δύσκολο, όμως, είναι να καταλάβουν αυτήν την απλή αλήθεια και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς; Σε ποιο κόσμο ζούνε; 
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε το προχθεσινό (30/7) ρεπορτάζ της Iskra, που αφορά στις συναντήσεις των τριών κυβερνητικών συνεταίρων.
Σε φαρσοκωμωδία έχουν εξελιχθεί οι αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρχηγών της τρικομματικής κυβερνητικής οπερέτας, αφού η εγχώρια τρόικα σκέπτεται και συσκέπτεται χωρίς να βγαίνει καπνός.
Είναι αξιοπερίεργο ότι οι ΣαμαράςΒενιζέλοςΚουβέλης ούτε αρνούνται την ανάγκη να παρθούν μέτρα ύψους 15 δισ. ούτε, όμως, προχωρούν στη συγκεκριμενοποίηση τους, παίζοντας και εμπαίζοντας με το μίγμα, τη συσκευασία των μέτρων, το χρόνο εφαρμογής τους και την επικοινωνιακή διαχείρισή τους.
Το τελευταίο τέχνασμα στο οποίο καταφεύγουν Βενιζέλος και Κουβέλης, σε συνεννόηση μεταξύ τους, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε κομματική σύζευξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είναι να συμφωνηθεί πρώτα τοστρατηγικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση και στην συνέχεια να ενταχθούν εκεί τα μέτρα των 15 δισ.!!!
Τι εννοούν, όμως, με την όψιμη ανακάλυψη του στρατηγικού πλαισίου οι Βενιζέλος-Κουβέλης;
Αν και οι δύο όψιμοι συνεταίροι δεν το αποσαφηνίζουν, κύκλοι που τους περιτριγυρίζουν μιλάνε για μια συμφωνία πακέτο ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΕΕ, με την τρόικα ενδιάμεσο, που θα αφορά το μίγμα των 15 δισ.την επιμήκυνση του προγράμματος και ίσως «νέο κούρεμα» του χρέους με εγγυήσεις παραμονής στο ευρώ.
Ένα τέτοιο πακέτο, όμως, δεν φαίνεται να έχει καμιά πιθανότητα να γίνει δεκτό και η τρόικα επιμένει ότι πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν τα συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα των 15 δισ. (11,5 δισ. κατ' άλλους) και ταυτόχρονα, να επιδείξει η κυβέρνηση αποφασιστικότητα στις «μεταρρυθμίσεις» και ιδιαίτερα τις ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση καικούρεμα του χρέους. Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση φαίνεται να κινείται περισσότερο ο Α. Σαμαράς, αν και δεν αποκλείει την ανάγκη σε κάποια φάση η συζήτηση με την ΕΕ να «πολιτικοποιηθεί» και να «συνολικοποιηθεί» σε ένα ευρύτερο πακέτο!
Πολιτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι οι Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αγοράζουν οι ίδιοι κάποιο πολιτικό χρόνο, σε βάρος, όμως, του τόπου και χωρίς την παραμικρήαποφασιστικότητα για οποιαδήποτε άλλη τακτική, πέραν αυτής που παραδίδει τελικά την χώραακόμα πιο βαθιά στην τρόικα και στο έλεος και την ελεημοσύνη των δανειστών της!
Όλα δείχνουν ότι ΣαμαράςΒενιζέλοςΚουβέλης -άβουλοιμοιραίοι και συμφωνοδιαφωνούντες- παίζουν ένα κακόγουστο παιχνίδι σε βάρος του τόπου και του λαού, σέρνοντας τη χώρα από το κακό στο χειρότερο!
Την ίδια ώρα είναι εντυπωσιακό ότι οι τρεις της εγχώριας τρόικας δεν είπαν απολύτως τίποτα για το μέγα σκάνδαλο του ξεπουλήματος της ΑΤΕ στα πιο αδίστακτα και τυφλά ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και δεν βρέθηκε ούτε ένας δημοσιογράφος να τους ρωτήσει αν τη σύσκεψη απασχόλησε αυτό το ζήτημα!
Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012.

Πηγή:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: