Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Σε εξέλιξη η απεργία.


Οι εξελίξεις στη Νότια Αφρική

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο απεργιακός αγώνας χιλιάδων εργατών μεταλλωρύχων του ορυχείου Μαρικάνα της εταιρείας Λόνμιν στη Ν. Αφρική καθώς η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων αρνήθηκε και χτες να πιάσει δουλειά, περίπου 10 μέρες μετά το λουτρό αίματος απεργών συναδέλφων τους από ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η διοίκηση του ορυχείου, για δουλειά προσήλθε μόλις το 13% των περίπου 3.000 εργαζομένων.
Την ώρα που η εργοδοσία συνεχίζει την ανένδοτη στάση της απέναντι στα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων του ορυχείου, προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες για τη συνεχιζόμενη ένταση και συνεχίζει τις προκλήσεις κατηγορώντας απεργούς και συνδικαλιστές ότι «εμποδίζουν οργανωμένα» την είσοδο συναδέλφων τους στο ορυχείο.
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν το πρωί να διαλύσουν πλήθος εκατοντάδων εργατών-απεργών με το πρόσχημα της «παράνομης» συγκέντρωσης. Ωστόσο, η έντονη αντίδραση των εργατών, τους ανάγκασε σε οπισθοχώρηση. Ηλεκτρισμένα ήταν τα πνεύματα, αργότερα το απόγευμα, και έξω από δικαστήριο της Πρετόριας, όπου ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη κατά των περίπου 250 απεργών που συνελήφθησαν στη διάρκεια του αιματοκυλίσματος της 16ης Αυγούστου. Οι συλληφθέντες εργάτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείας, οπλοκατοχής και διατάραξης της δημόσιας τάξης... Εξω από τα δικαστήρια, δεκάδες διαδηλωτές εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Οι πραγματικοί εγκληματίες είναι οι αστυνομικοί και η εταιρεία Lonmin».
Ο αντιπρόσωπος της εισαγγελίας ζήτησε εκ νέου αναβολή της δίκης για μια βδομάδα, τονίζοντας «πως δεν έχει επαρκείς πληροφορίες και αποδεικτικό υλικό». Η υπεράσπιση ζήτησε την υπό όρους αποφυλάκιση των εργατών.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: