Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Κυβέρνηση: Ολοταχώς για μέτρα-σοκ και Μνημόνιο 3

Η “επαναδιαπραγμάτευση”, η “απαγκίστρωση” και η “αποδέσμευση” από το Μνημόνιο τελείωσαν. Μετά την προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν την τρικομματική κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησαν ήδη να φτιάχνουν το παζλ των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, που θα βυθίσουν βαθύτερα στην ύφεση τη χώρα.
 Από τη σύσκεψη των αρχηγών βγήκαν εμφανώς ενισχυμένοι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Έτσι, χθες, έχοντας το “πράσινο φως” του Αντ. Σαμαρά, ο “τσάρος” ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα μέτρα-σοκ, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέτρα-σοκ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν δεδομένες τις οριζόντιες περικοπές, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι “ισχύει η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων”, ενώ κατά πάσα πιθανότητα απ’ αυτές δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα ειδικά μισθολόγια. Ως επικοινωνιακό αντιστάθμισμα, μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου άφησε χθες να διαρρεύσει ότι “κατόπιν εντολής του Αντ. Σαμαρά, οι περικοπές των συντάξεων του ΟΓΑ εξαιρούνται από τις συζητήσεις του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα”.


Φουλ για Μνημόνιο 3
Έτσι, η κυβέρνηση ήδη καταρτίζει το περίφημο τρίτο Μνημόνιο, που αποκαλείται “νέο Μεσοπρόθεσμο”, με συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά να ισχυρίζονται ότι με αυτό “θα ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς”. Χθες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός έθεσε και τα πρώτα χρονοδιαγράμματα των ιδιωτικοποιήσεων-εξπρές, σε συνάντηση που είχε με τη νέα ηγεσία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας αλλά και με τους συναρμόδιους υπουργούς. Τα χρονοδιαγράμματα αυτά αλλά και το παζλ των μέτρων-σοκ θα συζητηθούν σε νέες συσκέψεις κορυφής του πρωθυπουργού με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, οι οποίες θα γίνουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία σύσκεψη θα αφορά αποκλειστικά τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ η δεύτερη την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης από την 21η Αυγούστου, οπότε και ανοίγει εκ νέου η ολομέλεια της Βουλής.

Φ. Κουβέλης: “Μονόδρομος τα μέτρα”
Την ίδια στιγμή, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θέτουν σε πολιτική απομόνωση τον Ευ. Βενιζέλο. Χθες,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου επισήμανε στον ρ/σ Real πως “δεν υπήρξαν εναλλακτικές προτάσεις, δεν παρουσιάστηκε καμία εφαρμόσιμη πρόταση”, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως όσα είπε στη σύσκεψη ήταν... ανεφάρμοστα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ως μονόδρομο παρουσίασε τα μέτρα και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τα όσα έλεγε ο Ευ. Βενιζέλος για... δύο 24ωρα. Μιλώντας στην Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ., ο Φ. Κουβέλης επισήμανε πως “η άρνηση να εξασφαλίσουμε το πακέτο των 11,5 δισ. σημαίνει ταυτόχρονη άρνηση να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συνολικότερη διαπραγμάτευση, η οποία πρέπει να υπάρξει για να ανακαθοριστούν ρυθμίσεις του Μνημονίου και βεβαίως να απαλλαγεί η χώρα από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου”, ενώ τάχθηκε και κατά της μονομερούς καταγγελίας του.

Πηγή: www.avgi.gr του Γ. Μελιγγώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: