Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

A.Παπαρήγα: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ

 Την πλήρη αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης εξέφρασε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της, στον Περισσό, με το σωματείο των εποχικών στην ΕΒΖ.

«Η κυβέρνηση πουλά τα εργοστάσια ζάχαρης, δηλαδή τα οδηγεί σε κλείσιμο, καθώς οι ανταγωνιστές -Πολωνοί κατά πάσα πιθανότητα- θα εξάγουν στην Ελλάδα, με όλες τις συνέπειες, την δική τους ζάχαρη», δήλωσε.
Η γγ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η δική μας θέση είναι καθαρή: Όλοι μαζί, όλη η Ελλάδα πρέπει να βγει στο πόδι και να εμποδίσει τις αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τη διατροφή και τη δυνατότητα να έχει η χώρα μας αυτάρκεια και να μην κάνει εισαγωγές και ταυτόχρονα να φάει ψωμί ο φτωχός αγρότης και οι 1.000 εποχιακοί και 300 μόνιμοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης».
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου, Χρήστος Καλτσάς, μετέφερε στην κ.Παπαρήγα την αγωνία και την αβεβαιότητα των 1.300 εργαζομένων στην ΕΒΖ σχετικά με την διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας, τη συνέχιση της λειτουργίας των τριών εργοστασίων στις Σέρρες, το Πλατύ και την Ορεστιάδα, την κάλυψη της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης που ανέρχεται σε 158.000 τόνους και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων από την πιθανή πώληση της ΕΒΖ.

Ο πρόεδρος του σωματείου είπε ότι αν «η ΕΒΖ είναι “αγκάθι” στην Αγροτική Τράπεζα και θέλει να απαγκιστρωθεί από αυτήν» υπάρχουν προτάσεις όπως η μεταβίβαση των μετοχών της ΕΒΖ από την Αγροτική Τράπεζα σε άλλο φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή εναλλακτικές λύσεις με τοπικούς φορείς των νομών όπου εδρεύουν τα τρία εργοστάσια, όπως ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών υπό τη νέα τους μορφή.

Τέλος επισήμανε ότι «πιθανό κλείσιμο των εργοστασίων θα σήμαινε όχι μόνο οικονομικό θάνατο των νομών όπου αναπτύσσεται η τευτλοκαλλιέργεια -από το νομό Λάρισας μέχρι τον νομό Έβρου- αλλά θα είχε και τραγικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία».

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: