Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Πορτογαλία: Αντισυνταγματική η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού !


Αντισυνταγματική  η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού αλλά θα παραμείνει σε ισχύ !

Πορτογάλοι κομμουνιστές διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας.

Αντισυνταγματική κρίθηκε, την Πέμπτη, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ένα από τα μέτρα που έλαβε η Κεντροδεξιά κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα μετά τη συμφωνία για τη λήψη οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Οι περικοπές αυτές αποτελούν παραβίαση της αρχής της ισότητας που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό Σύνταγμα, καθώς επιβάλλουν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ για την τρέχουσα χρονιά με την αιτιολογία ότι «οι συνέπειες της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος».

Η Πορτογαλία είχε προχωρήσει στη λήψη σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής (π.χ. κατάργηση 13ου και 14ου μισθού για τρία χρόνια σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα) σε αντάλλαγμα ενός δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ. Η Λισαβόνα έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ για φέτος και στο 3% στο τέλος του 2013.



Πηγή:www.zougla.gr
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: