Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ελπίδα και προοπτική στην Αριστερά.25ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ .


 Τις πύλες του άνοιξε χθες το 25ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ που πραγματοποιείται στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία. 


Εκατοντάδες νέοι και νέες έδωσαν δυναμικά το «παρών» τους την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ. Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Σταρόβας κατάφεραν για άλλη μια φορά να ξεσηκώσουν το κοινό τους. Βέβαια στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε και η λαϊκή ταβέρνα καθώς και η μπουάτ με άλλα καλλιτεχνικά σχήματα. 
Στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος τόνισε ότι ο λαός έχει ελπίδα και προοπτική και ονομάζεται Αριστερά. Κάλεσε παράλληλα τους νέους να αναλογιστούν πού θα ήμασταν αν δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας και αν δεν υπήρχε σταθερό και μαχητικό ΑΚΕΛ. Κάλεσε παράλληλα τους νέους να γιγαντώσουν την ελπίδα που ονομάζεται ΑΚΕΛ. Ας μην μας απογοητεύουν τα πισωγυρίσματα, επεσήμανε ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ, από τα οποία είναι γεμάτη η ανθρώπινη ιστορία. «Δεν κυνηγούμε την ουτοπία. Υπηρετούμε την ιστορική εξέλιξη, για ένα μέλλον αντάξιο της ανθρώπινης φύσης. Ο τροχός της ιστορίας δεν μπορεί ούτε να γυρίσει προς τα πίσω, ούτε να σταματήσει. Τώρα είναι η ώρα να τραβήξουμε άφοβα μπροστά. Μπροστά κι όλο μπροστά μέχρι τη νίκη! Πρέπει να νικήσουμε. Και θα νικήσουμε! Οπως και να ‘ναι τούτη η γη θα είμαστε στην πρώτη την γραμμή».
Αναφερόμενος στο 25ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, ο Χάρης Καράμανος είπε ότι μετά από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έφτασε ο τελευταίος σταθμός ενός όμορφου, ανεπανάληπτου ταξιδιού, γεμάτου μουσική, χρώμα, ζωντάνια, εναλλακτικών ιδεών και προτάσεων. Είναι ένα ταξίδι υπογράμμισε που ετοιμάστηκε με κόπο, φαντασία, όρεξη, αγάπη και τόλμη. Είναι μια προσπάθεια που έγινε με πάθος, ανιδιοτέλεια και ενθουσιασμό για τις ιδέες, τις προτάσεις, τα ιδανικά και τις αξίες της ΕΔΟΝ. 
Ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ δεν θα μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί στους εθελοντές. Μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους, ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες, που δούλεψαν σκληρά μέρες και νύχτες, ατέλειωτες ώρες, κτίζοντας την ωραία, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτεία. «Εδώ, με φόντο το ενετικό τείχος της μοιρασμένης μας πρωτεύουσας, ολοκληρώνουμε μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από την Πάφο, πήγε στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, προχθές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και απόψε καταλήγει εδώ. Αυτό σημαίνει να είναι κανείς ΕΔΟΝίτης. Να δίνει παντού και πάντα το «παρών» του. Οπου υπάρχει και παλεύει η νεολαία, όπου γεννιούνται και δίνονται οι αγώνες». 
Αναφερόμενος στα προβλήματα που απασχολούν τους νέους σήμερα ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ σημείωσε ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που γέρασε αλλά αρνείται να πεθάνει. 24 εκατομμύρια Ευρωπαίοι άνεργοι, 115 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας! 
Εκατομμύρια είναι οι άστεγοι και οι πεινασμένοι και οι άρρωστοι. Ταυτόχρονα, οι εκατομμυριούχοι πολλαπλασιάστηκαν. 
Αυτός είναι ο καπιταλισμός, επισημαίνει προσθέτοντας ότι οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτού του βάρβαρου και απάνθρωπου συστήματος θέλουν τον κάθε νέο και την κάθε νέα, γλάστρα στα ιστορικά γεγονότα. «Σε θέλουν αποχαυνωμένο στα ριάλιτι, να χάνεσαι στον επικίνδυνο δρόμο των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Γεμίζουν τις γειτονιές με κουλοχέρηδες, αφίσες του σταρ σύστεμ, πρότυπα του γρήγορου κέρδους, του φτηνού και του χυδαίου ταυτόχρονα. Σε οδηγούν στη μοναξιά του διαδικτύου, απολιτικοποιημένο στην αποχή, στις ψεύτικες ελπίδες». Την ίδια ώρα τόνισε ο Χάρης Καράμανος αναγιώνουν το φίδι του νεοναζισμού και του φασισμού που ξεκίνησε να έρπει με επιτυχία στην Ελλάδα και γίνεται προσπάθεια να ζήσει και στην Κύπρο. Ωστόσο, όλα αυτά τονίζει ο Γ.Γ της ΕΔΟΝ δεν θα περάσουν γιατί στην Αριστερά γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μέλλον του κόσμου δεν είναι, ούτε θα είναι, ο καπιταλισμός. Το μέλλον του κόσμου πρέπει να είναι το ανθρωπινότερο σύστημα, ο σοσιαλισμός. 
Ερχονται και άλλα....
Σήμερα στην Κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ φιλοξενείται ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο από τους Δημήτρη Φανή και Μάριο Κωνσταντίνου. Ακολουθεί η μεγάλη συναυλία με την Ελεονώρα Ζουγανέλη και τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Αύριο Παρασκευή τελευταία μέρα του Φεστιβάλ θα παραστεί και θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Στο καλλιτεχνικό μέρος ο Κούλλης Θεοδώρου και το μουσικό του σχήμα θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο αιώνιος έφηβος Βασίλης Παπακωνσταντίνου, με την Τάνια Κικκίδη και το σχήμα Κολλεκτίβα. 
Στη Λαϊκή Ταβέρνα οι λάτρεις του καλού λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού θα μπορούν να απολαύσουν μετά μεζέ και πόσης μια μουσική πανδαισία διανθισμένη από χορευτικές παρεμβάσεις. Σήμερα το μουσικό σχήμα "Προμηθέας" από την Πάφο θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Θα φιλοξενηθούν επίσης το χορευτικό σχήμα της ΕΔΟΝ Λεμεσού και το χορευτικό σχήμα του ΠΑΟΚ Κλήρου. Αύριο ο Πολιτιστικός Ομιλος "Βασιλιτζιά" θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι. Θα φιλοξενηθούν επίσης το δικοινοτικό χορευτικό σχήμα "Dance for Peace".

Πηγή:www.haravgi.com.cy
 Ελένη Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: