Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !


Η αντεπίθεση είναι μονόδρομος, η ευθύνη του ΚΚΕ ακόμα πιο μεγάλη
Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Σε πολύ μεγάλη και μαχητική προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, μίλησε χτες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Χιλιάδες λαού έδωσαν το «παρών», αποφασισμένοι, μέχρι την κάλπη να δώσουν τη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και το λαό. Μαχητικό κάλεσμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ και αγώνα, σάλπισαν λίγο νωρίτερα οι προσυγκεντρώσεις που έφτασαν με πορείες στο χώρο της συγκέντρωσης: «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή, με το ΚΚΕ για την ανατροπή».
Από το βήμα της συγκέντρωσης, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:
«Εργάτη, άνεργε, αυτοαπασχολούμενε, νέα, αγρότη, γυναίκα, συναγερμός
Εμπρός για ισχυρό ΚΚΕ στη βουλή και στο λαό.
Για να χαλάσουμε τα σχέδια των βιομηχάνων, των εκμεταλλευτών και των κομμάτων τους, που θέλουν να αποδυναμώσουν ακόμα και να απαλλαγούν από το ΚΚΕ, που τους έχει γίνει βραχνάς. Ισχυρό ΚΚΕ για πιο ισχυρό ταξικό κίνημα, στους τόπους δουλειάς, στις συνοικίες, για να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να νικήσει ο λαός.
Ισχυρό ΚΚΕ, το κόμμα εκείνο που στηριγμένο στο λαό μπορεί να βάλει στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο το ναζιστικό μόρφωμα της "Χρυσής Αυγής", που αύριο το σύστημα και η εργοδοσία θα το χρησιμοποιήσουν για το τσάκισμα των απεργιών, των διαδηλώσεων, των αγώνων.
Αυτοί που προσκυνάνε την ΕΕ και το κεφάλαιο δεν μπορούν, δε θέλουν να βγάλουν το λαό από την κρίση.
Αυτοί θα σώσουν τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι εσένα. Το ΚΚΕ θα βρεις δίπλα σου.
Γι' αυτό, πρέπει να είναι ισχυρό στο λαό και όρθιο. Οι υποχωρήσεις που ζητάνε από το ΚΚΕ αφορούν το σήμερα, τους μισθούς, τις συντάξεις, τη φροντίδα παιδιών, την ελπίδα του λαού να ματαιώσει τα χειρότερα, να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης.
Ο λαός στις 6 του Μάη έκανε ένα βήμα, εγκαταλείποντας μαζικά και βροντερά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ομως, πίστεψε αυτούς που του είπαν ότι η χώρα μπορεί εύκολα και με μια αντιμνημονιακή κίνηση να βγει από την κρίση.
Στις 7 του Μάη, λες και όλα τα κόμματα είχαν συνεννοηθεί, διηγήθηκαν στο λαό το παραμύθι ότι στην Ευρώπη έρχονται τα πάνω - κάτω, ότι υπάρχει πολύ ωραίος αρωματισμένος αέρας, άρα όλα είναι εύκολα για την κατάργηση του Μνημονίου, για τροποποίηση και επαναδιαπραγμάτευση. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο Ναπολέων Βοναπάρτης που δεν θα άφηνε τάχα όρθιο τίποτε στην Ευρώπη, θα έφερνε την ολική επαναφορά υπέρ των λαών. Ρωτάμε σήμερα ευθέως, δικαιώθηκαν οι πανηγυρισμοί όλων των κομμάτων ότι ένας νέος θετικός αέρας πνέει στην Ευρώπη;
Τίποτε από όλα όσα διαφημίστηκαν δεν επιβεβαιώνεται. Το αντίθετο, η κρίση στην Ευρώπη γίνεται πιο βαθιά και επικίνδυνη, στην Ελλάδα πτώχευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία, τα ταμεία συντάξεων. Ηδη παίρνουμε μια γεύση τι σημαίνει στάση πληρωμών. Λένε ψέματα αυτοί που φορτώνουν τα ελλείμματα στις εκλογές.

Η ισπανική κρίση, της τέταρτης ευρωενωσιακής οικονομίας, μπορεί να οδηγήσει σε πιο γενικευμένες επιπτώσεις, μέχρι και στη γειτονική Τουρκία. Στο μνημόνιο θα μπουν Ιταλία και Κύπρος και πάλι η κρίση θα γίνει χειρότερη.
Την ίδια ώρα, τα κράτη - μέλη της ΕΕ κλείνουν τις πρεσβείες της Συρίας, πράγμα που επιτρέπει να σκεφθούμε πολύ σοβαρά ότι γίνεται προετοιμασία για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και στη συνέχεια στο Ιράν, ίσως μετά τις αμερικανικές εκλογές. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι οικονομικές και όχι μόνο.
Να γιατί στις 7 Μαΐου η ΚΕ έθεσε το ζήτημα ότι έγινε ένα ανολοκλήρωτο και μετέωρο βήμα, η καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε το μαχαίρι βαθιά, δε φέρνει υποχρεωτικά θετική ανατροπή. Αξίζει ακόμα μεγαλύτερη φθορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί είναι κακοί διαχειριστές, προδότες και υποτελείς, αλλά γιατί είναι κόμματα που υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων.
Να γιατί μας ανησυχεί μήπως η νέα εκλογική αναμέτρηση σηματοδοτήσει την υποχώρηση του εκλογικού σώματος και μάλιστα την υποχώρηση ριζοσπαστικοποιημένων τμημάτων που υποκύπτουν στο παραπλανητικό δίλημμα, ποιος είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής στην Κομισιόν, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;
Μεγάλη παγίδα η διαμάχη για το μνημόνιο
Αποτελεί μεγάλη παγίδα του λαού η διαμάχη για το μνημόνιο. Σκόπιμα όλα τα κόμματα συνέχισαν και μετά τις 6 του Μάη να κάνουν κύριο θέμα το μνημόνιο, να το επικρίνουν ως λάθος συνταγή ή ως λάθος εφαρμογή, να ενοχοποιούν αποκλειστικά και μόνο το μνημόνιο ότι έφερε την ύφεση, την ανεργία, την κρίση. Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτή που έφερε την κρίση, την ανεργία, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την άρση μονιμότητας, τους μισθούς και συντάξεις πείνας. Δικό της παιδί είναι το μνημόνιο, το "κούρεμα", η δανειακή σύμβαση που αλυσοδένει τον ελληνικό λαό έως το 2042.
Ο διαχωρισμός των κομμάτων σε μνημονιακά και αντιμνημονιακά είναι κάλπικος, αποπροσανατολιστικός. Ακόμα και στην περίπτωση που τροποποιηθεί το μνημόνιο, ακόμα και αν καταργηθεί, θα μοιραστεί στο λαό επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Θα έλθει στη θέση του νέο καθολικό πανευρωπαϊκό μνημόνιο που ετοιμάζει η Κομισιόν και το οποίο τελικά θα το αποδεχτούν όλα τα κράτη - μέλη με τις κυβερνητικές τους αντιπροσωπείες.
Για τους λαούς της Ευρώπης και για τον ελληνικό λαό μνημόνιο ήταν και είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, το δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο για το Ευρώ, η Λευκή και Πράσινη Βίβλος για να σταθούμε σε ορισμένα ντοκουμέντα που όλα είναι στην ίδια αντεργατική, αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή, φιλοϊμπεριαλιστική γραμμή.
Μην ξεχνάτε ότι αντιμνημονιακή δύναμη αναγορεύτηκε η φασιστική "Χρυσή Αυγή", το δολοφονικό χέρι του συστήματος.
Ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από τον κύκλο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, και σημειωθεί ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αν γίνουν επενδύσεις και αυξηθεί ο παραγόμενος ο πλούτος στην ΕΕ, αυτή η ανάκαμψη δεν πρόκειται να καταργήσει την ανεργία, τους μισθούς πείνας, τις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, δε θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θα είναι ανάπτυξη με βαριά λιτότητα. Θα είναι ανάκαμψη που θα κρατήσει λίγο χρόνο, ή λίγα χρόνια, θα ανακοπεί από νέο κύκλο ακόμα πιο βαριάς κρίσης.
Στις 28 και 29 του Ιούνη γίνεται Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα πάρει μέρος ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα συζητηθούν προτάσεις για την ενίσχυση των εξουσιών της Κομισιόν που αφορά: Στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών, στη δημιουργία πανευρωπαϊκής αρχής για τις τράπεζες με πρωτόγνωρες εξουσίες, στην εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, στην εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της Ευρώπης, στην εναρμόνιση στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τσιμουδιά όλα τα άλλα κόμματα και ο πολύς ΣΥΡΙΖΑ που υψώνει τους τόνους για λαϊκή κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα, για την Ευρώπη των ισότιμων εθνικών κρατών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει δώσει τίποτα καλό για το λαό. Δεν άλλαξε, δεν αλλάζει. Είναι απάτη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αλλάξει στρατηγική. Αθωώνει την ΕΕ. Είναι μεγάλη επίσης αυταπάτη ότι θα εξασφαλιστούν ισότιμες σχέσεις. Σε τίποτα δεν έχει δικαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός δε χρειάζεται κάποιον καλύτερο διαπραγματευτή στην ΕΕ, αλλά ρήξη με τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων. Εξάλλου, για λογαριασμό τίνος θα διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Θα εξαφανιστούν οι διαφορές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Η ΝΔ δεν άλλαξε σε τίποτε, ούτε πρόκειται να αλλάξει. Είναι άδικο πραγματικά να υποκύψουν στην κινδυνολογία της "εγώ ή το χάος", εργάτες, υπάλληλοι, φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση με τις φραστικές διατυπώσεις και διακηρύξεις που εντυπωσίασαν και τον έφεραν στη δεύτερη θέση με θεαματική αύξηση. Μαζεύεται συνεχώς, κάνει εκπτώσεις πριν κυβερνήσει. Εξελίσσεται σε ένα νέο κυβερνητικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, χωρίς τα συνθήματα της εποχής της σοσιαλδημοκρατίας, που λόγω καπιταλιστικής συγκυρίας, μπορούσε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις για να εξουδετερώσει το ριζοσπαστισμό.
Μπροστά στη νέα μπόρα που έρχεται, οι σημερινές διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ θα μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς, θα ελαχιστοποιηθούν έως και θα εξαφανιστούν. Ολα τα μέτωπα που απασχολούν το λαό θα γίνουν ακόμα χειρότερα, αν ταχύτατα δεν υψωθεί ένα εργατικό λαϊκό κίνημα οργανωμένο και ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, στα γραφεία, στη γειτονιά, στην ύπαιθρο. Κίνημα που εξελίσσεται σε κοινωνικοπολιτική συμμαχία κατά των μονοπωλίων και της ΕΕ, σε αντίθεση με την εξουσία των μονοπωλίων.
Το κέντρο των θετικών εξελίξεων για το λαό και μετά τις 18 Ιούνη δεν θα είναι το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Δεν πρόκειται να αντισταθούν στους εκβιασμούς των Ελλήνων και ξένων επενδυτών που ζητούν, για να κάνουν επενδύσεις, ελαστικά εργαζόμενους με μισθούς πείνας, σε συνθήκες μισοανεργίας και μισοεργασίας, και προπαντός λιτότητα παντού. Ζητούν εγγυήσεις ότι η κρατική καταστολή θα μετατρέψει το λαό σε λαό υποταγμένο, φοβισμένο που γυρεύει λίγα ψίχουλα όχι αγάπης που λέει το τραγούδι, αλλά ψίχουλα ζωής και δικαιωμάτων.
Ισχυρό ΚΚΕ για πιο ισχυρό ταξικό κίνημα, στους τόπους δουλειάς, στις συνοικίες, για να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να νικήσει ο λαός. Για να χαλάσουμε τα σχέδια των βιομηχάνων, των εκμεταλλευτών και των κομμάτων τους, που θέλουν να αποδυναμώσουν ακόμα και να απαλλαγούν από το ΚΚΕ, που τους έχει γίνει βραχνάς.
Δεν υπάρχει ούτε ένα αντιμονοπωλιακό, αντιευρωενωσιακό, αντικαπιταλιστικό μέτρο στα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παραδέχονται ότι η κρίση είναι οικονομική καπιταλιστική, τη φορτώνουν στις ελληνικές ιδιομορφίες, στην κακή διαχείριση, σε σκάνδαλα και ρεμούλες ή την αναγορεύουν γενικά ως πανευρωπαϊκή.
Τα ψίχουλα που η ΝΔ υπόσχεται στους πιο εξαθλιωμένους θα τα αντικαταστήσει με ισοδύναμα όπως λέει μέτρα, δηλαδή με μείωση του μέσου εργατικού και υπαλληλικού μισθού, που αποτελεί γενική κατεύθυνση της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και με το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που, σε σχέση με το πρόγραμμα της 6ης Μάιου, είναι αποδυναμωμένο, αφυδατωμένο, έξω και πέρα από κάθε πραγματικότητα που σχετίζεται με τις λαϊκές απαιτήσεις. Ψίχουλα υπόσχεται και αυτός για ένα μέρος των εξαθλιωμένων, άρα θα αφαιρέσει λαϊκούς πόρους από άλλους τομείς.
Λέει ψέματα η ΝΔ ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Το ίδιο ψέμα χρησιμοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΝΔ ως δύναμη μνημονιακή θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.
Ο,τι θα συμβεί θα οφείλεται στη γενίκευση και επιδείνωση της κρίσης, στην επιλογή της Κομισιόν να κάνει έξωση κρατών από την Ευρωζώνη, εκείνων των κρατών που αποτελούν λόγω κρίσης τον αδύνατο κρίκο. Ο,τι θα συμβεί θα οφείλεται στην επιλογή της ΕΕ να θεσμοθετήσει, επίσημα πια, ζώνες πολλών ταχυτήτων με διαφορετικής αξίας ευρώ στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Θα έχουμε ευρώ με την αξία μιας υποτιμημένης δραχμής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό της αλαζονείας, επιμένοντας ότι αυτός έφερε νέο άνεμο στην ΕΕ, τρόμαξε τους πάντες, μέχρι και ο Ομπάμα πήγε με το μέρος του. Είναι επικίνδυνη η τακτική του να καθησυχάζει, να αφοπλίζει το λαό, με τη λογική ότι εγώ είμαι ο σωτήρας. Μπροστά στους νέους κινδύνους, ο λαός πρέπει να είναι ετοιμασμένος ψυχολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης, της ρήξης και της ανατροπής. Αν είναι απροετοίμαστος, καθησυχασμένος, μοιρολάτρης και απογοητευμένος, τότε θα τα χάσει όλα, όχι για ένα δύο χρόνια αλλά για πολύ περισσότερα.
Αντεπίθεση ή εξαθλίωση
Το ΚΚΕ, αυτήν τη στιγμή έχει εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με προτάσεις και αιτήματα για την άμεση ανακούφιση του λαού, των ανέργων, των εργατικών λαϊκών οικογενειών, των νέων ζευγαριών με μικρά παιδιά, των αυτοαπασχολουμένων που κυριολεκτικά έχουν χρεοκοπήσει, της φτωχής αγροτιάς, των νέων και των γυναικών, που όλοι οι αρνητικοί δείκτες είναι σε βάρος τους.
Είμαστε ετοιμοπόλεμοι να δράσουμε από κοινού με το λαό, μέσα στο λαό για να εξασφαλιστούν φάρμακα, περίθαλψη στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, εξειδικευμένα προγράμματα για τους συνταξιούχους με τις συντάξεις πείνας. Για να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών, μισθών και συντάξεων που αποτελεί πραγματική απειλή ως το τέλος του χρόνου, αν όχι από τον Αύγουστο.
Είμαστε πρόθυμοι να ενθαρρύνουμε, να στηρίξουμε κάθε λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογικά οργανωμένη αυτενέργεια για να μη μείνει η λαϊκή οικογένεια από φάρμακα και τρόφιμα σε περίπτωση άναρχης πτώχευσης, νέων μνημονίων. Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή στην περίπτωση που εξαπολυθεί στρατιωτική επίθεση στη Συρία και στη συνέχεια στο Ιράν, καθώς αυτή προετοιμάζεται και από την ΕΕ, και από το ΝΑΤΟ, και βεβαίως από τις ΗΠΑ.
Τα αιτήματα και τις προτάσεις θα τις φέρουμε, βεβαίως, και στη Βουλή με όλα τα μέσα που μας δίνει ο κανονισμός, ώστε να ψηφιστούν και από άλλους βουλευτές. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ να είναι πολυάριθμη, καθώς ο κανονισμός της Βουλής απαιτεί και ικανό αριθμό βουλευτών, προκειμένου να ζητηθεί η μια ή η άλλη ενέργεια.
Μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στο κοινοβούλιο που θα προκύψει, θα αξιοποιήσει κάθε φωνή που θα θελήσει να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική. Πάρτε υπόψη ότι τα επόμενα χρόνια δε θα είναι χρόνια πολιτικής σταθερότητας, αλλά αστάθειας, που αν ο λαός είναι στο πόδι πρέπει να την αξιοποιήσει, για να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ πρέπει να είναι δυνατή, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε χαραμάδα.
Το πραγματικό δίλημμα είναι:
Αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων;
Η αντεπίθεση είναι μονόδρομος, η ευθύνη του ΚΚΕ ακόμα πιο μεγάλη.
Αν σε αφοπλίσουν θα σε τσακίσουν, ΚΚΕ ισχυρό η ελπίδα είναι εδώ.
Ούτε κεντροδεξιά ούτε κεντροαριστερά! Ισχυρό ΚΚΕ για να πάμε μπροστά.
Αυτό το ΚΚΕ που παίζει τον πρωτοπόρο ρόλο του, πάντα όρθιο και πιο δυνατό χρειάζεται ο λαός, και το χρειάζεται τώρα, άμεσα, όχι αργότερα... Γιατί αύριο θα είναι αργά, αν επικρατήσουν οι αυταπάτες που αφοπλίζουν το λαϊκό κίνημα.
Η σωτηρία για το λαό προϋποθέτει να σηκώσει το ανάστημά του, να σταθεί με περηφάνια απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, όχι σαν ζήτουλας. Να γράψει στις σημαίες της πάλης του τη διεκδίκηση των σύγχρονων ρεαλιστικών κοινωνικών αναγκών που ανταποκρίνονται στον πλούτο που παράγεται. Τίποτα λιγότερο απ' αυτό.
Προϋπόθεση για την αντεπίθεση
Προϋπόθεση για την αντεπίθεση την επόμενη μέρα είναι:
 • Η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η σύγκρουση πρόσωπο με πρόσωπο με τον κεφαλαιοκράτη, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μεγάλο κατάστημα.
 • Η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.
 • Η δραστική αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, η αποπομπή, μέσα από μαζικές διαδικασίες, των εργοδοτικών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που αποτελούν στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Οσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε αυτόν τον τομέα της οργάνωσης πρέπει να γίνουν τώρα μέσα σε λίγο διάστημα. Αυτό το οργανωμένο κίνημα μπορεί να είναι πιο ισχυρό από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ετσι ήταν πάντα. Κανένα λαϊκό δικαίωμα δεν ήρθε από πάνω χωρίς αγώνα και θυσίες. Ετσι θα είναι και αύριο: Από αυτό το κίνημα θα γεννηθεί η κυβέρνηση και η εξουσία που θα είναι στην υπηρεσία του λαού. Ολες οι κυβερνήσεις, εφόσον τα κλειδιά της οικονομίας ανήκουν στους καπιταλιστές και στην ΕΕ, θα είναι στην υπηρεσία τους.
Υποστηρίζουμε:
Την καταγγελία δανειακής σύμβασης - μνημονίου,
1. Πλήρη - σταθερή εργασία
2. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια, αποκλειστικά δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.
3. Φορολογία διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών με 45%, κατάργηση του αφορολόγητου στα αποθεματικά και του ειδικού καθεστώτος των εφοπλιστών, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.
Ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ σού βγαίνει ΠΑΣΟΚ
Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης, με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, η ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αδρανοποίηση του ΚΚΕ, στην παραίτησή του όχι μόνο σε ζητήματα προοπτικής, αλλά και σε άμεσα καθημερινά προβλήματα.
Καλούμε όλους εκείνους τους αριστερούς που εναποθέτουν την ελπίδα τους στον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν ότι έστω ας γίνει δοκιμή μιας χρήσης, να σκεφθούν πολύ σοβαρά. Δεν ζούμε σε μια, ας το πούμε, κανονική περίοδο που ίσως δίνει κάποια περιθώρια δοκιμών σε νέες τάχα λύσεις.
Δεν πρέπει να αναρωτηθούν, πώς έγινε στελέχη κεντρικών κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη πλειοψηφία των συνδικαλιστών στις πρώην ΔΕΚΟ, στις Τράπεζες, στο Δημόσιο, αλλά και σε φτωχογειτονιές να δίνουν γραμμή για μαζική μετατόπιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με οργανωμένο μοίρασμα ψηφοδελτίων;
Βεβαίως, η μαζική μετακίνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ δε θα έπιανε αν δεν υπήρχε η απογοήτευση και δυσαρέσκεια προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν αναφερόμαστε, θα το πούμε για μια ακόμα φορά, στον απλό κόσμο της βάσης, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι, το πιο σάπιο, που είχε ηγετικό ρόλο στα πράγματα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να υπονομεύει έτσι το κόμμα του;
Σήμερα γίνεται φανερό ότι η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαία. Αντανακλά τους προβληματισμούς ενός μέρους της αστικής τάξης, του πολιτικού της προσωπικού, να χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός ως κοιτίδα για την ίδρυση ή επανίδρυση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, ώστε στη θέση του δίπολου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να έχουμε ένα νέο δίπολο, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τη ΝΔ, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε εξελίξεις και στον κομματικό πολιτικό χώρο.
Η αστική τάξη της χώρας μας δε χαρίζεται στα κόμματά της, όταν αυτά αρχίζουν και χάνουν το κύρος τους και όλα δείχνουν ότι δεν μπορούν να το επανακτήσουν σε υψηλό ποσοστό. Οπως η ΝΔ διαδέχτηκε την ΕΡΕ, είναι πιθανό να έχουμε μια νέα ΝΔ στη θέση της σημερινής. Τώρα, ρίχνει τα δίχτυα για να πετύχει ένα νέο ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ με μοχλό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ψηφίζεις σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και μετά σου βγαίνει ξανά ΠΑΣΟΚ.
Η λαϊκή συμμαχία κέντρο των εξελίξεων
Γι' αυτό και το ισχυρό κέντρο των εξελίξεων πρέπει να αναδειχθεί το εργατικό, λαϊκό κίνημα, ο αγώνας στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πλατείες, στην ύπαιθρο. Η κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, με δυναμική συμμετοχή νέων και γυναικών. Εδώ είναι το κέντρο των εξελίξεων, και αυτό το κέντρο πρέπει να ισχυροποιηθεί στον ανώτατο δυνατό βαθμό άμεσα.
Ακούμε φορτικά από μια σειρά κεντρικά στελέχη κομμάτων, δημοσιογράφους και διάφορους επιστήμονες που έχουν πιάσει στασίδι στα τηλεοπτικά πάνελ, ότι σε συνθήκες κρίσης χρειάζεται εθνική συναίνεση, κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμα και κυβέρνηση οικουμενική, εθνικού σκοπού κ.λπ.
Μας ρωτάνε και απλοί άνθρωποι, που υποφέρουν, μήπως σε τέτοιες συνθήκες όλα τα κόμματα, πολύ περισσότερο αν βρισκόμαστε μπροστά σε μεγαλύτερη πτώχευση, μήπως κάποια κόμματα ή και όλα τα κόμματα πρέπει να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συμφωνήσουν να στηρίξουν το λαό και τη χώρα; Τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" έχουν αυτήν την πολυτέλεια, ας το πούμε έτσι, να βάλουν νερό στο κρασί τους και να τα βρουν, όχι για να σώσουν το λαό, αλλά το σύστημα από την κοινωνική αντίθεση, από την κοινωνική εξέγερση.
Από το ΚΚΕ δεν ζητιέται να βάλει στην άκρη οποιεσδήποτε διαφορές. Μας θέλουν ένα κόμμα που συμμορφώνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του συστήματος, ζητά για το λαό ψίχουλα που δεν του αλλάζουν καθόλου τη θέση του. Δεν τους νοιάζει αν μιλάμε για την εργατική λαϊκή εξουσία και την κυβέρνησή της που εμείς θέλουμε να μετέχουμε. Αρκεί να μιλάμε θεωρητικά και μόνο γι' αυτήν εξουσία, αλλά να μη δρούμε, να μην επηρεάζουμε καν το λαό, ώστε αυτός να πειθαναγκαστεί να ζει στο μονόδρομο της ΕΕ, να σκύβει το κεφάλι, να γίνεται ζήτουλας.
Το πρόγραμμά μας ξεκινάει βεβαίως από τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα, όμως ολοκληρώνεται, και κανείς δεν πρόκειται να μας πείσει για το αντίθετο, για την ιστορική αναγκαιότητα της πάλης για την εργατική λαϊκή εξουσία. Λαϊκή κυριαρχία, πολιτική υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, κατοχύρωσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και εργατική λαϊκή εξουσία είναι απολύτως συνυφασμένα.
Μόνος του θα σωθεί ο λαός
Ποια είναι η εξουσία και η κυβέρνηση που χρειάζεται ο λαός;
Η νίκη του λαού, η λαϊκή κυριαρχία προϋποθέτει αυτός να έχει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει, αυτός να πάρει την εξουσία.
 • Αυτό σημαίνει η εργατική τάξη να κάνει κουμάντο εκεί που παράγεται ο πλούτος, σημαίνει να έχει ανατραπεί ο υπέρτατος νόμος που είναι πάνω από οποιονδήποτε νόμο ψηφιστεί στη Βουλή, αυτός τουκέρδους για το κεφάλαιο.
 • Αυτό σημαίνει εξουσία που θα ασκείται μέσω της οργάνωσης των εργαζομένων πρώτα απ' όλα στους τόπους δουλειάς. Η συμμετοχή σε αυτήν την οργάνωση θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων, του λαού στη διεύθυνση της παραγωγής, στη διακυβέρνηση και τον έλεγχο. Στις αποφάσεις και στην υλοποίησή τους. Στην ανάδειξη λαϊκών αντιπροσώπων σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας.
 • Αυτό σημαίνει ότι θα αξιοποιηθεί άμεσα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ο τεράστιος πλούτος που παράγεται ήδη σ' αυτή τη χώρα και σήμερα μεταφράζεται σε κέρδη στο χρηματιστήριο, καταθέσεις στην Ελβετία, επενδύσεις στα Βαλκάνια και στο Λονδίνο, νέα πλοία που ναυπηγούνται στην Κίνα.
 • Αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν οι αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας που είναι πλούσια σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο, που έχει τη βάση για μεγαλύτερη αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.
 • Αυτό σημαίνει, επίσης, όργανα αντιπροσωπευτικά που δε θα αποτελούνται από επαγγελματίες βουλευτές, αλλά από εκπροσώπους των εργατών αιρετούς και ανακλητούς, χωρίς κανένα υλικό προνόμιο γι' αυτή τη συμμετοχή τους.
 • Αυτό σημαίνει στρατός και δυνάμεις ασφάλειας και περιφρούρησης της λαϊκής εξουσίας, υποταγμένες στα εργατικά - λαϊκά όργανα. Ο φιλολαϊκός προσανατολισμός αυτών των δυνάμεων εξασφαλίζεται στην πλήρη ενσωμάτωσή τους στους σκοπούς και στόχους της λαϊκής εξουσίας.
 • Σημαίνει εξουσία και διακυβέρνηση αποδεσμευμένη από τις συνθήκες και τους σχεδιασμούς όλων των διεθνών ιμπεριαλιστικών διακρατικών συμμαχιών και διεθνών συμβάσεων, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους στρατιωτικούς σχηματισμούς, το ΝΑΤΟ.
 • Στη διακυβέρνηση αυτής της λαϊκής εξουσίας, το ΚΚΕ θα έχει αποφασιστικό και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στη διακυβέρνηση αυτής της λαϊκής εξουσίας το ΚΚΕ θέλει και μπορεί να παίξει αποφασιστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να υποκαθιστά και να αλλοιώνει το χαρακτήρα της εργατικής λαϊκής εξουσίας, των αντιπροσωπευτικών εργατικών λαϊκών οργάνων.
Υπάρχει πείρα, το πιστεύουμε και από αυτή τη θέση δεν πρόκειται να φύγουμε ποτέ, οποιεσδήποτε δυσκολίες και να υπάρχουν. Κανένας δε θα σώσει το λαό, ο λαός μόνος του θα σωθεί. Οργανωμένος, αποφασισμένος, συνειδητοποιημένος. Εμείς ποτέ δεν είπαμε, εμείς θα σώσουμε το λαό. Και οι κομμουνιστές δεν πρέπει να έχουμε μια τέτοια νοοτροπία, του Σωτήρα και του Μεσσία του λαού. Ποια είναι η ευθύνη μας; Να βοηθήσουμε το λαό να ανακαλύψει τη δύναμή του, να δει βαθύτερα το δίκιο του, τον ταξικό χαρακτήρα του δίκιου του, να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να νικήσει και τον πιο δύσκολο αντίπαλο. Γιατί ξέρει από πού αντλεί ο αντίπαλος αυτός τη δύναμή του.
Κανένας δε θα σώσει το λαό, ο λαός θα σωθεί με τα ίδια του τα χέρια. Και αυτό μπορεί να το καταλάβει και μπορεί να βγάλει πείρα, με το ΚΚΕ ισχυρό, με το ΚΚΕ στην πρωτοπορία και βαθιά μέσα στο λαό. Και στην πρωτοπορία και συγχωνευμένοι με το λαό. Και μέσα στο λαό και στην πρωτοπορία.
Το υπογράφουμε. Και ζητάμε από το λαό να το σκεφθεί πάρα πολύ σοβαρά. Καμιά κυβέρνηση, που δέχεται να ανήκει η Ελλάδα στην ΕΕ, που δέχεται να κυβερνάται ο τόπος, η οικονομία, από τα μονοπώλια ή να συγκυβερνά με τα μονοπώλια, καμιά τέτοια κυβέρνηση, ακόμα και όταν διακηρύσσει καλές προθέσεις, δεν μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα. Και αν ξεκινάει θέλοντας, ας υποθέσουμε, για να μην κάνουμε δίκη προθέσεων, δε θα μπορέσει από χέρι. Θα την ανατρέψουν και τα μονοπώλια και ο δυσαρεστημένος λαός.
Γι' αυτό χρειάζεται στη μάχη την εκλογική που έχουμε μπροστά μας, το ΚΚΕ να αποκτήσει δύναμη, να μην περάσουν τα σχέδια συμπίεσης και αποδυνάμωσής του, είτε στο όνομα του να βγει η ΝΔ, για να μην έρθει το χάος, είτε στο όνομα ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως κάνει κάτι καλό.
Η πολλή δουλειά είναι μπροστά μας
Και αν θέλετε, με απαίτηση απευθυνόμαστε, όχι γενικά και αφηρημένα σε όλους και όλες, απευθυνόμαστε σε εκείνους που ξέρουν το ρόλο του Κόμματος, που δώσαμε μαζί αγώνες, που διατηρούν εκτίμηση για το ρόλο του Κόμματος, που βεβαίως το θέλουν και σε κυβέρνηση, μα πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη και τη δική μας πείρα. Οχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πείρα, την πείρα των ΚΚ της Δυτικής Ευρώπης. Κόμματα με μεγάλη ιστορία στην ταξική πάλη, τη διεθνιστική αλληλεγγύη, στην αλληλεγγύη αν θέλετε απέναντι στο Κόμμα μας και τον ελληνικό λαό στη δύσκολη ώρα.
Πού είναι αυτά τα κόμματα σήμερα; Εχουν αδυνατίσει απελπιστικά, όχι γιατί στο κάτω κάτω δρούσαν σε έναν πολύ δύσκολο συσχετισμό, γιατί μπορεί να αδυνατίσεις περνώντας και από συμπληγάδες πέτρες. Από πότε άρχισε όμως η φθορά τους; Οταν τόλμησαν αυτό το βήμα που το ΚΚΕ τολμά να μην το κάνει, μπήκαν στην κυβέρνηση με τη σοσιαλδημοκρατία.
Στη συνέχεια αδυνάτισαν, δεν μπόρεσαν να ασκήσουν καμία πίεση στη σοσιαλδημοκρατία, δε γλίτωσαν τους λαούς από τα χειρότερα μέτρα, ούτε ακόμα από τα βάσανα της συμμετοχής στους πολέμους. Και μετά διέκοψαν τη σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία και χάθηκαν μέσα σε θολά αριστερά σχήματα, πολυσυλλεκτικά, με πολλές συνιστώσες και έγιναν μία ανάμεσα στις πολλές συνιστώσες αυτών των αριστερών κομμάτων.
Είναι πείρα της δεκαετίας του '80, του '90 και πείρα μέχρι και σήμερα. Και αν η πείρα αυτών των κομμάτων μάς έδειχνε ότι βάζοντας λίγο νερό στο κρασί βοηθάς και το λαό, δυναμώνεις και το κίνημα, ε, θα καθόμαστε να τη μελετήσουμε. Μα η πείρα διδάσκει ότι το ΚΚΕ πρέπει να μη χάνει την αυτοτέλειά του, την ιδεολογική, την πολιτική και την οργανωτική. Και αν θέλετε, στα ζόρια, στα μεγάλα ζόρια του λαού, όταν υπάρχει τέτοια βαθιά κρίση και τότε ακριβώς το σύστημα γίνεται επικίνδυνο, τότε αυτό το ΚΚΕ πρέπει να γίνεται και μαχητικό και ικανό, να είμαστε ευέλικτοι μέσα στο λαό, όχι ευέλικτοι απέναντι στον ταξικό αντίπαλο ή τους δήθεν συμμάχους.
Δώστε δύναμη στο ΚΚΕ για να τα βγάλουμε πέρα, απέναντι στις δυσκολίες που έρχονται, για να μην κυριαρχήσει ο φόβος ή η απογοήτευση, για άλλη μια φορά. Εμείς οι κομμουνιστές πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες και να γίνουμε ακόμη πιο απαιτητικοί, με τον εαυτό μας, να μην αισθανόμαστε καμία αυταρέσκεια γιατί είμαστε μαχητικοί. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε μαχητικοί, αλίμονό μας. Αλλά θα το πούμε και άλλη μια φορά. Πρέπει να είμαστε και μαχητικοί και ικανοί. Και ικανότητα συσπείρωσης να έχουμε και μεγάλο στομάχι, όταν ένα σημαντικό μέρος του λαού δεν πείθεται εύκολα με τις δικές μας θέσεις, γιατί αν θέλετε, διατηρεί ελπίδα ότι υπάρχει και ένας πιο εύκολος δρόμος.
Μ' αυτό το λαό πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, ευέλικτοι. Αλλά αυτή η ευελιξία θα ωφελήσει το λαό όταν παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι σε ζητήματα αρχής. Οταν παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι και στο φόβο που προσπαθεί να διαδώσει ο αντίπαλος, αλλά και σε αυτού του τύπου τις συνεργασίες που μας προσφέρονται.
Μακάρι να υπήρχε δυνατότητα να προσφέρουμε μέσα από συνεργασία. Οταν αυτή η συνεργασία δε διασφαλίζει το λαό, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό του λαού, δυνατοί. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός δε θα περιμένει πολλά χρόνια αυτή τη φορά για να βγάλει συμπεράσματα. Γιατί αν θέλετε, το ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τέτοιο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70 και του '80. Τώρα η σοσιαλδημοκρατία τέλειωσε. Τέλειωσε αν θέλετε και ο καπιταλισμός, σάπισε, δεν κάνει παραχωρήσεις. Παρ' όλα αυτά, με την πάλη την πολλαπλασιασμένη, κάτι μπορούμε να αποσπάσουμε.
Δε θα βάλουμε όρια στον αγώνα. Αλλά αυτός ο αγώνας που μπορεί να περισώσει κάτι και να αποτρέψει τα χειρότερα, πρέπει να είναι ο αγώνας της αντεπίθεσης, της κόντρας, της ρήξης με τα μονοπώλια, με την ΕΕ. Χωρίς μια τέτοια γραμμή ρήξης, θα γίνει πισωγύρισμα. Με γραμμή ρήξης, αργά ή γρήγορα θα έρθει και η νίκη. Σ' αυτήν πιστεύουμε γιατί δεν αυτοκτονεί κανένας λαός. Ο λαός θα σωθεί με τα ίδια του τα χέρια, με το ΚΚΕ μαζί. Και πρέπει και ο λαός να αποφασίσει να κάνει ένα πιο θαρραλέο βήμα, με δυνατό ΚΚΕ στις 18 του Ιούνη.
Και από εκεί και πέρα, η δουλειά η πολλή είναι μπροστά μας. Μπορεί να δούμε και χειρότερες μέρες, αλλά μπορεί και αυτά που δεν φέρνει ο χρόνος να τα φέρει η ώρα, αρκεί να είμαστε έτοιμοι, ετοιμοπόλεμοι, δυνατοί και ικανοί. Μέχρι την Κυριακή να μην υπάρχει κανένας αγωνιστής που προβληματίζεται και δεν θα ακούσει και τη δική μας τη φωνή. Και από τη Δευτέρα τα ξαναλέμε, θα τα ξαναπούμε».

Πηγή:www.rizospastis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: