Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ- Τρομοκρατική επικράτηση του «Ναι»



Ο εκφοβισμός και οι απειλές στον ιρλανδικό λαό κυριάρχησαν και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το «Ναι» στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επικράτησε με 60%, στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Ωστόσο, χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν η χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στο δημοψήφισμα, που κυμάνθηκε σύμφωνα με μη τελικά στοιχεία γύρω στο 50%, δηλαδή οι μισοί και παραπάνω από τα 3,1 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που είχαν κληθεί στις κάλπες δεν πήγαν να ψηφίσουν.
Υπενθυμίζεται ότι το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», που σηματοδοτεί τη σκληρή λιτότητα για τους λαούς με πρόσχημα το έλλειμμα, χρειάζεται την έγκριση 12 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, οπότε ένα «όχι» της Ιρλανδίας δε θα επηρέαζε δραματικά την κατάσταση, όπως συνέβη με το προηγούμενο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όταν οι Ιρλανδοί την είχαν απορρίψει και χρειάστηκε δεύτερο εκβιαστικό δημοψήφισμα για να εγκριθεί τελικά.

Η ιρλανδική κυβέρνηση και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα και φυσικά τα αστικά ΜΜΕ προειδοποιούσαν απειλητικά, πραγματοποιώντας καμπάνια υπέρ του «Ναι», ότι η απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει την Ιρλανδία από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής βοήθειας, δηλαδή τη διάσωση των τραπεζών και του κεφαλαίου. Τράπεζες που αποδείχθηκαν «βαρέλι δίχως πάτο». Η Ιρλανδία έλαβε «πακέτο οικονομικής βοήθειας», δάνειο ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα και είναι πιθανόν να χρειαστεί νέα επείγουσα χρηματοδότηση, για τις τράπεζες πάντα, μετά το τέλος του προγράμματος ΕΕ - ΔΝΤ, το 2013. Στην Ιρλανδία, όπως και στη χώρα μας, οι αστικές κυβερνήσεις και η «τρόικα» συμφώνησαν μνημόνιο - θηλιά στο λαιμό του λαού, που καλείται να πληρώσει τη χασούρα των καπιταλιστών λόγω κρίσης, με περικοπές, χαράτσια και πετσόκομμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Στο στρατόπεδο του «Οχι» ήταν το Σιν Φέιν, το Κόμμα Εργατών της Ιρλανδίας, το ΚΚ Ιρλανδίας, η Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία, συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: