Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Το ΝΑΤΟ ζήτησε "συγγνώμη" για τη σφαγή 18 αμάχων (ανάμεσα τους πολλών γυναικόπαιδων) στο "ελεύθερο"Αφγανιστάν.


Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τους θανάτους αμάχων σε αεροπορική επιδρομή την προηγούμενη Τετάρτη.


Ο αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν μετέβη στην επαρχία Λόγκαρ "για να συναντηθεί με τους τοπικούς ηγέτες και τον πληθυσμό, να ζητήσει συγγνώμη και να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων", δήλωσε ο στρατηγός Κάρστεν Τζέικομπσον.

Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ παραδέχεται δημόσια ότι αυτή η αεροπορική επιδρομή προκάλεσε απώλειες αμάχων. Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους από την επίθεση σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Ο βομβαρδισμός αυτός έχει χαρακτηριστεί ως "αδικαιολόγητος" από τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

"Οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ που προκαλούν ανθρώπινες και υλικές απώλειες για τους αμάχους δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογημένες ή αποδεκτές", είχε καταγγείλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος "καταδίκασε σθεναρά" το περιστατικό.

Η ISAF, η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, παραδέχθηκε ότι προέβη σε "βομβαρδισμό ακριβείας" στην περιοχή της Μπαράκι Μπάρακ (Λόγκαρ), όπου βρίσκεται η Σαζαουάντ, αφότου οι αντάρτες επιτέθηκαν στα αφγανικά στρατεύματα και εκείνα της συμμαχίας με "όπλα μικρού διαμετρήματος και μια χειροβομβίδα".

Πηγή:www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: