Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το ΕΠΑΜ κατεβαίνει στις εκλογές μαζί με τον Παπαθεμελή!

Του Αλέξανδρου Πραντούνα



Για τον Δημήτρη Καζάκη και την πολιτική συμμαχιών του ΕΠΑΜ έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν (http://www.xekinima.org/arthra/view/article/mexri-poy-ftanei-to-platy-antimnimoniako-metopo-toy-k/) όμως ο κ. Καζάκης δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Αυτή την φορά διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΜ πως ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές με την «Δημοκρατική Αναγέννηση», του για χρόνια βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Στέλιου Παπαθεμελή.

Έτσι λοιπόν από τις εκκλήσεις προς τις δυνάμεις της Αριστεράς για δημιουργία μετώπου ενάντια σε κυβέρνηση και τρόικα, και αφού ο κ. Καζάκης πέρασε στο «φλερτ» με τον Πάνο Καμμένο, κατέληξε να συνεργάζεται με τον Παπαθεμελή.

Με ποιο πρόγραμμα;

«Στόχος μας είναι να εκφράσουμε το εθνικό, δημοκρατικό, πατριωτικό συναίσθημα του ελληνικού λαού» διατείνονται Καζάκης και Παπαθεμελής.

«Εθνικό συναίσθημα» λοιπόν... Σαν να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο οι τραπεζίτες και οι εργαζόμενοι επειδή μιλούν την ίδια γλώσσα κι επομένως ανήκουν στο ίδιο έθνος. Την ανάγκη να σώσουμε το «έθνος» άραγε δεν επικαλείται και η κυβέρνηση παίρνοντας όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα;

Την ώρα που η Εκκλησία έχει μια τεράστια περιουσία και απολαμβάνει σκανδαλώδη προνόμια το πρόγραμμα της συνεργασίας καλεί για υπεράσπιση της «θρησκευτικής μας κληρονομιάς»...

Η θέση για «παύση πληρωμών προς τους δανειστές» παραμένει κενό γράμμα από την στιγμή που δεν συνδυάζεται με την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Η δε θέση για «οικονομική ανάκαμψη της χώρας με ανασυγκρότηση της οικονομίας σε εθνική βάση» από τη στιγμή που δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με την πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, σημαίνει απλά στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου έναντι του ξένου.  Αυτό δεν διασφαλίζει ούτε οικονομική ανάκαμψη, ούτε θέσεις εργασίας, ούτε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, ούτε Υγεία ούτε Παιδεία – τίποτα δεν διασφαλίζει απ’ αυτά που χρειάζονται οι Έλληνες εργαζόμενοι και νεολαία. Δεν εξασφαλίζει καμία προστασία απέναντι στις οικονομικές κρίσεις που χαρακτηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα από τη γέννησή του. Πέρα από αυτά, το ελληνικό κεφάλαιο ήταν πάντα, σε όλη την ιστορία του εξαρτημένο από το ξένο, μεγάλο κεφάλαιο. Κι έτσι θα παραμείνει.

Συνοπτικά, ο κ. Καζάκης συνεργάζεται με τον κ. Παπαθεμελή στην βάση ενός προγράμματος διαποτισμένου από εθνικισμό που δεν προσφέρει καμία απάντηση στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία.

Το «ριζοσπαστικό» προφίλ που προωθεί ο Δ. Καζάκης αναιρείται τόσο από το πρόγραμμα με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές, όσο και από την συνεργασία του με τον υπερσυντηρητικό Παπαθεμελή.

Η περίοδος κρίσης που βιώνουμε γέννησε και θα συνεχίσει να γεννάει νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Η περίπτωση του ΕΠΑΜ δείχνει πως οι περισσότεροι θα αποδειχτεί σύντομα πως δεν έχουν τίποτα το «νέο» να προσφέρουν. Μένει να βγάλουν το ίδιο συμπέρασμα και οι προοδευτικοί άνθρωποι που προσέγγισαν το ΕΠΑΜ αναζητώντας ριζοσπαστικές απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: