Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΝΟΡΒΗΓΙΑ : Προκαλεί ο αντικομμουνιστής Μπρέιβικ.


Όσλο-Νορβηγία
(REUTERS/Heiko Junge/Pool)

Ξεκίνησε τη Δευτέρα υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας η δίκη του εθνικιστή και αντικομμουνιστή Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο συνολικά 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη Νορβηγία όταν προκάλεσε βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Οσλο και στη συνέχεια δολοφόνησε εν ψυχρώ 69 νέους στο νησί Ουτόγια, σε κατασκήνωση της νεολαίας του λεγόμενου Εργατικού Κόμματος.
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του δικαστηρίου με ναζιστικό χαιρετισμό παραδέχθηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος καθώς, όπως υποστήριξε, βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα απέναντι στους «προδότες της πατρίδας του» και πρόσθεσε πως θα τις έκανε και πάλι.
Αυτοχαρακτηρίστηκε «εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού και νορβηγικού κινήματος αντικομμουνιστικής αντίστασης» και χαρακτήρισε τη σφαγή «την πιο καλοσχεδιασμένη και θεαματική πολιτική επίθεση στην Ευρώπη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Δύο αντικρουόμενες εκτιμήσεις έχουν ήδη γίνει σχετικά με το αν ο Μπρέιβικ είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του. Σε περίπτωση που κρίνει το δικαστήριο πως είναι ψυχικά ασθενής θα εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ αν κριθεί ποινικά υπεύθυνος και κριθεί ένοχος θα φυλακιστεί για 21 χρόνια.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: