Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σχετικά με την υπογραφή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας.


Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σχετικά με την υπογραφή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας

«Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας τα νούμερα – ρεκόρ της ανεργίας που αποτυπώνουν με σαφήνεια το μέγεθος της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Eκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες ζουν την πολύπλευρη τραγωδία που συνιστά η ανεργία.
Σήμερα οι 25 από τις 27 χώρες (Βρετανία και Τσεχία δεν συμφώνησαν) υπέγραψαν, στη σύνοδο των Βρυξελλών, το νέο σύμφωνο που εγκαθιδρύει περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία (που αυθαίρετα βαφτίζεται ‘σταθερότητα’) στην Ευρώπη, θεσμοποιώντας τη συνταγματοποίησή της, εισάγοντας αυτόματες κυρώσεις για τις χώρες που την παραβιάζουν, περιορίζοντας παράλληλα την εθνική κυριαρχία. Πρόκειται με άλλα λόγια για τη συνταγή της δια βίου λιτότητας, αυτής που οδηγεί σε ύφεση και ανεργία, που εξαθλιώνει εκατομμύρια ευρωπαίους, περιστέλλοντας τα κοινωνικά τους δικαιώματα;
Σήμερα οι 25 ηγέτες και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, αντί να θριαμβολογούν, θα όφειλαν να απολογηθούν στα εκατομμύρια των ανέργων νέων (ο ένας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών είναι άνεργος σε Ελλάδα και Ισπανία) για την εμμονή τους σε μια αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική έναντι των πολιτών και των κοινωνιών και απολύτως επιτυχημένη έναντι των τραπεζών και των αγορών. Τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας διαψεύδουν τις θριαμβολογίες τους.
Τώρα έχει έλθει η ώρα να τους διαψεύσουμε μαζικά και ενωτικά στα κοινοβούλια και στους δρόμους και στις πλατείες. Με τις ρεαλιστικές προτάσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΕΑ καταθέτουν εδώ και 24 μήνες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αλληλεγγύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: