Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Ο νέος νόμος-έκτρωμα για την Υγεία δεν πρέπει να εφαρμοστεί!


Συνάδελφε-ισσα,

Η κυβέρνηση βάζει ενέχυρο στη δανειακή σύμβαση όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει στην υγεία και στην πρόνοια! Γίνονται βορά στην αδηφαγία των καπιταλιστών για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετεί το νέο νομοσχέδιο για την υγεία και την πρόνοια που άρον – άρον  κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.
  • Με τα γενώσιμα σκευάσματα ουσιαστικά ο καθένας θα παίρνει όποιο φάρμακο αντέχει η τσέπη του ακόμα και αν είναι επικύνδινο για την υγεία του.
  • Στ΄ όνομα του «εξορθολογισμού» και του χτυπήματος της «σπατάλης» περικόπτονται οι κρατικές φαρμακευτικές δαπάνες. Ήδη πάνω από 1.000 φαρμακευτικά σκευάσματα τα πληρώνουμε εξολοκλήρου από την τσέπη μας. Μας δίνουν μάλιστα και «κίνητρο» να πληρώνουμε μικρότερο ποσοστό συμμετοχής αν συμφωνήσουμε να μας δώσει ο φαρμακοποιός φθηνότερο φάρμακο. Μας λέει δηλαδή η κυβέρνηση να γίνουμε εμείς οι γιατροί του εαυτού μας. Υποχρεώνει τους γιατρούς – νοσοκομεία – φαρμακεία να διαλέγουνε φθηνά φάρμακα, ανεξάρτητα αν είναι τα κατάλληλα για τον άρρωστο.
  • Καταργεί 5 δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, στ΄ όνομα της αποασυλοποίησης, παραπέμποντας ουσιαστικά τους ασθενείς στα υποκατάστατα υπηρεσιών των διαφόρων ΜΚΟ της «φιλανθρωπίας», στον ιδιωτικό τομέα και κάποιους απ´ αυτούς στο δρόμο.
  • 50 δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε παραρτήματα των υπολοίπωνΚαταργούνται ουσιαστικά δημόσιες μονάδες, είτε άμεσα, είτε μέσω των συγχωνεύσεων. Πρακτικά θα εξαναγκάζονται οι ασθενείς να περιμένουν για μια εξέταση, θεραπεία ή εγχείρηση στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής και να πληρώνουν ακόμα περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα.
  • Καταργούνται τα πενιχρά επιδόματα των πολυτέκνων, βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.
  • Η κυβέρνηση «αναγνωρίζει νομικά» την έννοια του άστεγου, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να τους εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, με δωρεάν στέγαση, ρουχισμό, σίτιση, φάρμακα, υπηρεσίες υγείας.
  • Απελευθερώνει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, λες και είναι αυτό που έλειπε για να έχουμε φάρμακα, οδηγώντας ένα μέρος των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών στην καταστροφή.
  • Επεκτείνει το καθεστώς των «επικουρικών» εργαζομένων σε όλους τους κλάδους στα δημόσια νοσοκομεία και καθιερώνει τη μετακίνηση των εργαζομένων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να καλύπτει τα κενά λόγω έλλειψης προσωπικού. Με τους ενιαίους οργανισμούς και την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών υγείας δημιουργούνται προϋποθέσεις να γίνουν απολύσεις εργαζομένων.
  • Μαζί με το νέο νόμο-έκτρωμα έρχεται και η απαίτηση της εργοδοσίας των ιδιωτικών κλινικών να σαρώσει τους μισθούς (μείωση βασικού μισθού, πάγωμα ωριμάνσεων, κατάργηση επιδομάτων) και τις συνθήκες εργασίας (άδειες, μειωμένα ωράρια κτλ) του προσωπικού. Αυτοί που επί χρόνια θησαύριζαν εκμεταλλευόμενοι τη συνειδητή ανεπάρκεια και τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας αξιοποιούν τους νόμους της κυβέρνησης για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους για τα επόμενα χρόνια.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΑΣΙΕ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ! 
Ο υγειονομικός δεν έχει κανένα συμφέρον από τη δημιουργία ενός συντεχνιακού «πανιατρικού μετώπου» που υιοθετεί τους στόχους και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής όπως τον «εξορθολογισμό» των δαπανών αλλά διαφωνεί στο περιτύλιγμα των μέτρων. Απορρίπτουμε το παραμύθι ότι ο δικός μας κλάδος θα εξαιρεθεί ή θα σωθεί μόνος του από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής καταιγίδας. Η πλειοψηφία των φοιτητών και των σπουδαστών των σχολών υγείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι υγειονομικοί δεν έχουμε τα ίδια προβλήματα και ανάγκες με τους μεγαλογιατρούς και τους μετόχους των ιδιωτικών κλινικών.
Η δική μας θέση είναι μαζί με το λαό μας που υποφέρει, μακριά από καριερισμούς, φακελάκια και ατομικά οφέλη. Για μια κοινωνία που κουμάντο θα κάνει ο λαός και οι ανάγκες του, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση! Για Υγεία και υγειονομικούς στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του. Η δική μας θέση είναι δίπλα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγειονομικών, τις δυνάμεις που παλεύουν για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία.
Θέλουν οι σχολές μας να γίνουν τσιφλίκι των μονοπωλίων, των φαρμακευτικών, να βγάζουν απόφοιτους και έρευνα κομμένα και ραμμένα στα κέρδη τους. Δε θα τους περάσει!
Καλούμε όλα τα διοικητικά συμβούλια και τους φοιτητικούς-σπουδαστικούς συλλόγους να πάρουν θέση με αποφάσεις και συνελεύσεις. Να καταδικάσουν το νόμο-έκτρωμα. Οι επιτροπές αγώνα συντονίζουμε τη δράση μας με τα σωματεία και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τις λαϊκές επιτροπές των γειτονιών, με κινητοποιήσεις και εξορμήσεις στα νοσοκομεία, με καταλήψεις στα ταμεία των νοσοκομείων, με κάθε μορφή ενημερώνουμε το λαό, δίνουμε στην πράξη τη μάχη για να μην εφαρμοστεί το αντιλαϊκό τερατούργημα!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·       Να αποσυρθεί ο νόμος-έκτρωμα  για την υγεία.
·         Πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, δωρεάν περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
·         Να καταργηθούν για όλους οι εισφορές, οι πληρωμές και οι συμμετοχές για υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας, για φάρμακα.
·         Κανένας φοιτητής, εργαζόμενος, άνεργος και ανασφάλιστος χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!
·         Καμιά δημόσια υπηρεσία και μονάδα να μην κλείσει.
·         Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξαρτήτου ειδικότητας. Καμία απόλυση! ΟΛΟΙ με σταθερή και μόνιμη δουλειά.
·         Να γίνουν μαζικές προσλήψεις για πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. ΟΧΙ στις μετακινήσεις του προσωπικού που εξαθλιώνουν τη ζωή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: