Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: Μαζικό το φοιτητικό συλλαλητήριο χτες στην Κρήτη.


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ


Με τη μαζική συμμετοχή σπουδαστών και φοιτητών απ' όλους τους νομούς της Κρήτης πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι το παγκρήτιο συλλαλητήριο που κάλεσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και οι Γραμματείες των νομών της Κρήτης, στο Ηράκλειο, ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα της περιοχής. Στο συλλαλητήριο του ΜΑΣ με αποφάσεις τους συμμετείχαν ο σύλλογος σπουδαστών του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, το πρώτο έτος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Ηράκλειο, 2 τμήματα εργαστηρίων του τμήματος Μηχανολογίας στο Ηράκλειο και το 2ο εξάμηνο του τμήματος Πολιτικών Δομικών Εργων στο Ηράκλειο, καθώς και φοιτητές, σπουδαστές απ' όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου και το ΤΕΙ του νησιού.
Η συγκέντρωση έγινε το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το Δημαρχείο όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο Συμβούλιο.
Οι σπουδαστές κατήγγειλαν ότι είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα, στέγαση, σίτιση, μετακίνηση, βιβλία και το κόστος σπουδών έχει φτάσει στα ύψη. Πολλοί πλέον σπουδαστές παρατούν τις σπουδές τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Τόνισαν το πρόβλημα της σίτισης που μέσω της πολιτικής που ασκείται οδηγεί τις λέσχες σίτισης και τα εστιατόρια σε κλείσιμο. Επίσης στα ΤΕΙ έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε όλα τα εργαστήρια λίστες αναμονής έως και 100 άτομα, ενώ οι σπουδαστές στοιβάζονται σαν σαρδέλες (π.χ. 50 σπουδαστές σε εργαστήριο των 20 θέσεων)!
Την ίδια ώρα ετοιμάζονται συγχωνεύσεις - κλεισίματα - μετακινήσεις τμημάτων ανάλογα με τις επιταγές της «αγοράς». Π.χ. στο ΤΕΙ Ηρακλείου καθηγητές των τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας, με τη συγκατάθεση ΠΑΣΠ - ΔΑΠ, πρότειναν το κλείσιμο του τμήματος Δομικών.
Αναφορικά με τη στέγαση, στα ΤΕΙ Χανίων και Ρεθύμνου δεν υπάρχει καν εστία, ενώ στα υπόλοιπα ιδρύματα της Κρήτης που υπάρχουν, ο μικρός αριθμός δωματίων που παρέχεται δε φτάνει ούτε για το ελάχιστο των αναγκών, έτσι πολλοί έκαναν αίτηση και δεν τους δέχτηκαν. Στο ΤΕΙ Ηρακλείου οι εστιακοί φοιτητές πληρώνουν ενοίκιο, ενώ ετοιμάζονται να βάλουν ενοίκιο και σε άλλες εστίες της Κρήτης.
 


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: