Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε για το πολυνομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη.




Με το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων το πρόβλημα των καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης. Με τις νέες ρυθμίσεις, η ταξική και κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, θα γίνει ακόμη περισσότερο ακριβή, εχθρική και αντιδραστική για τα λαϊκά στρώματα και το λαϊκό κίνημα, ακόμη περισσότερο φιλική και γρήγορη για το μεγάλο κεφάλαιο, με χειροτέρευση των όρων εργασίας όλων των εργαζόμενων σε αυτήν.

Αυτούς τους στόχους εξυπηρετούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που :
          -από το ένα μέρος, επιβάλλουν πανάκριβα παράβολα, χαράτσια και δικαστικά έξοδα, οδηγούν πιο εύκολα λαϊκούς ανθρώπους - επομένως και αγωνιστές - στο σκαμνί και στο αυτόφωρο, συρρικνώνουν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, κλείνουν την όποια χαραμάδα έχει αφήσει ανοιχτή ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών νόμων για να δικαιωθεί ο φτωχός μισθωτός, ο αυτοαπασχολούμενος και ο συνταξιούχος,
       - από το άλλο μέρος, θεσπίζουν διαδικασίες fast track για τους «στρατηγικούς επενδυτές», χαρίζουν ποινές στους δράστες σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων και στους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, προνοούν για την επιτάχυνση σύστασης επιχειρησιακών σωματείων αυξάνοντας την παρέμβαση των εισαγγελέων στην ίδρυση σωματείων.
Οι νέες ρυθμίσεις-μέγγενη για τους δικαστές (μισθολογικές ποινές, δυσμενείς μεταθέσεις, αυθαίρετες προαγωγές κλπ.), στο όνομα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς των δικαστών των κατώτερων κυρίως δικαστηρίων, στοχεύουν στην απόλυτη χειραγώγησή τους από την κυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα.
Καλούμε τους εργαζόμενους στο χώρο της Δικαιοσύνης, τα ταξικά συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικας. Να απαιτήσουν να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλους τους αντεργατικούς νόμους, τα χαράτσια και τη φοροεπιδρομή που οδηγούν πολλούς εργαζόμενους στα δικαστήρια, να καταργήσει τις  εκατοντάδες δίκες εργατικών στελεχών και λαϊκών αγωνιστών που σύρονται στα δικαστήρια, να κάνει προσλήψεις δικαστών και δικαστικού προσωπικού, να προχωρήσει στη μηχανοργάνωση και τη βελτίωση της υποδομής των δικαστηρίων.
Η όξυνση των προβλημάτων της αστικής Δικαιοσύνης αποτελεί μέρος της συνολικής κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Ο λαός μας γνωρίζει ότι δεν μπορεί να βρει το δίκιο του από τους μηχανισμούς ενός συστήματος που έχει αναγορεύσει σε νόμο το δίκιο του κεφαλαιοκράτη. Τα αδιέξοδα και οι αντιδραστικές ρυθμίσεις για τη Δικαιοσύνη, μπορούν να συμβάλουν στη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης, στη διεκδίκηση μιας Λαϊκής Οικονομίας, μιας εργατικής-λαϊκής εξουσίας, τμήμα της οποίας θα αποτελεί και η Λαϊκή Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: