Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ : Κλιμάκωση έντασης.



Κλιμακώνεται αργά, αλλά σταθερά η ένταση στις σχέσεις της Αργεντινής και της Βρετανίας με επίκεντρο την κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς, Μαλβίνας για την Αργεντινή αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ενταση που ξέσπασε μετά την ομόφωνη απόφαση των χωρών της Κοινής Αγοράς της Νότιας Αμερικής (Mercosur) να αναγνωρίσουν ως επίσημη θέση τους τη θέση της κυβέρνησης της Αργεντινής και συνάμα να απαγορεύσουν στα πλοία που φέρουν τη σημαία των Νήσων να προσεγγίζουν τα λιμάνια τους, απόφαση που εξόργισε τη βρετανική κυβέρνηση.

Η Βρετανία αποστέλλει τo αντιτορπιλικό Type 45 «HMS Dauntless» που είναι ικανό - όπως αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό - «να καταρρίψει όλα τα μαχητικά των χωρών της Νότιας Αμερικής», αν και προσθέτει ότι το αντιτορπιλικό θα αντικαταστήσει κάποιο άλλο. Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» σημειώνει ότι είναι το δεύτερο αντιτορπιλικό που αποστέλλεται, καθώς το «HMS Daring» ήδη έχει καταφτάσει με την έναρξη της διπλωματικής κρίσης.
«Η Βρετανία επιλέγει να στρατιωτικοποιήσει τη διένεξη», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής και καταγγέλλει ως «αποικιοκρατική» την κίνηση να αποσταλεί στα Φόκλαντς και ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ, ως μέλος της αποστολής έρευνας και διάσωσης της RAF.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: