Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Στο πλευρό του αγώνα του κουβανικού λαού το ΑΚΕΛ




Tον άμεσο τερματισμό του απάνθρωπου αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα και την άμεση επιστροφή των 5 Κουβανών αντιτρομοκρατών στην πατρίδα τους απαιτεί το ΑΚΕΛ όπως υπογραμμίζεται σε συγχαρητήρια επιστολή του Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κόμματος Αντρου Κυπριανού προς το ΚΚ Κούβας για την 53η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης. 
Με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Ιανουαρίου, ο Α. Κυπριανού απέστειλε χθες επιστολή στον Α’ Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚ Κούβας Ραούλ Κάστρο μεταφέροντας στο ΚΚΚ, την κυβέρνηση και το λαό της Κούβας τα θερμά συγχαρητήρια της Κ.E. AΚΕΛ για το θρίαμβο της Επανάστασης. «Ο αγώνας του λαού της Κούβας έχει καταστεί ο πυρσός που έχει φωτίσει την πορεία όσων αγωνίζονται διαχρονικά για τα δικαιώματά τους, για ειρήνη και δικαιοσύνη, δίνοντας ελπίδα και δύναμη σε όλους για να συνεχίσουν να βαδίζουν προς το δρόμο για ένα καλύτερο, κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον για τις χώρες τους και όλη την ανθρωπότητα» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. 
Παράλληλα επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ με τον κουβανικό λαό στον αγώνα του για ένα καλύτερο μέλλον, για κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. «Προς αυτή την κατεύθυνση, καταδικάζουμε το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και στηρίζουμε πλήρως το πρόσφατο Ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο απαιτεί τον τερματισμό αυτής της εγκληματικής πολιτικής η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνική ευημερία του κουβανικού λαού και της κουβανικής οικονομίας. Επίσης απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των 4 Κουβανών ηρώων οι οποίοι είναι ακόμη παράνομα φυλακισμένοι από τις αρχές των ΗΠΑ και την επιστροφή του πρόσφατα αποφυλακισθέντος ήρωα Ρενέ Γκονζάλες πίσω στην πατρίδα του» προσθέτει στην επιστολή του ο Α. Κυπριανού.  
«Για ακόμη μια φορά επισημοποιούμε τη θέση μας για το ότι ο καθένας οφείλει να σέβεται το δικαίωμα όλων των λαών ανά τον κόσμο να επιλέγουν το δρόμο για το μέλλον τους. Η πορεία του κουβανικού λαού προς το σοσιαλισμό πρέπει να γίνεται σεβαστή και η όποια προσπάθεια για το αντίθετο είναι για μας καταδικαστέα» τονίζει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. 
Ευχαριστίες για τη στήριξη της Αβάνας στον αγώνα του κυπριακού λαού
Παράλληλα ο Α. Κυπριανού εκφράζει την εκτίμησή του για την αλληλεγγύη και στήριξη που η Κούβα παρέχει διαχρονικά προς το ΑΚΕΛ και το λαό της Κύπρου. «Η στήριξή σας είναι σημαντική ιδιαίτερα τώρα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συν. Δημήτρης Χριστόφιας δίνει ένα βαρυσήμαντο αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς, ο ρόλος της Τουρκίας συνεχίζει να είναι καταλυτικός για την έλλειψη προόδου στο κυπριακό πρόβλημα. Επιπρόσθετα, το σκληρό πρόσωπο της κατοχικής χώρας έχει επιπλέον χειροτερεύσει λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες απειλές ενάντια στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει έρευνες ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της» προστίθεται. Την ίδια ώρα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο, όπως η Κούβα, θα συνεχίσουν να παρέχουν τη σταθερή τους στήριξη στη βάση αρχών και του διεθνούς δικαίου.
Καταλήγοντας ο Α. Κυπριανού εύχεται όπως ο δρόμος που έχει επιλέξει η Κούβα για αναβάθμιση της οικονομικής ανάπτυξής της μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων, «να επιτύχει το στόχο της προώθησης της ευημερίας του λαού ενάντια στο σκληρό αμερικανικό εμπάργκο».  
Συγχαρητήρια προς τον κουβανικό λαό που γιόρτασε την Κυριακή την 53η επέτειο της Επανάστασής του με διάφορες δραστηριότητες απέστειλαν επίσης οι πρόεδροι των Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Βολιβία, Βιετνάμ, Κίνα, Λαος, Γουατεμάλα και άλλοι ηγέτες κρατών. Σύμφωνα με το Πρένσα Λατίνα μηνύματα απέστειλαν και συνδέσμοι αλληλεγγύης και κομμουνιστικά κόμματα από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των ΚΚ Ισπανίας και το Γαλλικό ΚΚ. Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε και το ΚΚ Ελλάδας.
5 Κουβανοί: Η αλληλεγγύη η μεγαλύτερή μας δύναμη
Μηνύματα ελπίδας και ευχαριστίες για την παγκόσμια αλληλεγγύη έστειλαν από τις ΗΠΑ όπου παραμένουν άδικα φυλακισμένοι οι 5 Κουβανοί ήρωες. Με την ευκαιρία της 1ης Ιανουαρίου ο Ρενέ Γκονζάλες που πρόσφατα αποφυλακίστηκε αλλά δεν του επιτρέπεται να επιστρέψει στην Κούβα και οι Γκεράρντο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο και Φερνάντο Γκονζάλες έστειλαν μηνύματα διαμέσου της εφημερίδας Juventud Rebelde. Μέσα από τα μηνύματά τους οι 5 Κουβανοί εκφράζουν την εκτίμησή τους για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο για την απελευθέρωσή τους. «Είσαστε η μεγαλύτερη αρετή μας, η δύναμή μας και ο κύριος λόγος για την αισιοδοξία μας ότι μια μέρα το μεγάλο θαύμα της ελευθερίας θα υλοποιηθεί και θα μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί την ευτυχία της νίκης» τονίζει ο Λαμπανίνο. Από δικής του πλευράς ο Γκερέρο επισήμανε τους κινδύνους που βιώνει ο Ρενέ Γκονζάλες στις ΗΠΑ όπου εξαναγκάζεται να παραμείνει υπό «εποπτευμένη απελευθέρωση» μετά που εξέτισε την ποινή του. Τέλος ο Ερνάντες έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από ένα σκίτσο που στέκει στην 53η επέτειο από το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης και την αντίσταση του νησιού ενάντια στην πέραν του μισού αιώνα αμερικανική επιθετικότητα που επιθυμεί να τη λυγίσει.

ΠΗΓΗ-WWW.HARAVGI.COM.CY

Δεν υπάρχουν σχόλια: